loader

Кога се сменя маслото на скоростната кутия?

Маслото на предавателната (скоростната) кутия е може би един от най-пренебрегваните компоненти от шофьорите и това се дължи основно на недобрата информираност и най-вече на това, че повечето шофьори просто забравят, че трябва да се погрижат за неговата смяна.

Но трансмисионното масло е един от най-важните компоненти, които оказват влияние върху ефективната работа на автомобила и сега ще разберем защо.


Какво представлява това масло?

Трансмисионното масло представлява смазващо вещество, което се намира в скоростната кутия и благодарение на което се намаляват износванията на вътрешните елементи на предавателната кутия. Това масло е със специфичен мирис и обикновено е хипоидно масло, съдържащо различни добавки за по-добра производителност.

Маслото на трансмисията има по-висок вискозитет от вискозитета на моторното масло, по-добре защитава предавките и осигурява плавен преход между тях.


Каква е ролята, която изпълнява маслото в скоростната кутия?

Както при всеки друг механизъм, който е подложен на триене в процеса на работа, и елементите в скоростната кутия се нуждаят от адекватни грижи. А за ефективната работа на предавателната кутия (без значение дали става дума за ръчна или автоматична скоростна кутия) най-голямо значение има… трансмисионното масло.

Маслото в предавателната кутия има двойна функция: да намали триенето на движещите се елементи, които се намират в нея и да намали температурата, която се генерира поради това триене.

Когато маслото е в достатъчно количество и е с добро качество, то прилепва към механичните части и създава тънък защитен филм, който им позволява да вършат работата си ефективно, без да създават помежду си голямо триене и едновременно с това намалява температурата, която се генерира при работата на тези механични елементи.


Кога се сменя маслото на скоростната кутия?

По този въпрос се водят постоянни дискусии и странното е, че ако потърсите из интернет ще откриете много различна и понякога противоречаща си информация.

Истината е, че няма точно определено правило кога трябва да смените маслото на скоростната кутия. Всичко зависи от условията, начина ви на шофиране и най-вече от препоръките на производителя на превозното средство.

Ето какво съветват специалистите:

Редовно проверявайте нивото на маслото в скоростната кутия

Добре е да правите проверката на всеки шест месеца (или на всеки 10 000 км.) Защо? За да се гарантира нормалната работа на скоростната кутия, то маслото в нея трябва да е в необходимото количество. Колко е максималното и минималното количество масло ще откриете в инструкциите за всеки отделен модел на предаване.

Обърнете внимание на посоченото от производителя време за смяна на маслото

Обикновено тази информация е посочена в техническата документация на автомобила. Ако такава липсва, тогава се препоръчва маслото да се подменя на всеки 100 000 км. или приблизително на всеки седем години (за ръчна трансмисия) и на всеки 60 000 км. при автоматична трансмисия.

Други ситуации, които налагат смяна на маслото на скоростната кутия

Освен да следвате препоръките производителите за времето на смяна на маслото, винаги може да се наложи (поради необичайни обстоятелства или по технически причини) да смените маслото по-рано от предвиденото.

Една от ситуациите, която задължително изисква смяна на маслото например е, ако в трансмисионната кутия е попаднала вода. Тогава задължително маслото трябва да бъде сменено, тъй като замърсеното масло може сериозно да увреди скоростната кутия.

Маслото трябва да бъде подменено и ако скоростната кутия е била наскоро ремонтирана. Обикновено в подобни случаи в сервиза ще ви кажат, че това се налага, но понякога се забравя, затова, ако не ви кажат, задължително поискайте смяна на маслото.

Ако по време на редовната проверка на маслото забележите, е цветът му е променен или че е замърсено, задължително трябва да го смените, защото старото или замърсено масло води до дестабилизиран вискозитет и лошо смазване, което най-вероятно ще доведе до повреда в скоростната кутия.


Освен това..

Ако по време на шофиране долавяте шум, който идва от скоростната кутия, това може да е индикация, че трябва да погледнете в документацията на автомобила дали не е време да смените маслото. Шум в скоростната кутия най-често се появява, ако маслото е малко или замърсено и не може да осигури достатъчно добър филм на механичните части, от което те започват да се трият една в друга.

Ако забележите, че ви става все по-трудно да сменяте предавките или те „приплъзват”.

Ако забележите, че има течове на масло.

При всички тези случаи не бива да чакате, а веднага трябва да предприемете мерки за доливане или смяна на маслото на скоростната кутия.

Ако и след смяната на маслото автомобилът продължава да издава странни шумове или предавките не работят добре, тогава най-вероятно автомобилът ви изисква по-детайлен сервизен преглед и съответно ремонт.


Как да сте сигурни, че маслото е за доливане или смяна?

За да проверите дали маслото е за смяна, трябва да повдигнете автомобила на стойки или да го закарате на канал, след което да трябва да отвиете капачката на трансмисията, за да получите достъп до маслото. След това с помощта на измервателна линийка или с измервателна пръчка можете да проверите нивото на маслото.

Ако цветът на маслото е с леко оцветяване и не мирише на изгоряло и ако не откриете никакви метални частици в него, тогава можете да не го сменяте изцяло, а само да долеете необходимото му количество.

Ако обаче цветът му е тъмен или има силна миризма на изгоряло, тогава се налага смяна на маслото на скоростната кутия.

Стигнахме и до частта, от която се вълнуват най-много всички български шофьори, а именно дали можем сами да сменим маслото на скоростната кутия или се налага подмяната да се извърши в оторизиран сервиз.

Въпреки, че рискуваме да бъдем критикувани, длъжни сме да кажем, че макар, че можете и сами да смените маслото в домашни условия, по-доброто и разумно решение е да се доверите на механиците в оторизираните сервизи.

Да, ще заплатите за услугата, но ще сте сигурни, че смяната ще бъде извършена професионално и без грешки. Ако все пак решите, че можете да се справите сами, ето кои са етапите при подмяна на отработеното масло със свежо.


Смяна на масло на ръчна скоростна кутия

Стъпка 1

Разбира се, първото, с което трябва да се снабдите е подходящото за вашия автомобил масло. За целта трябва да погледнете в книжката на автомобила и да закупите точно това масло, което е посочено от производителя.

Много внимавайте какво масло слагате, защото ако то не е точно каквото трябва рискувате да повредите скоростната кутия и съответно да се наложи автомобилът ви не само да остане дълго време в сервиза за ремонт, а и вие да платите една солидна сума за него.

Стъпка 2

Ако имате гараж с канал, това ще ви улесни доста, но ако не разполагате с такъв, ще трябва да откриете подходящото място за смяна на маслото. За целта можете да използвате гаража на приятел или можете просто да вдигнете колата на стойки и да я нивелирате добре, за да сте сигурни, че количеството масло, което ще налеете ще е точно.

Стъпка 3

За подмяната на маслото ще са ви необходими базови инструменти като гаечен ключ или тресчотка (по избор), динамометричен ключ, удобен съд, в който ще излеете старото масло, малко кърпи (за забърсване) и Fluid помпа (ако нямате такава, можете да използвате обикновена или гравитационна помпа, резервоар със сгъстен въздух или спринцовка).

Стъпка 4

Преди да поставите автомобила над канала или на стойките е добре да направите едно „кръгче” на квартала, за да може маслото малко да се загрее и да улесните източването му.

Стъпка 5

Поставете автомобила над канала или го поставете на стойките и открийте пробките, които се намират на скоростната кутия. Пробката, която се намира в долната част служи за източване на старото масло, а другата, която може да се намира в горната част или по средата служи за наливане на новото масло.

Стъпка 6

Поставете съда и с помощта на подходящ ключ развийте първо горния болт, без да го сваляте напълно. След това открийте дренажния отвор, развийте болта и оставете маслото да изтече напълно. Дренажния болт обикновено има магнит върху себе си, който улавя металните стърготини, затова го огледайте и го почистете добре.

Огледайте и уплътненията и ако се налага ги подменете с нови. След като маслото на скоростната кутия изтече докрай, завийте дренажния отвор и забършете добре мястото отвън.

Стъпка 7

Развийте горната пробка и налейте необходимото количество ново масло. Тъй като при доста модели автомобили достъпът до горната пробка на скоростните кутии е труден, за наливането на маслото използвайте помпата. Уверете се, че сте налели точното количество, проверете уплътненията и ако се налага ги подменете с нови и завийте пробката на място.


Стъпка 8

След като смените маслото с ново, направете още едно „кръгче” из квартала и проверете за течове. Ако такива няма, тогава всичко е наред и смяната на маслото е преминала успешно.


Смяна на масло на автоматична скоростна кутия

Смяната на трансмисионната течност (ATF), която се използва при автоматичните скоростни кутии може да се извърши посредством два варианта (метода): първият е подобен на смяната на масло на ръчна скоростна кутия, а вторият се извършва с помощта на специален апарат.

При първия вариант подмяната на маслото се извършва през дренажния отвор, но обикновено по този начин маслото не може да се източни напълно. Затова и тази процедура се нарича частична подмяна или „масло ъпгрейд”.

При втория вариант се използва специален апарат (система за промиване), която изтласква старото масло и едновременно с това налива ново. Апаратът изпомпва течността, докато цветът и консистенцията на инжектираното и изпомпваното масло се уеднаквят.

За да бъдем максимално откровени ще кажем, че според една част от специалистите този вариант на подмяна на маслото е много по-ефективен и отстранява до 95% от отработеното масло. Според други специалисти обаче, методът не е много удачен и препоръчват да се придържате към традиционните методи за подмяна на масло.


Защо е важно маслото на скоростната кутия да се сменя на определен от производителя период от време?

Подобно на други жизненоважни за ефективната работа на автомобила течности, и маслото на скоростната кутия влошава с времето. Шофирането в градски условия, тегленето на тежки товари с ремарке, карането из планински пътеки, шофирането на дълъг път… всичко това увеличава работната температура на трансмисията, а топлината създава напрежение между маслото и механичните части на скоростната кутия.

За разлика от двигателното масло, което е предимно смазочно масло, трансмисионното масло служи едновременно и като масло, и като хидравлична течност, която помага за улесняване на превключването на предавките, охлажда трансмисията и смазва движещите се части.


Когато маслото не се сменя, то лека - полека започва да губи полезните си свойства, тъй като при дългата работа се замърсява, вискозитетът му намалява и не може пълноценно да предпазва елементите на скоростната кутия.

Вярно е, че старее доста по-бавно от моторното, но пък за сметка на това старее систематично. А спре ли маслото да си върши работата, при всяка смяна на предавката ще започнете да чувате шум или звук от триене на метал или пък при всеки опит да смените предавката ще усещате съпротива. В крайна сметка всичко това води само до едно - повредена скоростна кутия и куп пари за ремонт.

Надяваме се, че сме успели да ви бъдем от полза, но преди да се разделим нека видим какво съветват специалистите…

Въпреки, че смяната на маслото на скоростната кутия, особено на ръчната скоростна кутия не е сложно, експертите съветват, ако сами вие не сте механици, да оставите смяната му на специалистите.

Не че няма да можете да се справите и сами, но има вероятност, ако не сте много внимателни да не източите напълно старото масло и от него да остане малка част. А това на свой ред ще ускори износването на новото масло.

Ако поверите тази задача на механик обаче, той не само няма да допусне подобна грешка, но и преди да смени маслото ще го провери и ако не се налага няма да го източни, а само ще го допълни, с което ще ви спести пари.

За един професионален механик е достатъчен само един поглед, за да установи дали цвета и консистенцията на старото масло са добри или не и ще е наясно как точно да процедира.

Понякога охлаждаща течност попада в маслото на скоростната кутия през износените уплътнения, което драстично намалява живота и ефективността на маслото, друг път може да има нещо друго. Всички тези проблеми вие може и да не ги забележите, когато сменяте сами маслото у дома, но един професионален механик би ги забелязал и би ги отстранил навреме.