loader

Как се почиства въздушен филтър?


Какво представлява накратко въздушният филтър?

Въздушният филтър е малък, но важен компонент от автомобилната система. Неговата роля е да пречиства въздуха и играе важна роля в процеса по горене не горивната смес. Въздушният филтър служи като бариера пред всички мръсни твърди частици, намиращи се във въздуха. Той създава необходимото количество въздушен поток, за да се възпламени горивната смес в двигателя.


Един автомобил има общо четири филтъра: маслен, горивен, въздушен и кабинен. От всички тях най-малко искаме задръстване във въздушния филтър, защото той може да навреди сериозно на нашия двигател и да ни подтикне след време да ремонтираме двигателя.


Какви щети носи замърсеният въздушен филтър?

Наличието на въздушен филтър несъмнено подпомага оптималната и правилна функция на двигателя. Колкото по-добро е състоянието на въздушния ни филтър, толкова по-улеснена е работата на автомобилния ни двигател.


Нека обобщим каква вреда носи един силно замърсен въздушен филтър?


Ниска двигателна мощност

Сегашните съвременни механизми за управление на двигателя правят точно изчисление за това какво количество гориво да се впръска според налягането в смукателния колектор.

Когато налице е запушен въздушен филтър, това кара системите да отчитат неточни данни и по този начин мощността на двигателя спада. Също така старият въздушен филтър предизвиква от двигателя да се отделят миниатюрни парченца, което улеснява навлизането на прахови частици вътре във двигателя, които постепенно го повреждат. Някои видове двигатели намалят своята мощност заради липса на богата горивно-въздушна смес.

 

Черен пушек

Тъй като запушеният въздушен филтър предизвиква спад във въздушния поток, това води до впръскване на по-голямо количество дизелово гориво. Една част от това излишно количество не изгаря и води до излизане на черен дим от ауспуха.


Замърсяване на атмосферата

Когато един въздушен филтър е запушен поради силно замърсяване, то той се превръща в потенциална заплаха за здравето и безопасността на водача и пътниците по време на пътуване. Освен това мръсният въздушен филтър неизбежно оказва негативно влияние върху околната среда.


Висок разход на гориво

Ако не желаем висока сметка за гориво, то добра идея е редовно да следим за състоянието на въздушния ни филтър и да го сменяме навреме. Eдин показател да разберем дали нашия въздушен филтър е запушен е като забележим дали светлината на сервизния двигател е включена.

 Замърсяването на филтъра води до получаване на голямо несъответствие между налягането на мръсната и чистата камера. Това също води до грешни данни на датчиците при по-новите модели автомобили. Ако имаме по-стар автомобил, този проблем може да се изрази в заглъхване на двигателя.


Необходимо ли е да почистваме въздушните филтри на автомобила си?


Обикновено се счита за излишно да се прави почистване на въздушен филтър, а по-скоро е препоръчително направо да се замени с чисто нов.

Когато един въздушен филтър е силно замърсен, по този начин мощността на двигателя се снижава и се получава по-висок разход на гориво. Оттук можем да си направим заключение, че подмяната на въздушен филтър, която всъщност въобще не е скъпа, може да ни спести значителни разходи по горивото в бъдеще.


Стъпки  по сменяне на въздушен филтър

  • Махаме капака на въздушния филтър
  • Демонтираме въздушния филтър
  • Изчистваме всички канали, по които минава въздуха, отиващ в двигателя.
  • Монтираме новия въздушен филтър
  • Слагаме обратно капака на новия въздушен филтър
  • Използваме диагностичен тестер, за да оценим работата на въздушния филтър

 

Изненадващо как ремонт, който трае само няколко минути, може да ни спести не само пари, но и часове евентуални бъдещи ремонти по двигателя.

Един хитър начин да оптимизираме мощността на нашия двигател е да си вземем конусен филтър, който се поставя обикновено в спортните модели автомобили.


На колко време да сменяме въздушния  филтър на колата?

Автомобилните специалисти са на мнение, че когато имаме замърсен въздушен филтър, по-добре е да го сменим директно с нов, отколкото да губим време в почистването му. Смяната на въздушния филтър е много по-разумна опция отколкото неговото почистване.

Препоръчва се въздушния филтър да се сменя средно на всеки 10 000 до 15 000 км. Ако пък караме на газ, препоръчва се смяната да бъде на 5000км. Когато даден въздушен филтър не се смени навреме, това увеличава риска от неговото запушване.

Тъй като въздушния филтър в състава си има материали като хартия или плат, по него могат да се образуват гънки или направо да се разкъса. Скъсването на въздушния филтър води до попадането на нефилтрирани частици в двигателя  или самото купе на автомобила.

Оттук и правим заключение, че при всички положения е много по-добре навреме да си сменим стария въздушен филтър с нов, отколкото да го пренебрегнем и да продължаваме да караме автомобила така.

Едно от нещата, за които да внимаваме при смяна на въздушен филтър, е да спазваме препоръките за автомобила, зададени от оригиналния производител.

Ако не пазим упътването към автомобила, то добре е да се обърнем към сервизен експерт за съвет. Само той може да ни даде точен професионален съвет относно избора на нов въздушен филтър и да извърши смяна на стар въздушен филтър на автомобила ни бързо и по правилен начин.


Колко често е добре да се сменя въздушния филтър на автомобила?

Смяната на въздушен филтър на автомобил е сравнително лесен процес и не изисква да имаме специални знания или специализирано професионално оборудване. Друго негово предимство е ниската цена на ремонта, тъй като както казахме можем да си го извършим и сами. Просто трябва да закупим нов въздушен филтър и да разполагаме с нужните инструменти.

При повечето случаи смяната на въздушен филтър отнема само няколко минути, но е от голямо значение за “здравето“ на нашия двигател.