loader

Как се сменя спирачната течност?

Течността на спирачките е един от основните елементи, които се грижат за безопасността по време на движение на автомобила. Тя позволява силата, създадена чрез натискане на педала на спирачката да бъде пренесена директно върху колелата на автомобила и неговата скорост да бъде забавена, когато това се налага.

Като всеки един друг елемент в колата, и течността за спирачки се нуждае от добра поддръжка и навременна смяна, за да може да върши работата си така, както трябва.

Искате ли да разберете как се сменя спирачната течност? След малко ще ви разкажем, но първо нека разберем нещо друго полезно и интересно.


Защо на течността на спирачките трябва да се обръща специално внимание?

Спирачната течност работи при много трудни условия. Дори при спокойно градско шофиране, при натискане на спирачката тя се нагрява до + 150 градуса по Целзий. А пък шофирате в планински район, карате агресивно или редовно теглите ремарке, тогава тя може да се загрее до + 180 градуса, а при спиране температурата ѝ да достигне до + 200 градуса по Целзий.

Разбира се, течността за спирачки може да издържа на такива температури и натоварвания и има висока точка на кипене, но след време претърпява промени. Основният ѝ проблем е, че е хигроскопична. Това означава, че има свойството да абсорбира влага от атмосферата, което намалява ефективността ѝ.

Щом влагата започне да се абсорбира от течността, тя не може да предпази ефективно елементите на спирачната система от появата на корозия. С увеличаването на водата се понижава точката ѝ на кипене, образуват се т. нар. парови мехурчета, които не позволяват на течността да пренесе необходимото налягане и спирачките започват да отказват.


Кога е време за смяна на спирачната течност?

Изминали са 2 години от последната смяна

Дори и да не забелязвате проблеми със спирачната система на автомобила си, ако държите на безопасността си е силно препоръчително да смените спирачната течност, ако сте изминали 40 000 км. или ако са изминали 2 години от последната смяна на течността. Производителите ненапразно препоръчват този период за смяна. За тези две години спирачната течност остарява и в нея неминуемо се увеличава процентът абсорбирана вода.

Спирането стане по-трудно

Ако когато натиснете спирачките автомобилът спира по-бавно, това е един явен сигнал, че е време да смените течността на спирачките. Обикновено по-бавното и трудно спиране се дължи на това, че в течността има повече вода, заради което точката на кипене на течността силно се е понижила.

Ако при натискане на педала на спирачката той е „мек” или остане долу

Стигне ли се до там, трябва по възможно най-бързия начин да смените течността. Защо? „Мекият” педал на спирачката означава, че в спирачния работен флуид водата се е увеличила и е започнала образува парови мехурчета, които бойкотират работата на спирачната система.

Когато натиснете спирачката, вместо спирачната течност да предостави необходимата сила, за да може превозното средство да спре, тези сила се пренасочва, за да може да се справи с образуваните водни мехури. Така се понижава и точката на кипене на течността и вместо да може да издържи до температура до 230 - 260 градуса, точката ѝ на кипене спада до 165 градуса по Целзий.

Ако течността за спирачки е с променен цвят или е замърсена

Ако по време на движение усетите, че спирачките се държат неестествено, погледнете спирачната течност. Възможно е нивото ѝ да е намалено, а е напълно възможно течността да е променила цвета си или в нея да има попаднали корозивни частици. Ако забележите подобно нещо, помислете за смяна на спирачната течност.

Важно! Не отваряйте резервоара на течността, за да проверите нивото. Можете да разберете какво е то, като погледнете линията, показваща нивото, която се намира върху резервоара. Казваме това, тъй като при всяко отваряне на резервоара е него навлизат въздух и влага, а това, както стана ясно оказва влияние върху ефективността на спирачната течност.


Как да проверите какво е състоянието на спирачната течност?

Най-лесно можете да проверите какво е състоянието на течността, като използвате специални тестери. Подобни продукти се предлагат във всички магазини за авточасти и в повечето бензиностанции, а цената им е минимална.

С тестера можете да определите точката на кипене на течността. Ако след проверката тестера покаже стойност от 175 градуса и повече, това означава, че спирачната течност още може да бъде използвана. Ако покаже стойности в границите между 165 и 175 градуса, това означава, че е добре да помислите дали да не я смените (особено, ако я ползвате вече година), а ако стойностите показват точка на кипене под 165 градуса, това означава да побързате със смяната на спирачната течност.


Как се сменя спирачната течност?

Самата процедура по смяна на течността не е много сложна, но има някой елементи, с които ако не сте много наясно е по-добре да се обърнете към специализиран сервиз. Казваме това, не за да ви накараме непременно да потърсите сервиз, а защото при смяната на спирачната течност има стъпки като обезвъздушаване и промиване на системата, сваляне на колелата на автомобила и други и ако процедурите не бъдат извършени професионално, това може да застраши безопасността ви. Освен това в сервиза освен смяната на течността ще извършат проверка на елементите на спирачната система и ще диагностицират автомобила ви.

Разбира се, да оставите смяната на течността на професионалистите е само предложение. Ако държите да се справите сами, ето как се сменя спирачна течност.

Подготовка и смяна на течността

Преди да започнете ще ви трябват няколко неща:

  • нова спирачна течност
  • удобно място за работа
  • мека прозрачна тръбичка, чийто вътрешен диаметър съответства на външния диаметър на нипела на колесния цилиндър
  • ключове за отвиване на болтове
  • нещо, в което да събирате отпадъците
  • чиста, мека кърпа
  • помощник


Първото, което трябва да направите е да погледнете в техническото упътване на автомобила каква спирачна течност ви е необходима и да си я осигурите.

Важно! Не използвайте стара течност, която ви е останала. Не използвайте и течност, която не е добре херметически затворена!

За да сте спокойни, просто си купете нова бутилка спирачна течност, която съответства на течността, която досега сте използвали в автомобила си. Щом се подготвите с всичко необходимо, можете да преминете към смяната на течността.

Като цяло, трябва да започнете процедурата, като първо премахнете старата течност. За целта трябва да сте наясно какъв е видът на спирачната ви система. Ако спирачната ви система е по диагонална схема, тогава изпомпването на течността трябва да започне първо от дясното задно колело, след него трябва да преминете към изпомпване от предното ляво колело, после задно ляво и накрая - предно дясно.

За да обезвъздушите паралелна система, трябва да започнете от дясното задно колело, движейки се последователно към задно ляво, дясно предно и накрая предно ляво колело.

Отстраняването на течността става като свалите колелото на автомобила и откриете изпускателния клапан на спирачната течност. След като го намерите, свържете го с тръбичката, която сте си приготвили.

Разхлабете клапана леко, колкото тръбичката да влезе. През това време вашият помощник трябва да е вътре в автомобила и да натисне спирачките няколко пъти, докато усети съпротивление от педала на спирачката. След като усети напрежението и ви съобщи, разхлабете повече изпускателния клапан, за да може течността да потече през тръбичката. Докато спирачната течност се изтича, помощникът ви трябва много внимателно да наблюдава движението на педала и да ви информира, когато педалът стигне на 2/3 от пода. Щом педалът падне на 2/3 от пода, махнете тръбичката, започнете да наливате новата течност, а когато се уверите, че работния флуид е напълно чист и няма въздушни мехурчета затворете изпускателния клапан и преминете към следващото колело според схемата на спирачната ви система.


За да сте 100% сигурни, че сте справили успешно със смяната на спирачната течност, накарайте помощника ви да натисне и отпусне рязко педала на спирачката, а вие наблюдавайте нивото на течността в резервоара. Ако помощникът ви усети, че педалът е мек или ако вие видите, че се образуват въздушни мехурчета в течността, ще трябва да повторите дренажната процедура.

След като сте се справили с дренажа на всички колела и педалът е наред и няма въздушни мехурчета в течността, напълнете резервоара в новата течност до линията за пълнене. Почистете с чиста кърпа, ако видите, че има разлята течност около резервоара, поставете колелата на автомобила и задължително направете бърз тест, като обиколите квартала, за да се уверите, че всичко е наред.

За да смените течността, можете да използвате и вакуум помпа, с която ще си спестите време, но за сметка на това ще смяната в домашни условия ще ви струва по-скъпо, тъй като трябва да си закупите вакуум помпа.

В заключение


  • Навременната смяна на спирачната течност ще ви спести нервите и напрежението по време на път и най-вече ще гарантира безопасността ви. 
  • Не забравяйте да я проверявате и да я смените с нова още при първите симптоми, че нещо със спирачната система на автомобила ви не е наред.
  • Винаги използвайте тази спирачна течност, която ви е препоръчана от производителите.
  • В никакъв случай не смесвайте течност на базата на гликол и течност на базата на силикон!
  • Бъдете много внимателни, когато сами сменяте течността и винаги след като извършите смяната тествайте спирачната система.
  • Ако не сте напълно сигурни, че сте наясно как се сменя спирачна течност или не сте убедени, че ще се справите напълно успешно с тази смяна, по-добре оставете това на професионалистите.