loader

Онлайн авточасти - нови или втора ръка?

Компонентите на автомобила са изложени на огромно натоварване и рано или късно идва момент, в който се налага да бъде извършена смяната на една или повече авточасти с нови.

И тогава, в процеса на търсене на резервни части, една немалка част от собствениците на автомобили се питат дали да се насочат към покупката на авточасти втора ръка и да спестят пари или да заложат на сигурно и да потърсят нови авточасти.

Ако и вие си задавате подобни въпроси, в тази статия може би ще откриете отговорите, който “работят” за вас и за вашия автомобил.

Нови авточасти или части втора ръка - кой е по-добрият избор

Източник снимка: unsplash.com


AnchorКакви са рисковете при онлайн пазаруване на авточасти втора ръка?

Въпреки че можете да ги намерите по-ниската цена, употребяваните авточасти за автомобили и товарни превозни средства идват с немалко рискове. Какви са те, обобщаваме в редовете по-долу.


AnchorНеясна история и начин на употреба

Изобилието, което се предлага на онлайн пазара за авточасти е наистина огромно, което е плюс.

Минусът обаче е, че закупувайки части втора ръка не можете да сте напълно сигурни нито как е била използвана частта, нито да получите пълна информация за нейната история. Това важи с пълна сила както за части за задвижване на колелата, така и за различни елементи за електрическа система, охладителна система, отопление и вентилация и други.


AnchorКачество под съмнение

Тъй като купувате използвана част, няма как да сте сигурни и в нейното качество. А това може да е доста опасно, особено ако се нуждаете от части за окачване на колелата, спирачна система или имате нужда от части за двигател.

Казваме това, тъй като може да се случи (и то не толкова рядко) продавачите на употребяваната част да са ѝ придали добър търговски вид, но на практика частта да е претърпяла ПТП или да е била ремонтирана, преди да бъде предложена за продажба.


AnchorБез гаранция за произход

Обикновено употребяваните части за коли, които се предлагат на онлайн авто пазара, не разполагат с гаранция за произход.

Тоест, ако решите все пак да закупите частта няма да сте сигурни кой е производителят, а оттам и какво е качеството ѝ.


AnchorБез носене на отговорност

Авточастите втора употреба най-често се предлагат и без гаранция. Това на практика означава, че купувате артикул за автомобила си на собствена отговорност.

Така, ако се окаже, че нещо с авточастта не е наред или не е предназначена за вашето превозно средство, вие няма как да имате претенции към частния търговец, онлайн автоморгата или онлайн магазина.

Разбира се, винаги има изключения от правилото. Затова и съветът ни е, ако решите да закупите употребявана част, преди покупката да се уверите, че ако се наложи търговецът има готовност да поемете отговорността.


AnchorСъвместимост под въпрос

Когато купувате употребявани авточасти онлайн няма гаранция, че ще получите авточаст, която ще е наистина съвместима с вашия модел, марка и година на производство на вашия автомобил.

Нещо повече - представените за оригинални авточасти за някои марки и модели автомобили могат да се окажат не дотам оригинални.


AnchorПо-малка издръжливост

Това е може би един от големите минуси от покупката на употребявани авточасти. Тъй като, без значение колко време е използвана частта, тя все пак е използвана. А това означава, че нейният експлоатационен живот ще бъде по-малък от живота на новите авточасти и монтажни части.


AnchorРиск за безопасността

Едва ли е нужно да казваме, че след като не сте сигурни в качеството на артикула, не знаете неговата история и произход и не получавате гаранция, рисковете за безопасността ви не са никак малки.

Защото няма да сте никога напълно сигурни, че употребяваната авточаст, която сте закупили на прилична цена е наистина здрава и качествена. Това важи с особена сила за части, свързани с работата на дискови спирачки, барабанни спирачки и автоматична скоростна кутия.


AnchorКакви са плюсовете от онлайн пазаруването на части втора ръка?

За да не бъдем едностранчиви в разглеждането на проблема е редно да споменем и потенциалните предимства при пазаруването на използвани резервни части за автомобила. Подробности за тях можете да намерите в редовете по-долу.


AnchorПо-ниски цени

Най-голямото предимство на покупката на употребявани авточасти са цените, на които се предлагат.

Тъй като са втора ръка и съответно са били използвани известно време, в онлайн автоморгите и онлайн магазините можете да откриете доста широка гама от евтини онлайн авточасти.

Важно е обаче да знаете, че както има авточасти, които без проблем можете да закупите като втора ръка (например части за фарове, огледала, брони, врати, части от каросерията други), така и има такива, които е добре да бъдат купувани винаги като чисто нови.

Това обикновено са части, чиято функция е много важна за добрата работа на автомобила и най-вече за безопасността ви.

Такива авточасти са например:

  • Спирачни дискове;
  • Компоненти от скоростната кутия;
  • Компоненти по ходова част;
  • Части на двигателя;
  • Съединител;
  • Чистачки за почистване на предното стъкло;
  • Елементи на задвижването на колелата;
  • Компоненти от електрическата система;
  • Части за запалителна система и горивна система;
  • Части на системата за вентилация и отопление и други.

Гореизброените винаги се закупуват от надеждаен магазин за авточасти, който може да гарантира за произхода, качеството и безопасността на продуктите си.


AnchorШирока гама от части

Обикновено онлайн моргите и магазините за онлайн авточасти втора ръка разполагат с голямо разнообразие от видове части, както за популярни модели автомобили, така и за по-стари модели и марки, частите на които вече не се произвеждат и е много по-трудно да бъдат открити на авто пазара.

Онлайн авточастите втора ръка са по-евтини, което е един от основните им плюсове

Източник снимка: unsplash.com


AnchorКак се променят нещата, когато пазарувате нови авточасти онлайн?

Ако дотук разгледахме плюсовете и минусите на използваните части за автомобила, то по-долу се фокусираме върху пазарът на нови авточасти и причините, поради които той се налага като предпочитан избор сред повечето потребители.


AnchorВисоко качество

Новите части, които се предлагат от всеки един физически или онлайн магазин за авточасти са с доста високо качество.

Казваме това, тъй като не са използвани и по-важното, по време на производството им задължително са спазени всички европейски стандарти за качество и безопасност.

И преди да попитате от къде сме толкова сигурни ще ви кажем, че едва ли ще откриете магазин за нови онлайн части, който ви си позволил да предлага авточасти от непроверен производител.


AnchorСъвместимост

Новите части, които се предлагат в онлайн магазините са или оригинални или произведени под лиценз, което означава, че при производството им са следвани точните спецификации на производителя на автомобила.

А това означава, че частта, която търсите и закупите ще е напълно съвместима с модела, марката и годината на производство на вашия автомобил.


AnchorГаранция

Всички авточасти, предлагани като нови от онлайн магазините са придружени с гаранция.

Обикновено гаранцията е една година и се предоставя от самия производител на артикула, но има и производители, които предоставят двугодишна гаранция за своите продукти.

Така ако частта за колата, която сте закупили дефектира, преди да изтече гаранцията ѝ можете просто да се обърнете към онлайн магазина, от който сте я закупили и оттам да предприемат съответните мерки.


AnchorДълготрайност

Тъй като купувате нови части, които идват при вас директно от производителя и които са сертифицирани и придружени с гаранция, можете да сте напълно сигурни, че когато ги монтирате на автомобила си, те ще могат да ви служат много по-дълго време.


AnchorПо-голяма сигурност и безопасност

Изборът на нови части ви гарантира по-голяма сигурност и безопасност на пътя.

Казваме го, тъй като частите, без значение дали за ОЕМ или произведени под лиценз са създадени според спецификациите и изискванията на производителя на автомобила.

Тоест, те не само ще паснат точно на вашата марка и модел кола, но и ще работят в синергия с останалите компоненти на превозното средство.


AnchorКой е основният минус на новите части онлайн?

Истината е, че новите авточасти имат само една-единствена забележка и тя е, че се предлагат на малко по-високи цени.

Но по-високата цена в дългосрочен план от пасив се превръща в актив, тъй като частите са с гарантирано високо качество и издръжливост. Това на практика означава, че ще ви служат много по-дълго и безпроблемно в сравнение с авточастите втора ръка.

Новите авточасти онлайн са с високо качество и голяма дълготрайност

Източник снимка: unsplash.com


AnchorАвточасти от физически или онлайн магазин?

Това е решение, което вие сами трябва да вземете. Но ако търсите нашето мнение, то тогава ви препоръчваме да разгледате предложенията на онлайн магазините.

Даваме ви този съвет, тъй като всички онлайн магазини за авточасти, без значение дали предлагат употребявани или нови части са много добре заредени и разполагат широка гама от авточасти за всички марки автомобили.

Освен това, те са с лесна и удобна навигация и дори никога до сега да не сте купували части онлайн ще се справите без никакъв проблем.

И още нещо - пазарувайки онлайн, вие не губите време в обикаляне по магазините. Просто влизате в няколко онлайн магазина, откривате авточастите, които ви трябват, сравнявате цените и правите своя избор бързо и лесно.


AnchorФинални думи

Преди да направите покупката вземете под внимание както вида и функцията на частта, която ви е необходима, така и модела и марката на вашия автомобил и не на последно място бюджетът, с който разполагате.

И винаги преди покупката, без значение дали ще се спрете на нови или авточасти втора ръка, задавайте въпроси.

Не се срамувайте да питате консултантите в онлайн магазините за авточасти, които са достатъчно квалифицирани, за да могат да отговорят на въпросите, които ви вълнуват.


AnchorЧесто задавани въпроси


AnchorКакво мога да открия на страниците на вашия онлайн магазин?

Nag.bg е магазин, който се е доказал като един от водещите онлайн магазини за авточасти в страната.

Ние можем да ви предложим широка гама от авточасти, течности и масла, акумулатори, аксесоари, катализатори, крушки богат асортимент от инструменти.

Артикулите, които предлагаме са от водещи марки, с доказано качество и на достъпни цени.


AnchorКак да поръчам авточасти онлайн?

Пазаруването от Nag.bg е изключително бързо и лесно. Просто трябва да влезете на страниците ни и от менюто да изберете марката, модела и модификацията на автомобила.

След това просто разглеждате артикулите, които съответстват на търсенето ви и щом откриете необходимата ви част я добавяте в количката си за пазаруване.


AnchorКакви са сроковете за доставка при пазаруване на онлайн авточасти?

При покупка на авточасти онлайн от нашия магазин ние ще ви ги доставим максимално бързо с експресна доставка до офис или посочен адрес.

Преди да приемете пратката предлагаме и услугата “Преглед преди плащане”.