loader

Бензин, дизел, хибрид или изцяло електрически автомобили ?

Предстои ви покупка на нов автомобил, но в процеса на търсене осъзнавате, че изборът ви никак няма да е лесен. Защото с напредването на технологиите и навлизането на новите разработки, на пазара се предлагат освен автомобили с бензинов или дизелов двигател и хибридни, и електрически автомобили.

Откровено казано, няма правилен или неправилен избор, просто защото няма кола, която да е подходяща за всеки, за всякакви поводи и стилове на шофиране. Затова няма да се опитваме да насочваме вниманието ви към определен вид автомобил, а ще се опитаме да ви запознаем накратко с основните характеристики на автомобилите според двигателите им.


Характеристики и особености на автомобилите според типа мощност


Бензин

Въпреки сериозните скокове в продажбите на хибридни и електрически автомобили през последните години, все още голяма част от потребителите се спрат на покупката на автомобили с добрия стар бензинов двигател с вътрешно горене.

Автомобилите с този тип двигател се предлагат:

  • на доста изгодна цена.
  • много по-приятни са за шофиране в градска среда.
  • по-икономични са.
  • имат по-ниски разходи за поддръжка от дизела.


Към плюсовете им можем да добавим още, че предлагат възможно най-голямо удоволствие от шофирането, благодарение на високооборотните си отзивчиви двигатели и по-ниските нива на шум. Като минуси  можем да посочим по-бързата им амортизация и отделянето на повече СО2 в атмосферата.

Едни от популярните нови модели с бензинови двигатели към момента са:

  • Porsche 718 GT4 RS
  •  Subaru Levorg
  • Volkswagen Golf R
  •  BMW M135i
  • Mercedes - AMG A35
  •  Alfa Romeo GTA и много други


ПОДХОДЯЩИ ЛИ СА ЗА ВАС АВТОМОБИЛИТЕ С БЕНЗИНОВИ ДВИГАТЕЛИ ?

Ако си търсите лек автомобил или миниван, който да управлявате с удоволствие и лекота или ви трябва превозно средство, което ще ползвате основно в градска среда и по-малко за дълги пътувания, тогава бензиновите модели ще ви допаднат.


Дизел

Дизеловите автомобили също имат немалко почитатели, тъй като са с отлични характеристики и предлагат отличен баланс между ефективност и производителност.  Всъдеходите, дори и най-големите могат лесно да бъдат оборудвани с двигател със среден работен обем (1,6 - 2,0 л) с висока производителност.

Да не забравяме и изключителния принос турбото, което днес се използва във всички дизели и което е способно да доведе мощността на двигателя до нива, които само допреди няколко години биха били невъзможни за постигане. Този тип двигател има и по-голям конструктивна здравина в сравнение с бензиновия, което означава, че полезния му живот е по-дълъг и позволява с него да бъдат изминати много повече километри.

В графата “против” можем да сложим по-скъпото гориво и по-големите разходи за поддръжка и ремонт. Дизеловите двигатели отделят и вредни емисии азотни оксиди, въглеводороди и частици, което не ги нарежда сред екологичните автомобили.

Дизеловите модели, които в момента набират популярност са:

  • Vauxhall Insignia GS
  • Mercedes-Benz S 350 d
  •  Renault Megane dCi 115
  •  Volvo XC90 D5 Momentum
  • Range Rover SDV6 Vogue
  •  BMW 320d
  •  Peugeot 3008 BlueHDi

ПОДХОДЯЩИ ЛИ СА ЗА ВАС АВТОМОБИЛИТЕ НА ДИЗЕЛ ?

Ако търсите SUV или по-тежък и мощен автомобил, с който да пътувате на дълги разстояния и по различни терени, дизел е идеалната опция. Ако ви трябва превозно средство за града, тогава е по-добре да обмислите покупката на по-малка кола турбо дизел или да се насочите към машина с бензинов двигател.


Хибрид

Хибридите са автомобили, които съчетават конвенционален бензинов или дизелов двигател с електрически мотор. Макар и да не са напълно “зелени” като електрическите коли, хибридите консумират по-малко гориво и отделят много по-малко СО2 във въздуха от конвенционално задвижваните МПС. В зависимост от степента, в която функционират като електрически автомобили, според пробега и според обхвата на системата им на зареждане хибридите (NEV) се делят на няколко типа: мек, пълен и plug - in хибрид.

Мекият хибрид (MNEV) разполага както с конвенционален двигател, така и с електрическа батерия. Задачата на батерията е да подпомага работата на бензиновия или дизеловия двигател като се задейства основно при стартиране на автомобила. Батерията не се нуждае от външно зареждане, тъй като се зарежда чрез регресивно спиране, което улавя енергията и я съхранява.

MNEV са изгодни за градско шофиране, което изисква често спиране и стартиране на автомобила, но не са много подходящи за шофиране извън града, тъй като батериите са тежки и автомобилите не могат да развият по-високи скорости.

Меки хибриди са модели на марките Suzuki, Mercedes, Toyota с нейния Prius и много други.

Пълният хибрид също има както конвенционален двигател, така и електрически мотор. Разликата между двата типа хибриди е, че пълният има много по-голяма батерия, което позволява автомобилът да се движи както на електрическа енергия и с изключен бензинов или дизелов двигател, така  и обратното. Плюс това пълните хибриди могат да се възползват от синергията между двата двигателя, които могат да работят и едновременно.

Батерията се зарежда, използвайки енергията от топлинния двигател и регресивното спиране. Разходът на гориво и вредните емисии на пълните хибриди са в пъти по-ниски в сравнение с конвенционалните двигатели, като икономията на гориво е още по-голяма, ако се шофира основно в градска среда.

Някой от популярните модели пълни хибриди към момента са Corolla Hybrid, Lexus UX 250h, Honda Accord Hybrid.

Plug - in хибридите също разполагат с два мотора - конвенционален и електрически и могат да се движат както на електричество или на бензин, така и комбинирано. Това, което отличава PNEV е много по-голямата му батерия, която може да се зарежда на външни станции като батериите на електрическите автомобили.

Това значително увеличава пробега само на електрическа енергия. Така например, модели като  BMW X5 xDrive 45 могат да изминават до 80 км само на електричество и без да се налага батерията да се зарежда.

Plug - in хибриди, които привличат вниманието са:

  • BMW i3 REX
  • Mercedes E 300 E и 300 de
  • Hyundai ioniq
  • Skoda Superb iV
  • Volvo XC60 и други.

 

ПОДХОДЯЩИ ЛИ СА ЗА ВАС ХИБРИДИТЕ ?

Да, ако шофирате основно в градска среда и търсите автомобил с ниски разходи на гориво. За вас е и ако търсите безшумен, удобен и екологичен автомобил. Не е за вас, ако често пътувате извън града или на дълги разстояния или обичате да карате по магистралата с висока скорост.


Електрически (EV)

Електромобилът получава цялата си мощност от вградена батерия. Като външен изглед този тип автомобили не се различават от всички останали, които се движат по пътищата. Разликата е, че електромобилите нямат изпускателна тръба, тъй като не отделят изгорели газове и за да се движат батерията им трябва да бъде заредена.

Зареждането става или в определени за целта станции или в домашни условия като пълното зареждане зависи както от модела автомобил, така и от размера на батерията му. Скоростта, която развиват електромобилите също зависи както от размера на батерията, така и от стила на шофиране, средата и атмосферните влияния.

Едни от най-големите плюсове на този вид автомобили са тяхната пълна екологичност, безшумна работа и комфорта, който предлагат.  Минусите им са доста високата цена към момента и все още немного доброто им представяне извън градската среда.

Сред популярните модели електромобили са:

  • Audi e - tron
  • Tesla Model Y
  • Mini Cooper SE
  • Hyundai Kona Electric
  • Tesla Model 3
  • Porsche Taycan
  • Renault Zoe и други.

 

ПОДХОДЯЩИ ЛИ СА ЗА ВАС ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ ?

Електрическите автомобили са подходящи, ако шофирате в градска среда. Там са най-ефективни и ще ви спестят немалко разходи за гориво. За шофиране в извънградска зона обаче се изисква малко повече енергия и за да можете да стигнете безпрепятствено до по-отдалечена точка ще трябва да зареждате по-често батерията.


ДАЛИ БЪДЕЩЕТО Е ИЗЦЯЛО В ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ ?

Специалистите са на мнение, че в живота ни все повече ще навлизат превозни средства с нулеви вредни емисии. Дали това ще са електромобили, превозни средства с въглеродни горивни клетки или с някоя съвсем нова технология предстои да видим.