loader

Задължителни аксесоари, които трябва да притежаваме в автомобила си през зимата

Когато времето навън е снежно и мразовито е добре да държите в колата си някой аксесоари, които могат да ви бъдат много полезни през зимата.


18 аксесоара, които е добре да бъдат винаги в колата ви през зимата


Скрепер за лед

Един от най-полезните аксесоари за зимата, за които със сигурност ще сте много благодарни е здравата стъргалка за лед. С нейна помощ можете да отстраните леда от прозорците и фаровете на колата бързо, лесно и най-вече, без да се налага ръцете ви да измръзват.


Препарат за размразяване на ключалки

Когато стане много студено може да стане много трудно да пъхнете ключа в ключалката на колата. За да не се ядосвате, просто потърсете препарат или спрей за размразяване на ключалки и го добавете към списъка на задължителните аксесоари, които винаги трябва да имате в колата си през зимата.

Препаратът се използва изключително лесно и само след минута - две ще отворите колата си без никаква проблеми.


Сгъваема лопата

Ако често карате по пътища, които не се почистват добре или се налага да предприемете по-дълго пътуване, лопатата за сняг ще ви е много полезна, ако попаднете в преспа или колелата на автомобила ви затънат в снега.

Тогава просто вадите лопатата от багажника и правите нужното, за да подобрите сцеплението и да излезете отново на пътя.


Торба с пясък

Съхраняването на торба с пясък в автомобила през зимата има не едно, а две предимства. От една страна добавеното тегло в багажника може да подобри сцеплението колата ви (ако е със задно предаване).

А от друга страна - ако попаднете на хлъзгав участък и колата ви започне да буксува просто изсипвате пясъка около колелата и получавате необходимото сцепление, за да сте справите с неприятната ситуация.


Течност за чистачки

Няма нищо по-опасно да шофирате през зимата със замръзнало предно стъкло. За да сте сигурни, че дори и в най-лютата зима имате отлична видимост се уверете, че течността за чистачки, която използвате съдържа компоненти срещу измръзване.

В този ред на мисли не е зле да носите в багажника и допълнителна течност за чистачки, за да сте спокойни, че във всеки един момент можете да долеете, ако се наложи.


Кабели за подаване на ток

Да не можете да запалите сутрин е доста неприятно, но често случващо се нещо, особено през зимата. Ако забравите да погледнете какво е състоянието на батерията и тя не е напълно заредена, ниските нощни температури могат допълнително да я изтощят и на сутринта акумулаторът да е изтощен напълно и да няма как да запалите.

Имате ли кабели в колата си обаче, можете да сте малко по-спокойни, тъй като винаги можете да помолите някой съсед да ви “даде” малко ток.


Вериги

Дори и да живеете в район, в който рядко пада сняг, добре е да държите вериги за сняг в багажника. Никога не се знае дали времето няма да се влоши и да се наложи да се прибирате в снежна буря.


Въже за теглене

По всяко време колата може да откаже, но ако това се случи през зимата положението става доста по-сериозно. Имате ли въже за тегленевинаги можете в случай на нужда да се обадите на приятел или помолите колега на пътя да ви изтегли до най-близкото населено място или бензиностанция, за да не замръкнете на пътя.


Триъгълник и светлоотразителна жилетка

Тези два аксесоара задължително трябва да присъстват в автомобила ви не само през зимата, а през цялата година. Едва ли е нужно да казваме за какво се използват и колко са полезни, но все пак…

Ако случайно аварирате на пътя през зимата, преди да излезете от колата трябва да си сложите жилетката, за да ви виждат останалите шофьори отдалеч.

Колкото до триъгълника, него трябва да го поставите на над малко 30 метра зад колата, а причината да го направите е същата - да сте видими за останалите шофьори.


Аптечка

И този аксесоар е задължителен и винаги трябва да стои в колата ви. Обикновено аптечката съдържа неща, които биха ви били от полза, ако се налага да окажете първа помощ.


Пожарогасител

Пожарогасителят също е задължителен за всички автомобили аксесоар, затова не го пропускайте. Той е важен, тъй като може да ви спести куп неприятности, ако поради някаква причина електрическата система на колата ви се повреди и избухне пожар.


Резервна гума и крик

Резервната гума, заедно с крика са едни от най-важните аксесоари както през лятото, така и през зимата. С други думи, мястото им е винаги в колата.


Комплект инструменти

Не е необходимо да носите цяла работилница на път. Достатъчно е да имате един базов комплект инструменти, с които да закрепите автомобила до най-близкия сервиз, ако се наложи.


Зарядно за кола

Тръгнете ли на път през зимата трябва да се погрижите телефонът ви да има достатъчно батерия, за да можете да се обади за помощ, ако се наложи. А за да сте спокойни, че няма опасност да останете на 1% е добре в колата винаги да имате зарядно за кола.


Туба с бензин

Сигурни сме, че преди да тръгнете на път зареждате до горе резервоара или зареждате често на бензиностанциите по пътя. Но зимата може да бъде доста непредсказуема, затова е добре да имате няколко литра бензин в колата, който да използвате, ако закъсате и останете насред пътя без гориво.


Фенерче

През зимата рано се стъмва. Ако закъсате или останете някъде блокирани през нощта фенерчето ще ви е много полезно, за да разберете какво не е наред с автомобила.

А дори и проблема да не може да се реши, можете да използвате светлината от фенерчето, за да подадете сигнал на останалите, че бедствате и се нуждаете от помощ.


Топли дрехи и одеяло

Ако шофирате само в града едва ли ще ви е нужен допълнителен чифт топли дрехи, но е по-добре да го имате под ръка в багажника.

Така, ако се наложи да тръгнете на дълъг път през зимата ще сте спокойни, че  закъсате ли на пътя имате допълнителни топли дрехи, които да облечете, докато чакате Пътна помощ.


Храна и вода

Дори и да има къде да спрете, за да отпочинете и хапнете, никога не е излишно да сложите в колата вода, няколко шоколада, сандвичи или поне солети за из път.