loader

Видове крушки за фарове

Автомобилното осветление е изминало дълъг път от самото си създаване, подобно на превозните средства. През далечната 1880 година първите средства за предвижване са използвали автентичните ацетиленови лампи, които са били устойчиви срещу вятър. Главното неудобство е било, че повредите са били често срещани.

Разбира се, тогава слабото сияние на пламъка в бурканче беше напълно подходящо за пътуване по черни пътища със сравнително бавна скорост. Оттогава досега обаче автомобилите са се изменили изключително много и в момента са по-бързи от всякога, но времето за реакция на човека остана почти същото.

Това съответно наложи цялостно обновление и сформиране на ново поколение светлини с които ние можем да виждаме пътя пред нас ясно, за да реагираме на всякакви затруднения. Макар и функционални светлините се превърнаха в начин чрез който шофьорите показват с колко по-напреднала технология разполагат.

В днешно време съществуват редица опции, веднъж щом стане въпрос за фарове. Те са толкова много, че повечето шофьори ги избират въз основа на естетиката, която допринасят към тяхното купе. Освен външният вид, реално няма ясни разсъждения защо трябва да изберете даден тип пред друг.

Именно поради това днес ще ви представим нагледно най-популярните от тях. По този начин ще можете самостоятелно да си направите заключение и следователно да решите, кое ще бъде по подходящо за самите вас. Имайки това в предвид ви съветваме да останете с нас и да се насладите на четивото.


Крушките за фарове – най-важните за безопасността на водача и пътниците

Когато шофирате, има няколко части от каросерията за които трябва непременно да се уверите, че се намират в изправно състояние и функционират безотказно. Редовното инспектиране също не е за пренебрегване, тъй като така няма да останете неприятно изненадани по време на път.

Въпреки че е от съществено значение винаги да следите състоянието на гумите, спирачките и течностите в автомобила не забравяйте да обръщате пълноценно внимание на предните и задните светлини. Тези компоненти са като всички други и е напълно нормално с течение на времето да се износят и сменят.

Като цяло осветителната система осигурява видимостта през нощта, сигнализира и предупреждава другите участници в движението за вашите намерения. Ето защо е важно да следите нейното състояние, за да не излагате на риск, както самите вас, така и вашето семейство.

Уверете се, че редовно поддържате фаровете и всички индикатори. Външната мръсотия и отломки могат трайно да замърсят тяхната повърхност и съответно да намалят видимостта. В комбинация към това убедете се, че са правилно регулирани, за да не заслепяват движението срещу вас.


Защо поддръжката е важна и как да я осъществим ?

Независимо че има 60 % по-малко трафик по пътя през нощта, до 40 % от фаталните случаи за съжаление се случват точно тогава. Макар факторите, допринасящи до инцидент да са безброй, определено лошата видимост е една от тях.

Ако се налага да шофирате през вечерта то със сигурност ще се нуждаете от добре работещи фарове. Късите и дългите светлини са там, за да подсигурят вашата безопасност докато не достигнете до желаната дестинация.

Действително съществуват два начина по които можете да извлечете максимума от тях. Единият от тях е цялостно да обновите системата, като замените крушките с модернизирани такива. Заедно с това е важно всяка година да провеждате инспекция при доказани специалисти.

Другият начин е редовното почистване. Както казахме, мръсотията определено ще се натрупа и съответно ще замърси пластмасовите лещи. В края на краищата те пожълтяват и функционалността на фара се занижава. Ако всеотдайното търкане на автомивката не сработи то може би се нуждаете от качествено полиране.


Избор на правилните осветителни тела

Специалистите препоръчват да сменяте осветителните си тела на няколко години, тъй като тяхната мощност има тенденция да намалява със значителен процент при дългогодишна употреба. Поддържането им във върхова форма е част от задължението ви на отговорен шофьор.

Преди да се отправите към магазина запомнете следните съвети, с които се надяваме да ви подпомогнем за достигането на правилният избор. Продължителността на живот на крушките е от съществено значение, така че информирайте се предварително преди да ги вземете. В случай, че са дълготрайни ще си спестите честото подменяне.

Може да ви се стори озаряващо, но бели светлини повишат видимостта ви на пътя с цели 50 %. На пръв поглед забележително, въпреки че цената им е по-скъпа от обикновените видове. Също така те биха ви помогна повече през вечерта, но за сметка на това имат ограничен живот, поради високата си интензивност.

Известно е, че по-новите автомобили от висок клас биват снабдявани точно с такива. Ако предпочитате тях не се тревожете, защото не е нужно да заменяте вашият автомобил, за да се сдобиете с тях, а единствено да се разровите по-усърдно в магазина.


Видове крушки за фарове

Достигнахме и до заветният момент, който определено очаквате с нетърпение и това е колко всъщност видове съществуват ? Както казахме още в началото разнообразието е огромно и е напълно осъществимо да намерите всякакви видове от които най-популярните са несъмнено – Халоген, Ксенон и LED.

Всеки един от тях притежава свои плюсове и минуси, за които трябва да сте наясно. Ето защо ще се опитаме да ви представим всичко нагледно, за да изградите ясна представа и в крайна сметка смело да прекрачите прага на магазина.


Халоген

Халогенните крушки дължат своята популярност на факта, че са използваеми в дългосрочен срок, като разходите по подмяната им е са сравнително ниски. Те произвеждат стандартна светлина и се предлагат в различни размери, което означава, че са съвместими с доста модели.

Освен това стандартните крушки генерират голямо количество топлина, тъй като използват комбинация от газ генерирана от електрическа нишка. При инсталирането им е нужно да носите ръкавици, защото повърхността им реагира силно на различните елементи, включително  и човешката кожа.

Отличителните характеристики по които можете да ги познаете са следните :

  • Жълт оттенък при работа
  • Ниска цена
  • Не толкова добра видимост на пътя

Ксенон

Ксеноновите светлинки или по-често срещани като HID не използват метална нишка за създаването на светлина. Вместо това те възпроизвеждат дъга с високо напрежение между два електрода, Представете си го, като контролирана светкавица, случваща се в малка изолирана тръба.


Този вид крушки са изпълнени с ксенонов газ. При запалването му, той произвежда ярка бяла/синкава светлина. Този процес не създава много топлина в сравнение с предходният тип. Независимо от това обаче за постигането на максимална яркост е необходимо време за загряване. В някои страни употребата им е строга забранена поради заслепяващият ефект.

Качествата по които можете да ги отличите са следните няколко :

  • Производителност от 3000 лумена и живот от 2000 часа.
  • Скъпа цена при подменяне.
  • Подобрена видимост, когато загреят.


LED

Иновативният продукт има способността да произвежда ярка светлина, която се вижда, както през деня, така и през нощта. Те са облагодетелствани, тъй като се считат за енергийно ефективни. Инсталират се в различни възли, защото повечето системи работят в тандем с техният принцип и освен това не са склонни към повреди при монтаж.


Процесът им на генериране се осъществява с преобразуването на електричеството в светлина чрез помощта на диодите във фара. Действието е по-известно под наименованието – Електролуминесценция. За сравнение с халогена те не излъчват топлина и са много по-издръжливи.

Свойствата с които разполагат са следните няколко :

  • Висока яркост от 4000 до 12 000 лумена
  • Скъпа цена
  • Лек син оттенък
  • Висока ефективност


Заключение

В края на краищата , без значение на кой вид се спрете те ще ви вършат безрезервно добра работа. Всичко опира до вашият личен избор и разбира се възможностите на автомобила. Понякога проблемите с фара не са причинени от крушките, така че следете състоянието на цялостната система.

От друга страна, ако евентуално все още не знаете на кого да се доверите непременно се отбийте в нашият онлайн сайт – nag.bg. Тук ще откриете висококачествени консумативи за които гарантираме трайност и практичност.