loader

Какви инструменти са ни нужни за смяна на авто крушки?

Предни, задни светлини, фарове за мъгла, вътрешно осветление, осветление на регистрационните номера и още, и още. Има толкова много крушки в един автомобил и всички те в определен момент достигат лимита си на живот и трябва да бъдат сменени.

Струва ли си да извършвате смяна на авто крушките сами

Източник снимка: pixabay.com


Смяната им обаче не е никак лесна задача, тъй като няма единна стандартна процедура, която да важи както за всички видове светлини, така и за всички видове превозни средства.


Заслужава ли си сами да се опитвате да смените авто крушките?

Предполагаме, че поне веднъж сте се питали дали не бихте могли сами да извършите смяната на авто крушките на вашия автомобил. Истината е, че всичко зависи както от марката, модела и възрастта на вашето превозно средство, така и от вида на авто крушката и не на последно място от уменията и знанията, които имате.

Ако автомобилът ви е малко по-стар модел и крушките в по-голямата си част са халогенни, тогава може би ще успеете да се справите и сами.

Но ако колата е по-нов модел и ако основните ѝ фарове и светлини се захранват с ксенонови или LED крушки, тогава се налага смяната на крушки да бъде извършвана единствено в автосервиз.

Казваме това, тъй като колкото по-нов модел е превозното средство, толкова по-труден е достъпът до крушките и обикновено при смяната им се налага да бъдат демонтирани немалко автомобилни компоненти. А това е работа, която може да бъде извършена единствено от квалифицирани механици.

И все пак, ако решите да пробвате демонтаж и монтаж на авто крушка и сами, ето какви са основните стъпки да го направите.

Смяна на крушките в няколко стъпки

Източник снимка: pixabay.com


Как да смените авто крушките в няколко основни стъпки?

Първото (и най-важно) нещо, с което е добре да започнете е да определите точния вид крушка, която се нуждае от смяна. Казваме това, тъй като ако сбъркате и поставите грешния вид крушка можете да повредите цялата електрическа система на колата.

Другото изключително важно нещо е да потърсите информация от книжката на вашия автомобил както за вида крушка, така и за начина ѝ за смяна (ако има особености по демонтажа и монтажа те трябва да бъдат подробно описани от производителя на автомобила).


Подготовка и необходими инструменти

Ако все още сте сигурни, че искате да се пробвате сами, тогава преминаваме към предварителната подготовка, която включва основно покупката на нови авто крушки. Както споменахме няколкократно, важното е да се уверите, че новите крушки са правилния тип за вашето превозно средство.

Що се отнася до инструментите, добрата новина е, че не се нуждаете от нищо повече от една кръстата отвертка, чифт ръкавици, очила (ако решите да се подсигурите) и пакет мокри кърпички.


Фарове и габарити

В зависимост от модела и марката на автомобила, крушките на фаровете и габаритите се сменят или като се извърши демонтаж на бронята или като се вдигне капака на колата и се открият гнездата на крушките.

Затова първото, което е добре да направите е да разберете как да процедирате според модела на превозното средство и да откриете държача на всяка една от авто крушките.

Откриете ли го, трябва да се опитате да свалите панела, който обикновено е захванат с щипки. Можете да отстраните панела или с ръце (като приложите малко сила) или с помощта на отвертката. След като свалите панела, много внимателно отваряйте старата крушка (отвиването се извършва по посока на часовниковата стрелка).

При поставянето на новата авто крушка трябва да бъдете много внимателни и в никакъв случай да не докосвате стъклената ѝ част с ръце.

Съветваме ви това, тъй като по ръцете ви има мазнини и мръсотия и ако нещо полепне по крушката, след като я монтирате и включите вероятността да изгори веднага е много голяма. Затова носете ръкавици и дръжте крушката само в долната ѝ част.

Поставете крушката на мястото на старата, уверете се, че е поставена правилно в държача и ако всичко е наред, работата ви по смяната на крушките на фаровете или габаритите е приключила.

Ако фаровете са ксенонови по-добре потърсете сервиз за смяна на крушките

Източник снимка: pixabay.com


Задни светлини

Смяната на крушките на задните светлини обикновено се извършва от вътрешната страна на багажника. Капакът, който може да бъде окачен (на щифтове) или на винтове се намира зад фаровете във вътрешния панел.

За да извършите смяната първо трябва да си осигурите достъп от вътрешната страна на багажника и да откриете и разглобите капака, за да откриете панела. След това трябва да махнете държача на крушката (вече казахме как).

Има вероятност при вашия модел автомобил да се наложи да отстраните и пластмасовия капак на светлините, за да можете да отстраните крушката. Демонтажът и монтажът на самите крушки вече обяснихме как трябва да бъде извършен.


Мигачи

Тъй като мигачите са разположени както отпред, така и отзад, а доста често и на други места по колата (огледала, калници и други), първо трябва да установите коя крушка е изгоряла. След като локализирате точната крушка демонтажът и монтажът се извършва по познатия вече начин.


Светлини на регистрационните номера и крушки в купето

Смяната на тези крушки е наистина лесна, тъй като цялата процедура се състои от просто развиване на старата крушка и смяната ѝ с нова.

За да сте напълно сигурни, че сте извършили смяната на авто крушките по правилния начин, след като приключите монтажа включете светлините, за да проверите дали наистина работят.

Препоръчваме ви да посетите сервиз, където да се извърши правилна настройка на светлините така, че нощно време крушките да осветяват пътя по възможно най-добрия начин.

В случай, че сте сигурни, че сте справили със смяната на авто крушките добре, но въпреки това те не светят, тогава трябва да тествате окабеляването и предпазителите, тъй като е възможно по трасето да има някой проводник, който е прекъснат, счупен или прищипан и не може да подаде захранване към крушката.

Преди да пристъпите към смяната на авто крушки прочетете внимателно инструкциите

Източник снимка: pixabay.com


Кои са основните причини, поради които крушките изгарят?


Старост

Както споменахме още в началото, и авто крушките остаряват и в един момент трябва да бъдат сменени, тъй като животът им приключва и напълно логично те изгарят.

Само за информация, стандартните крушки за фарове имат средно живот между 500 и 1000 часа, след което или изгарят или намаляват силно ефективността си и трябва да бъдат сменени с нови.


Прекомерно ниски или прекомерно високи температури

Екстремните температури оказват негативно влияние върху деликатната “сърцевина” на крушките, а това съкращава живота им и обикновено води до изгарянето им.


Пукнатини в корпуса на крушката

Случва се, особено при халогенните крушки корпуса поради някаква причина да се напука и оттам да проникне влага в крушката. А както знаете, тези компоненти не понасят влагата, което от своя страна води до тяхното изгаряне и до наложителната им смяна.