loader

Какви добавки да използваме за дизелов двигател?

За разлика от бензиновия, дизеловият двигател е доста по-чувствителен както към качеството на горивото, така и към температурните промени.

Поради тази причина е препоръчително да се използват присадки за дизелов двигател, когато това се налага.


6 предимства от използването на добавки за дизелов двигател

Източник снимка:pixabay.com

Подобряват производителността на двигателя

Добавките помагат за подобряване на скоростта, с която гори дизеловото гориво. Използването им повишава ефективността и мощността на дизеловите машини и подобрява производителността им.

Освен това, присадките помагат на двигателя да работи по-гладко и стабилно и го предпазват от възникване на потенциални проблеми като износване, нестабилност и други.


Предпазват дизеловия двигател от износване

Добавките са от полза, тъй като действат като лубрикант и осигуряват на компонентите на двигателя добро смазване. Освен това, благодарение на специалните си съставки предпазват елементите от корозия и други проблеми, които могат да възникнат вследствие на износване.


Източник снимка:pixabay.com

Намаляват вредните емисии

Има добавки, разработени специално да премахват замърсяванията, натрупвани по елементите на горивната система и да увеличават производителността на двигателя, което води до намаляване на вредните емисии, отделяни от дизеловите двигатели по време на работа.


Осигуряват по-добра горивна ефективност

Една от основните задачи на добавките е да работят за намаляване на разхода на гориво.. Това означава, че използвайки добавки няма да зареждате дизеловия автомобил толкова и ще пестите пари от зареждането на гориво.

Освен това, тъй като добавките подобряват производителността и цетановото число ще забележите, че вашият автомобил използва горивото по доста по-ефективен начин от преди.


Предпазват горивото от промени през зимата

Ниските температури “карат” дизеловото гориво да започне да кристализира и да отделя парчета парафин. А това може да причини запушване на някой от компонентите на горивната помпа, което да доведе до повреда в двигателя..

Добавянето на подходящите добавки за дизелови двигатели предотвратява появата на подобни проблеми, тъй като поддържа дизела стабилен, без значение от сезон и температури. Освен с кристализирането, добавките се справят и със сгъстяването на дизела, което се случва, когато външните температури започнат да падат.


Спестяват от парите за поддръжка

Тъй като добавките защитават, предпазват и служат за почистване на компонентите на двигателя, това удължава техния живот. Казано с други думи, ако използвате качествени добавки според предназначението им, много по-малко ще ви се налага да давате пари за ремонт и поддръжка.


Основни видове добавки - Кога се използват?

Добавките за дизеловите двигатели са доста видове и всеки от тях има своето специфично предназначение. Тъй като няма да ни стигне времето, за да поговорим за всички, ще се опитаме да ви запознаем с основните видове добавки, които най-често се използват в съвременните дизелови двигатели.


Добавки за повишаване на цетановото число

Цетановите бустери или “усилватели” са добавки, чиято основна задача е да увеличат цетановото число на дизела. А това е важно, тъй като него зависи както скоростта на запалване на горивото, така и производителността и представянето на МПС през зимата.

Освен това, добавките за повишаване на цетановото число подобряват работата на двигателя на празен ход, увеличават мощността му и удължават живота му.

Този вид добавки са подходящи за употреба през цялата година, когато предстои дълъг път или когато двигателят е нов или е сред основен ремонт и се нуждае от разработване.


Смазващи добавки

Те предпазват вътрешните компоненти на горивната система. Когато се използва подобна добавка, тя образува тънък филм, с който покрива всички вътрешни елементи на двигателя, като по този начин движещите се метални елементи се предпазват от износване, корозия и други проблеми.

Смазочните добавки могат да се ползват целогодишно (добавят се на всеки 3 или 5 зареждания за гориво), а могат да се използват и само през зимата.


 Източник снимка:pixabay.com

Антигел добавки

При екстремни зимни температури дизелът започва да кристализира, отделяйки парченца восък (парафин), които могат да ограничат притока на гориво в горивната система и да причинят големи проблеми. Антигел продуктите за дизелови двигатели предотвратяват “желирането” (сгъстяването) на горивото и неговото кристализиране.

А ако дизелът вече е успял да кристализира парченцата парафин за запушили някой от горивните линии или филтрите, добавката може да помогне да отстраните натрупванията.

Антигел продуктите за дизел напълно логично се добавят основно през зимата.


Защитни и почистващи добавки

Защитните добавки, както е видно от името им защитават елементите на горивната система от корозия. Те могат да се използват регулярно през цялата година.

Почистващите присадки са изключително полезни, като има признаци на запушване на някой от елементите на горивната система. Използват се основно, когато се налага дизеловия двигател да бъде почистен ефективно.


Универсални добавки

Този вид продукти могат да се ползват през цялата година. Обикновено в състава им са комбинирани някой от свойствата на останалите основни видове добавки, но е добре да знаете, че универсалните добавки не са толкова ефективни.

Все пак, от тях има полза, особено ако не сте сигурни какво е качеството на горивото, което наливате по бензиностанциите.

Препоръчително е този вид добавки за дизел да стоят в багажника на колата и да се използват в случай на нужда (за предотвратяване ефекта от зареждането на нискокачествено гориво, ако внезапно колата намали мощността си, ако се увеличи отделянето на дим от изпускателната система и други).


Как се използват добавките за дизелово гориво?

Както и сами разбрахте, всяка добавка има своето предназначение, поради което е силно препоръчително преди доливането да се съобразите с указанията на производителя.

Следвате ли стриктно тези указания, няма да имате проблеми и можете да бъдете спокойни, че сте се погрижили добре за своя дизелов мотор.


От къде да закупите добавки за дизел?

Във всеки един магазин за авточасти и сервиз за ремонт на автомобили ще ви предложат добавки за дизелово гориво. Но ако искате да сте напълно сигурни в качеството на присадките, които добавяте в резервоара на автомобила си, можете да разгледате продуктите, които от Нас Ауто предлагаме.

В нашия магазин ще откриете както всички основните видове добавки за дизелово гориво, така и:

  • Антиоксиданти
  • Стабилизатори за дизелово гориво
  • Метал деактиватори
  • Дисперсанти
  • Инхибитори на корозия
  • Добавки против утаяване на парафин
  • Биоциди
  • Деемуглатори
  • Добавки за комплексно обогатяване на дизеловото гориво
  • AdBlue добавки и други

Източник снимка:pixabay.com

Единственото, което трябва да се направи, за да си осигурите добавките, от които вашият двигател се нуждае е да разгледате предложенията ни. Щом откриете добавката, която търсите просто я добавяте в количката и ние ще ви я доставим в най-кратки срокове на посочен от вас адрес.