loader

Какво е пистов ремък и каква марка да изберем?

Автомобилът ви само до преди седмица е работил перфектно, но през последните дни сте започнали да подозирате, че имате някакъв проблем с периферните устройства на двигателя. С всеки изминал ден при стартиране на автомобила чувате по-силно разни странни звуци и шумове, става ви по-трудно да се справяте със сервоуправлението на волана, а когато решите да включите климатика той не работи както трябва.

На това отгоре двигателят ви е започнал да загрява доста и когато увеличите скоростта се усилва и ужасно неприятното скърцане и „плющене” като от камшик. Ако някой от тези симптоми са наистина на лице, трябва да ви съобщим, че най-вероятно имате проблем с пистовия ремък.


Какво е пистов ремък и защо проблемите ви да се дължат точно на него?

Най-кратко обяснение, което можем да дадем е, че това е вид автомобилен консуматив, който представлява дълга, тясна лента, която е изработена от гума.

Тази лента (колан, серпентинен ремък, „змийски ремък” и т. н.) „работи”, като се придвижва с помощта на ролки, които пък са закрепени за всички важни периферни компоненти на двигателя (алтернатор, водна помпа, климатик, управление на волана и други). Казано в прав текст… Задачата на пистовия ремък е да задвижва цялата тази периферия, за да може от своя страна пък тя да изпълнява своите основни функции.

Как става това?

Вече споделихме, че пистовия ремък е поставен върху ролките на периферните компоненти, но не казахме, че е поставен и върху ролката на коляновия вал, който де факто задвижва двигателя. Когато коляновия вал се задвижи, едновременно с него се задвижва и пистовия ремък, а неговото движение задвижва и всички компоненти, които се необходими за добрата и правилна работа на двигателя и съответно на автомобила.


Видове ремъци


Клиновидни ремъци

Преди 1990 година почти всички автомобили са имали не само един, а няколко ремъка. Тези ремъци се наричат клиновидни и макар че в наши дни не се срещат често, ако карате по-стара кола е възможно и вие да имате такива. Клиновидните ремъци изпълняват същите функции като съвременните пистови ремъци, а техните предимства са:

  • ако клиновиден ремък се скъса, той няма да нанесе поражения на всички периферни компоненти на двигателя и няма опасност да останете на пътя
  • тъй като са сравнително къси, рядко се случва подобен ремък да се разтегне и отпусне.

Минусите на клиновидните ремъци са:

  • много по-краткия им експлоатационен живот
  • сложната смяна
  • трудността, която е възможно да срещнете, ако искате да закупите клиновиден ремък в наши дни. (Почти няма да откриете магазин за авточасти, който да предлага някакво разнообразие от този вид ремъци)


Пистови ремъци

Този вид ремъци (за който подготвихме и този материал) заменят почти изцяло клиновидните ремъци и към момента са стандарт и се използват във всички съвременни модели автомобили. Пистовите ремъци представляват единични, гъвкави, непрекъснати ленти, които са изработени от много издръжлив гумен материал, който е допълнително подсилен с текстилни или метални нишки.

Плюсовете на пистовите ремъци са:

  • лесната поддръжка и смяна
  • сравнително достъпната цена
  • разнообразието от модели и размери
  • дълъг експлоатационен живот

Негативите са:

  • ако ремъкът се разхлаби, това може да причини проблеми на една или на всички периферни системи на двигателя
  • ако се скъса, това обикновено води до сериозни щети по самия двигател на автомобила


Еластични ремъци

Този вид ремъци са от най-ново поколение и тепърва започват да навлизат масово при оборудването на автомобилите. Към момента с подобни ремъци са снабдени само някои от най-новите автомобили. Особеното при еластичните ремъци, че те не се нуждаят от обтегачи, тъй като могат сами да се саморегулират.


Марки и модели пистови ремъци

Мислим, че стана малко по-ясно какво е пистов ремък, но коя марка да изберете? За да ви улесним, ще ви представим някой от най-популярните марки пистови ремъци според световните класации за 2019 година.

Bando

Марката Bando съществува от много години на пазара и отдавна се е наложила като една от марките, които произвеждат и предлагат пистови ремъци от високо качество. Това, което отличава Bando от останалите марки е, че се придържат стриктно към ОЕМ спецификациите и разнообразието от размери на пистовите ремъци, които предлагат е изключително голямо. Пистовите ремъци Bando:

  • са изработени от висококачествен каучук
  • имат висока термоустойчивост
  •  доста леки и гъвкави са
  • имат дълъг експлоатационен живот

Continental

Това е една от марките, която ще ви препоръчат в почти всички сервизи и това никак не е случайно. Пистовите ремъци Continental се отличават с подобрена конструкция и материал, което ги прави изключително издръжливи на напрежение.

Всеки един модел на пистов ремък с марката Continental е проектиран така, че да осигури перфектно прилагане и да може да се инсталира и деинсталира бързо и много лесно. Единственото нещо, което може да помрачи леко удоволствието от покупката на пистов ремък Continental е по-високата му цена в сравнение с останалите марки, но за сметка на тази по-висока цена вие ще получите ремък с отлично качество и страхотни характеристики.

Забележка! Ако се спрете на тази марка ремъци обърнете специално внимание на размера, тъй като Continental често са с размери, които са големи с някой двигатели!


Dayco

Dayco е добре известна марка, която предлага висококачествени пистови ремъци на приемливи цени. Това, което отличава марката е, че нейните продукти са съвместими с много голям процент от произвежданите марки и модели автомобили и че предлага освен пистови ремъци и пълни комплекти (ремък, обтегач, ролки и т. н.)

Gates

Чрез своя иновативен производствен процес, Gates създават и предлагат на пазара висококачествени пистови ремъци, които са съвместими с повечето модели превозни средства. Предимствата на пистовите ремъци Gates са:

  • високата им устойчивост
  • здравината на материала, от който са изработени
  • свойството им да намаляват шумовите вибрации

Bosch

Тази марка дори не се нуждае от представяне, тъй като е изключителна популярна в света. Пистовите ремъци Bosch, (съвсем логично) са едни от най-предпочитаните от потребителите, които търсят качество и дълготрайност на автомобилния консуматив, който купуват.


Как правилно да изберете пистов ремък?

Ако досега не ви се е налагало да сменяте пистов ремък, напълно е възможно да се затрудните при избора му, тъй като в търговската мрежа се предлага не разнообразие, а направо изобилие от марки, модели и размери на пистови ремъци. За да улесним възможно най-много задачата ви, ние ви съветваме, преди да се ангажирате с покупката да обърнете внимание на следните неща:

Материал, използван при производството на пистови ремъци

Материалите, които са вложени в изработката на ремъка определят неговата трайност и устойчивост, затова и нашият съвет е да започнете оттам. По-голямата част от пистовите ремъци, които се предлагат на пазара са изработени от етилен пропилен, тъй като този материал има висока якост и устойчивост. Възможно е обаче да откриете ремъци, които са произведени от неопрен и ако случайно попаднете на подобен ремък, съветваме ви да пропуснете покупката му, тъй като няма да е много издръжлив. Ако обаче се натъкнете на пистов ремък произведен от EPDM (етилен - пропилен - диен - монер), изобщо не се колебайте, тъй като този материал може да предложи консистенция, сила, здравина и издръжливост, които нито един от останалите използвани материали не могат.

Размер

Следващото нещо, в което трябва да сте абсолютно сигурни е размерът на пистовия ремък. За целта трябва да сравните VIN номерата на стария и на новия ремък или ако не можете да откриете номерата да погледнете в ръководството на автомобила си, където задължително е описан точния размер. Ако случайно не можете нито да сравните номерата, нито откривате ръководството, тогава можете да измерите дължината на стария колан и да закупите един размер по-малък.

Съвместимост

Ако пистовия ремък не е съвместим с двигателя на колата ви, то съвсем логично той няма да ви свърши никаква работа. Съвместимостта на ремъка ще откриете лесно, тъй като всички производители посочват точно и ясно кои са марките и моделите автомобили, за които са предназначени пистовите ремъци, които предлагат.

Други компоненти за смяна

Понякога се налага да смените не само ремъка, но и всички негови допълнителни компоненти като обтегач, ролки и т. н., и т. н. Затова преди покупката помислете добре и ако решите, че е добре или че се налага подобна смяна, ние ви съветваме да не купувате ремъка и компонентите му отделно, а направо да закупите пълен комплект. Така не само ще си спестите време и пари, но и ще се спокойни, че няма да има никакво разминаване между компонентите и ремъка.


Марка

Въпреки, че ако се поразровите със сигурност ще бюджетни пистови ремъци на доста ниски цени, ние ви препоръчваме да не правите грешката да се доверявате на неизвестни производители. Най-сигурният вариант, че консуматива, който ще закупите и смените ще е с високо качество и отлични характеристики е да се спрете на някоя от популярните марки.

Цена

Цените на пистовите ремъци наистина варират доста (според размера, модела автомобил, марката и т. н.), но е добре когато купувате подобен продукт да не се влияете единствено от цената и да избирате ремък, който се предлага на възможно най-ниската цена. Не забравяйте, че ще сложите този ремък на вашето превозно средство и той трябва да е с достатъчно добри характеристики, за да ви служи по-дълго време без проблеми. Затова, ако търсите нашето мнение можем да ви посъветваме да не гледате единствено цената, а да търсите марката, която ви предлага възможно най-добри характеристики на пистовия ремък, който искате да закупите

Магазин

Тук единствения съвет, който можем да ви дадем е да пазарувате от магазини, които са ви познати или които са утвърдени онлайн магазини за авточасти, като стабилни, надеждни и предлагащи единствено авто продукти от популярни марки и с отлично качество.