loader

Какво води до висок разход на гориво?

Използвате колата си ежедневно и напоследък забелязвате, че зареждате гориво по-често от обикновено.

Защо колата

Източник снимка: unsplash.com


Сигурни сме, че този факт никак не ви радва и търсите възможните причини, поради които доскоро сравнително икономичният ви автомобил е започнал да “харчи” повече.

Истината е, че увеличеният разход на гориво може да се дължи както на недобра поддръжка или технически проблем, така и на промяна в навиците ви на шофиране.


Основни причини автомобилът да “харчи” повече гориво

Износени свещи

Както и сами знаете, основната задача на запалителните свещи е да създадат искра, която да възпламени въздушно - бензиновата смес, която захранва двигателя.

Когато една или няколко от свещите са замърсени или износени, това се отразява на ефективността им, а оттам и на работата на двигателя и той започва консумира повече гориво.

Ако забележите, че автомобилът трудно ускорява, двигателят вибрира, а разходът на гориво се увеличава, това вероятно се дължи на кабелите или свещите, които са износени.

За да отстраните проблема просто трябва да извършвате регулярна проверка на запалителната система и да сменяте свещите според препоръките на производителя.

Износените свещи намаляват производителността и повишават консумацията на гориво

Източник снимка: unsplash.com


Мръсен въздушен филтър

Въздушният филтър е част от горивната система, чиято задача е да филтрира въздуха, идващ отвън и да го отвежда в горивната камера. Ако е запушен или силно замърсен и в камерата не влиза достатъчно въздух, това значително увеличава разхода на гориво на двигателя и намалява неговата производителност.

Ето защо е важно да сменяте филтъра в посочените от производителя срокове, а ако често шофирате по прашни или неасфалтирани пътища е силно препоръчително да извършвате смяната дори по-рано от предвиденото.


Старо или намаляло масло

Ако забележите, че горивната ефективност на колата е намаляла, а вие не сте сменяли скоро маслото е напълно възможно точно това да е причината за увеличения разход на гориво.

Затова е добре да проверите нивото на маслото и да долеете, ако се налага. Няма да сгрешите и ако проверите в книжката на автомобила дали не е време да смените маслото с ново.

Обикновено за по-новите МПС - та (произведени след 2013 година) производителите препоръчват смяната да се извършва на всеки изминати 7 - 10 000 мили, докато за по-старите превозни средства се изисква смяната да е на всеки изминати 3 000 мили.

Доброто масло намалява консумацията на гориво

Източник снимка: unsplash.com


Замърсени инжектори

Съвременните двигатели имат поне по един инжекционен клапан на цилиндър. Тези клапани, наричани още “инжектори” имат за задача да дозират горивото, което се подава към двигателя на автомобила.

Когато инжекторите са запушени, те не могат да дозират правилно горивото, в резултат на което автомобилът ви използва повече гориво от обикновено. А това не е добре нито за джоба ви, нито за околната среда.

За да избегнете или поне да намалите проблема е добре периодично да използвате добавки. Ако и това не помогне, тогава дюзите трябва да бъдат отстранени и професионално почистени.

Замърсените инжектори влияят на разхода на гориво

Източник снимка: unsplash.com


Дефектни сензори за управление на двигателя

Съвременните автомобили са оборудвани с електронно управление на двигателя, сензорите на които също могат да са една от причините допринасящи за увеличен разход на гориво.

Казваме това, тъй като задачата на сензорите е да са събират данни за въздушния поток, положението на дроселната клапа, за коляновия вал и ламбда сондата, за температурата и други данни, които се използват за определяне времето на инжектиране, както и количеството гориво, което се подава.

Ако някой от тези сензори е дефектен и не подава правилно данните, това може да доведе до прекомерно впръскано гориво или до подаване на гориво в неправилното време. А това съответно води до увеличаване на консумацията на гориво.


Неправилно налягане на гумите

Шофирането с меки или прекалено напомпани гуми е една от най-честите причини за висок разход на гориво.

Да го кажем по друг начин. Шофирането с меки гуми увеличава триенето, намалява сцеплението и поставя двигателя в позиция, в която му се налага да консумира повече гориво. Освен това гумите ще се износят по-бързо, а това означава, че трябва да ги смените по-рано от предвиденото.

Ако пък шофирате с прекалено напомпани гуми, то те не само ще се износят по-бързо и ще увеличат разходите на гориво, но и могат да застрашат безопасността ви, тъй като вероятността да се спукат по време на движение се увеличава.

За да удължите живота на гумите си и за да намалите консумацията на гориво е добре поне веднъж или два пъти в месеца да проверявате налягането и да го поддържате в границите, посочени от производителя.

Неправилното налягане на гумите е една от основните причини за увеличаване разхода на гориво

Източник снимка: unsplash.com


Износен съединител

Колкото и добре да поддържате съединителя, след време той започва да се износва, а това води до обща загуба на мощност, което от своя страна води до висок разход на гориво и до по-нисък пробег.

За да избегнете проблемите е препоръчително поне веднъж годишно да проверявате ефективността на съединителя и ако има индикации на износване да предприемете съответните мерки.


Окислени спирачни дискове и износени накладки

Проблемите със спирачната система не само повишават консумацията на бензин или дизел, но могат сериозно да застрашат безопасността ви.

Затова е силно препоръчително да им обръщате специално внимание. Ако забележите, че дисковете са окислени трябва да посетите сервиз, където или да ги сменят (заедно с накладките) или да ги почистят със специален спрей.


Изпускане на въздух

Това е сравнително рядко срещано, но се случва някой от маркучите или уплътненията на всмукателния колектор да се спукат и в горивната камера да започне да влиза повече въздух, отколкото е необходимо.

В подобни случаи разходът на гориво се увеличава неимоверно много, като има случаи, в които може да скочи до над 10 литра на 100 км.

Ако забележите твърде голямо повишаване на консумацията на гориво не е зле да проверите маркучите и уплътнения за напукване или износване и ако се налага да ги смените.

Увеличената консумация на гориво може да се дължи както на механични повреди, така и на недобра поддръжка

Източник снимка: unsplash.com

 

Какво още може да вдигне разхода на гориво?


Прекомерно претоварване

Вярвате или не, ако редовно претоварвате колата си, това може да доведе не само до увеличаване консумацията на гориво, но и до износване на гумите, окачването, трансмисията и не на последно място до намаляване производителността на двигателя.


Агресивно шофиране

Ако карате автомобила на по-висок диапазон на оборотите, определено ще изразходвате повече гориво. Същото ви очаква и ако превключвате често предавките, ако спирате или ускорявате рязко или ако оставяте колата да работи на празен ход.

Едва ли е нужно да казваме и че шофирането с по-висока скорост от нормалната също оказва роля за повишаването на разхода на гориво.

Високата скорост също увеличава консумацията на гориво

Източник снимка: unsplash.com


Постоянно работещ климатик

В горещите дни климатикът е много полезен и практичен източник на комфорт. Важно е обаче да го използвате разумно и да избягвате твърде екстремните настройки, тъй като това води до увеличаване разхода на бензин или дизел с 10% (при шофиране по магистрала или извън пътя) и с 20% (ако шофирате в града).

Същото важи и за отопляемите предни стъкла, отопляемите седалки, както и за всички останали елементи, които черпят енергия. Използвайте ги разумно и след като си свършат работата не забравяйте да ги изключвате, ако не искате автомобилът ви да “харчи” повече, отколкото ви се иска.