loader

Видове крушки на автомобил

Светлините на превозното средство изпълняват три основни функции. Позволяват ви да виждате пътното платно, да бъдете видени от другите участници в движението и да информирате останалите шофьори за вашите намерения (при завой, паркиране, натискане на спирачки).


Основни видове автомобилни светлини

Фарове

Фаровете имат за основна задача да осветяват пътя пред вас. Според предназначението си се делят на няколко типа:

  • За къси светлини - късите светлини се използват, когато видимостта е нарушена (когато е тъмно или времето е неблагоприятно)
  • За дълги светлини - дългите светлини са най-ярките светлини и се използват в тъмната част на денонощието и то когато на пътя няма други участници в движението, движещи се пред или срещу вас.
  • За мъгла - този тип фарове не са задължителни, но много от моделите автомобили ги имат. Намират се в предната част на превозното средство (ниско долу). Проектирани са да разпространяват светлинния лъч така, че той да осветява двата края на пътя, така че при мъгла да не излезете от него.

Габарити

Този вид светлини информират останалите участници в движението за размерите на автомобила и за положението му на пътното платно. Обикновено се използват, когато превозното средство е спряло. В зависимост от модела на автомобила габаритите могат да се включват или ръчно или автоматично.

Стопове

Стоповете или “спирачните светлини са разположени в задната част на автомобила. Те светят задължително в червено, много по-ярки са и се активират само когато натиснете педала на спирачката.

За да вършат своята работа, автомобилните светлини се нуждаят от подходящите крушки. Затова и на техния избор ще обърнем малко по-голямо внимание.


Видове крушки на автомобил и тяхното предназначение

Първото решение, което трябва да вземете при покупка на този вид автомобилни консумативи е от какъв тип източник на енергия се нуждаете. А те, източниците на енергия са няколко:

  • Халоген
  • ксенон HID
  • LED

Халогенни крушки

Въпреки, че технологията на този вид крушки е разработена преди повече от половин век, те все още са най-използвания вид автомобилни консумативи. Халогенните крушки използват волфрамова нишка (също като обикновените крушки, които имате у дома), но са пълни с халогенен газ, който помага на крушката да свети по-ярко и да издържа по-дълго.

Повечето модели автомобили използват халогенни крушки за всички видове светлини - фарове, габарити, стопове, аварийни светлини, вътрешно осветление и други. Те са евтини, свалят се и се поставят сравнително бързо и не особено трудно. Единственият им недостатък е, че не са толкова ярки и животът им е доста кратък (около 2000 часа).


Ксенонови крушки (HID)

Този вид консумативи, които се наричат още крушки с висок интензитет (HID) имат дъга вместо нажежаеми жички между електродите. Пълни са с ксенонов газ и излъчват бяла или синкава и доста ярка светлина.  Тъй като светят наистина силно са подходящи за фарове, но не и за стопове, габарити или за вътрешно осветление на автомобила.

В сравнение с халогенните, HID крушките имат много по-голяма продължителност на живота (близо 10 000 часа), но са доста по-скъпи като цена. Освен това, ако автомобилът ви е халогенни круши и искате да ги смените с ксенонови, трябва да закупите комплект преобразувател за ксенон, което в някой страни не е съвсем законно. Добре е също така да знаете, че въпреки, че издържат по-дълго от халогенните, светлинният поток на ксеноновите крушки намалява с течение на времето.

А това може да не е напълно безопасно при шофиране в тъмната част на денонощието. Затова експертите съветват този вид крушки да бъдат сменяни на всеки три години.

LED

Светодиодите или LED крушки заменят ксеноновите в новите модели автомобили. Тези източници на енергия работят чрез преобразуване на светлината с помощта на диоди, а процесът е известен като луминесценция. Този процес е много по-енергийно ефективен в сравнение с халогена и отделя много по-малко топлина.  Животът на този вид крушки е доста дълъг (около 30 000 часа), светлината, която излъчват не променя интензитета си и веднъж монтирани, се сменят буквално след години.

LED крушките са много подходящи за осветление на фарове. Единственият им минус е, че са с по-висока цена, в сравнение с другите два вида крушки за автомобил. Освен това, ако моделът автомобил е по-стар има вероятност този вид крушки да не са подходящи за монтаж.


Как да изберете по-надеждни крушки?

Разнообразието от модели и цени, на които се предлагат тези автомобилни консумативи наистина е огромно и понякога това разнообразие може да бъде доста объркващо.

За да се справите по-лесно в това многообразие, експертите съветват следното:

Избирайте крушки на автомобил от специализирани магазини

Така можете да сте спокойни, че крушките са с високо качество, от водещи производители и с голяма надеждност.

Винаги обръщайте внимание дали имат сертификат за качество

Това е много важно, тъй като нямат такова, никой не може да ви даде гаранция къде са произведени, колко надеждни са и колко време ще светят.

По възможност избирайте ОЕ  крушки от популярни производители

“ОЕ” означава “оригинално оборудване”. А това от своя страна значи, че крушките, които ще закупите са произведени в същия завод, в който са произведени крушките на автомобила, които са поставени при производството му. Що се отнася до водещите производители, това е гаранция, че ще закупите крушки с високо качество и голяма надеждност. Такива производители са Osram, Philips, Bosch и други.


Как да изберете крушки според модела автомобил?

За съжаление не можете просто да влезете в магазина и да купите някакъв вид крушка. За разлика от източниците на енергия, които купувате за домовете си, крушките на автомобила са не само много видове и с различно предназначение, но и всеки вид отговаря на конкретен модел превозно средство.

За да разберете от какви крушки се нуждае вашият модел и марка автомобил трябва да погледнете в ръководството му. Там производителят е дал подробна информация както какви крушки са подходящи за различните видове светлини, така е описал как и на колко време се сменят.

Ако нямате ръководство под ръка, просто трябва да свалите крушката и да погледнете спецификациите, които са написани на нея.

Ако и това не можете да направите ви остава последен вариант, при който трябва да влезете в сайта на магазина, да напишете модела, годината на производство и марката автомобил в търсачката и ще откриете моделите крушки, които са подходящи за него.


Можете ли да смените крушките сами?

И да, и не. Всичко зависи както от самия модел и начин на монтаж на крушката, така и от модела автомобил. Затова и нашият съвет е, ако не сте напълно убедени, че можете да се справите да потърсите механик, който да извърши смяната.

Ако пък сте сигурни, че искате да опитате, ето кои са основните стъпки при смяна на крушки на автомобил:


Подготовка

Преди да започнете смяната се уверете, че сте закупили подходящите за вашия модел и марка автомобил крушка. Освен новата крушка си подгответе още отвертки, почистващи кърпички и памучни ръкавици.


Етапи на смяна

  • За да имате достъп го фаровете трябва да отворите капака на автомобила и да потърсите захранващите проводници на крушката. Обикновено те са закрепени с щепсел към основата на фара. В зависимост от модела автомобил кабелите се задържат с пластмасов държач, с винтова капачка или с метална скоба.

Ако моделът е с пластмасов държач трябва да има едно лостче, което да натиснете, за да освободите щепсела. Ако е с метална скоба - трябва да я дръпнете нагоре, а ако е с винтова капачка - да я развиете.

  • След като прекъснете проводниците, трябва да можете да извадите “гърба” на фаровете и да отстраните старата крушка
  • Преди да поставите новата крушка я почистете добре и едва тогава я сложете на мястото ѝ. Уверете се, че сте я поставили здраво и стабилно. Работете с ръкавици, за да не замърсите крушката
  • Свържете проводниците и фаровете по обратния ред и когато сте готови проверете дали крушката свети

Ако сменяте крушка на задни светлини (стопове, аварийни, габарити) смяната е малко по-различна. Има модели автомобили, при които просто трябва да отвиете корпуса на светлините отвън, да извадите крушката и да я смените. Има обаче модели и марки, при които, за да достигнете стоповете трябва да работите от вътрешната страна на багажника, където се намира електрическото окабеляване на светлините.