loader

Как правилно да съхраняваме гумите?

Поддръжката на гумите и тяхната смяна е тема, която вълнува всеки шофьор, особено когато наближи периода за смяна на зимните гуми с летни или летните със зимни.

Повечето от нас знаят, че качеството на гумите е важен фактор при покупка на гуми. Знаете ли обаче, начинът им на съхранение е също толкова важен и не трябва да се подценява. Всъщност от това как съхраняваме гумите си зависи тяхната дълготрайност и експлоатационен живот.

Конструкцията на гумите по начало е създадена така, че издържа на голямо натоварване по време на движение.Но тези конструктивни параметри на гумите важат за случаите, когато те са правилно монтирани. След като се демонтират и приберат за съхранение, вече влизат в сила други правила. 

Съхранявани по неправилен начин гумите могат да изменят своите фабрични качества и форма. Неправилното съхранение на автомобилни гуми може значително да намали експлоатационния им период.

Без значение дали се водят нови или не,  гумите, които имат признаци на износване , не само че увеличават риска от пътни инциденти за нас, но и могат да доведат до технически проблеми за автомобила.

В тази статия ще ви дадем някои полезни съвети как да се грижите  за гумите на автомобила и най-вече как правилно да ги съхранявате.


Каква е разликата между гуми с джанти и такива без джанти?

Експертите препоръчват да се следват някои стъпки за съхранение на гумите, ако искаме да удължим техния живот.

Основни съвети за съхранение на гуми


Къде и как да се съхраняват?

Експлоатационният срок на даден вид гуми зависи от различни фактори като например дали са с джанти или без, дали са опаковани и как, както и при какви условия се съхраняват. Условията на съхранение включват температура, влажност на въздуха, а също и позиция на гумите.


Подготовка на гумите за съхранение

Важно условие при съхранението на гуми е да не ги прибираме за съхранение непочистени.

Първо трябва да ги почистим добре от кал и прах с чиста вода. Не се препоръчва употребата на различни почистващи препарати, тъй като те могат да увредят структурата на гумите.

За ефективно и безопасно почистване на гумите можете да ползвате специален почистващ спрей, който  може да се открие при продуктите за автокозметика  по бензиностанциите или автосалоните.

Накрая ги поставете в предназначени за гуми чували, които могат да се открият във  всяка гумаджийница.

Избор на място за съхранение

В помещението, където ще стоят гумите за продължителен период, е важно да не влиза директна слънчева светлина. Не се препоръчва и високоволтовото ултравиолетово осветление от осветителни тела. Избягвайте да съхранявате гуми в помещения, където има флуоресцентни/ живачни лампи или електромотори.

Също така е важно температурата в помещението да не пада под нулата. Идеалната температура за съхранение на гумите е между 0ºC и 25ºC градуса. Най-доброто място за съхранение на гумите е закрито, като там има проветрение.

За предпочитане е да съхраняваме гумите върху подова настилка от дърво, вместо върху пясък или почва, тъй като така ще бъдат предпазени от влага.

Друго важно нещо за помещението, в което ще се съхраняват гумите, е да няма продължителен период на замърсяване в резултат от течни горивни смеси (нафта, бензин), масла, разтворители или химически вещества със силно действие. 

В резултат от въздействието с различни вещества каучукът на гумите губи постепенно своите свойства. Изброените по-горе вещества намаляват еластичността на каучука и увеличават риска от поява на разкъсвания по структурата му.

За тези от вас, които не разполагат с място за съхранение на гуми, съществува опцията за сезонно складиране, което се предлага от така наречените “хотели за гуми”.

Те са специализирани центрове, които предлагат услугата съхранение на гуми. Те разполагат с помещения , в които са създадени оптимални условия за съхранение на гумите в добро състояние.

Позиция на съхранение

Положението, в което ще оставите гумите също е от значение. Като то зависи основно от това дали са с джанти или не. 

Ако гумите ви са с джанти, то поставянето им в изправено състояние една до друга за продължително време не е препоръчително, тъй като по този начин могат да се деформират. Деформацията най-често става в тази точка от гумата, където напрежението е най-голямо.

По-скоро е добре гумите с джанти да се закачат на куки за джантите, което ще запази формата им. Най-добрият вариант за съхранение на  гуми с джанти е да се поставят една върху друга в хоризонтално положение.

За гумите с джанти също така се препоръчва да се намали налягането, преди да се оставят за съхранение. Върху гумите в никакъв случай не трябва да се поставят тежки предмети.

Що се касае гумите без джанти, то за тях се препоръчва да се нареждат една до друга във вертикална позиция на стелаж. Не се препоръчва тези гуми да се поставят на куки, тъй като този вид подредба също води до риск от деформация.

Препоръчително е също така положението им да се сменя всеки месец и да се обръщат на 90 градуса с цел да се избегне промяна във формата им, тоест да ги разбърквате подобно на тесте карти. Просто премествате най-горната гума най-отдолу и продължавате и с другите по същия начин. 


Както знаем, когато гумите се съхраняват демонтирани през зимата, част от въздуха им се губи. Освен това, хубаво е налягането на гумите да се увеличи с 0.5 бара преди прибирането им за съхранение през зимния период.

Не се препоръчва да се монтират джанти към гуми с изкривен борд. Деформация в зоната на борда може да се появи в резултат от изпускане на гумата от височина повече от 1,5м. Затова и това трябва да се избягва.

Друго полезно нещо, което можете да правите, е да маркирате гумите с маркер или тебешир по време на демонтиране. Отбележете на всяка една от предните и задните гуми какво е местоположението й, дали е предна дясна или предна лява, както и задна лява и задна дясна. Това със сигурност ще ви улесни при следващото поставяне на гумите.

Също така при смяната на зимни гуми с летни или летни със зимни е препоръчително да проверите кога точно са произведени гумите. Датата на производство се изписва на повърхността на гумитe. Максималният живот на автомобилните гуми е 10 години.  Но препоръчителният срок на употреба на гумите е не повече от пет години.

Без значение колко дълго ще съхранявате своите гуми, ако спазите всички правила за правилното им съхранение, не би трябвало да има никакви изменения по тяхната структура след края на периода на съхранение.