loader

Задължителни аксесоари, които трябва да притежаваме в автомобила си по всяко време

Дори да сте най-внимателния шофьор на света и да се отнасяте много отговорно към поддръжката на автомобила си, не сте застрахован от попадане в непредвидени ситуации на пътя.

И когато това се случи е добре да имате в колата си точните аксесоарикоито да ви помогнат да продължите пътуването си без проблем.


Аксесоарите, които задължително трябва да имате в автомобила си


Триъгълник

Този аксесоар не е пожелателен, а задължителен и ако при евентуална проверка не присъства в автомобила ви подлежите на санкции от страна на контролните органи на КАТ.

Представлява светлоотразителен предупредителен подвижен знак с форма на триъгълник. В случай на авария трябва да го поставите на около 30 метра зад автомобила, за да предупредите останалите шофьори, че имате проблем.


Светлоотразителна жилетка

Жилетката също е задължителен аксесоар, който винаги трябва да е в автомобила ви. Използва се, когато се налага да слезете принудително от автомобила (в случай на неизправност или авария), за да бъдете ясно видими за останалите шофьори и да се избегнат инциденти.


Пожарогасител

Това е изключително важен аксесоар, който също попада в графата задължителни. Ще ви е от голяма полза, ако трябва бързо да потушите пожар възникнал вследствие на електрическа неизправност в автомобила, при прегряване или други пожароопасни инциденти.

Пожарогасителят не само трябва да присъства винаги в автомобила ви, но и да е минал технически преглед и да има поставен съответния стикер за това. Ако при проверка от КАТ установят, че не е минал преглед подлежите на санкции.


Аптечка

Това е още един задължителен аксесоар, който трябва да присъства винаги в автомобила си.

Аптечката трябва да съдържа неща за оказване на първа помощ като:

  • Пластири
  • Еластични превръзки с различни размери
  • Ножици
  • Ръкавици за еднократна употреба
  • Водороден прекис
  • Дезинфектант
  • Турникет и други


Резервна гума, крик и компресор

Предвид факта, че една от най-честите аварии на път е спуканата гума, добре е винаги в багажника си да имате резервна гума и крик, с който да повдигнете автомобила, за да я смените.

Компресорът пък ще ви е от полза, за да възстановите налягането на гумите, когато това се налага, а сте далеч от бензиностанция.


Аксесоари, които не са задължителни, но са изключително полезни


Комплект инструменти

Няма да ви глобят, ако нямате инструменти в колата си, но винаги е добре да имате поне базов инструментариум като гаечен ключ, автомобилен чук или някой мултифункционален инструмент.

Никога не се знае в каква ситуация можете да попаднете на пътя и дали няма да имате нужда от инструменти. Затова ви съветваме - носете комплект инструменти винаги в колата си.


Кабели за акумулатор

Кабелите също не са сред задължителните аксесоари, няма да повярвате колко често се случва да потрябват.

Имате ли комплект кабели за ток, ще сте много по-спокойни, тъй като дори и да сте забравили да погледнете акумулатора преди дълъг път и той се изтощи, винаги можете да помолите някой колега да ви подаде малко ток, за да стигнете поне до най-близкото населено място.


Фенерче

Този аксесоар си е направо многофункционален. Можете да го ползвате, ако се налага да погледнете нещо по колата в тъмната част на денонощието или ако се налага да счупите прозореца на колата (рядко, но се случва).

А можете да го използвате и като средство за отбрана (ако се наложи). Така че винаги е добре да имате поне един мощен фенер в жабката.


Въже за дърпане

Ето нещо, без което никога не бива да тръгвате на път. Въжето ще ви е от голяма помощ, ако случайно закъсате на пътя и няма как да мръднете колата, без някой да ви изтегли до най-близкото населено място или бензиностанция.


Предпазители и комплект крушки

Често се случва, заради проблем с някой от предпазителите автомобилите да остават на пътя, защото без тези мънички елементи превозното средство не може да запали. Затова е добре винаги да имате под ръка резервни предпазители, които да използвате, за да можете да продължите спокойно пътя си.

За крушките и сами се досещате. Никога не се знае кога някоя ще изгори, а да шофирате без светлини не само застрашава безопасността ви, но и пътните полицаи ще ви спрат и ще ги глобят.


Туба с бензин, туба с масло, течност за чистачки

Днес бензиностанции има навсякъде и едва ли ще останете без бензин, но за да сте още по-спокойни е добре да носите със себе си поне няколко литра бензин (просто за застраховка).

Маслото също няма да ви е излишно, а що се отнася до течността за чистачки, тя ще ви е особено нужна, ако пътувате през зимата.


Аксесоари, които ще направят пътуването ви по-комфортно


Handsfree и GPS навигация

Знаете, че говоренето по телефон, докато шофирате не само не е безопасно, но и е забранено. Затова е добре, ако обикновено говорите много по мобилното си устройство да си закупите хендсфри, което да използвате, за да провеждате спокойно разговори, докато сте зад волана.

Що се отнася до GPS навигацията, от нея винаги ще имате нужда, особено ако се намирате в непознат град или пътувате до населено място или обект, които трудно можете откриете само като се доверявате на табелите.


Зарядно за телефон

В случай на нужда трябва да можете бързо да се свържете с Пътна помощ, 112 или с приятел, който да ви се притече на помощ. А това няма как да стане, ако батерията на телефона ви е изтощена и няма как да я заредите.

Това е и причината, поради която ви съветваме да си закупите зарядно за кола и да го държите винаги в жабката.


Нещо за хапване и вода

Не се знае кога вие или спътниците ви ще погледнете или ще ви се допие вода и ако това стане, а няма къде да спрете, за да хапнете нещо набързо няма да е никак добре. Затова е хубаво, преди да тръгнете на дълъг път да приготвите сандвичи или пакетирани храни и бутилка вода.


Сенник и одеяло

Тези два аксесоара ще са ви нужни, ако пътувате на дълъг път с малки деца. Повярвайте, по някое време мъниците ще се уморят и ще заспят. За да им направите уютно местенце за сън сенниците и одеялото ще ви свършат перфектна работа.


От къде да закупите задължителните аксесоари?

Всъщност, на много места се продават аксесоари и  можете да ги откриете както в големите хипермаркети, така и на бензиностанциите и в специализираните магазини за продажба на авточасти. Въпрос на лични предпочитания е откъде ще закупите вашите аксесоари, затова и не можем да ви дадем съвет.

Можем обаче да ви кажем да бъдете много внимателни при избора и да обърнете специално внимание както на марката на продукта, така и на неговото качество.