loader

Топ съвети за правилна поддръжка на камиона

Професионални съвети за поддръжка на камиона

Източник снимка: unsplash.com

Превантивната поддръжка е най-добрият начин да се погрижите както за безопасността и надеждността на вашия камион.


Anchor10 полезни съвета за поддръжка на камиона


AnchorПроверявайте нивата течностите

Проверката на маслото на двигателя, охлаждащата, трансмисионната, спирачната течност, течността на сервоуправлението и всички останали течности отнема само няколко минути и е един от най-лесните начини да избегнете големи разходи за ремонти.

Това, което се изисква от вас да направите е просто преди да тръгнете на път да проверите нивото на течностите и ако то е ниско да долеете.


AnchorОсвен да доливате е добре да сменяте течностите

Честотата на смяна на течностите на камиона зависи до голяма степен от това колко километра дневно изминавате, какъв вид и тегло са товарите, които пренасяте и дали шофирате по магистрала, в градски трафик или по второстепенни пътища.

За да се “застраховате” срещу евентуални повреди, при проверката на нивото на течностите обръщайте внимание и на тяхната консистенция.

Ако забележите промяна в цвета, сгъстяване или наличие на метални частици или други замърсители е добре да смените течностите на камиона своевременно.

Проверката на нивото на течностите спестява пари за ремонт

Източник снимка: unsplash.com


AnchorПроверявайте радиатора винаги преди път

Един от най-добрите начини да поддържате камиона си в добро състояние е като проверявате радиатора, преди да тръгнете на дълъг път.

Казваме го, тъй като проверката и поддържането на радиатора в отлично състояние (без запушвания, замърсявания или течове) позволява на повече въздушен поток да преминава през него.

А това на практика увеличава охлаждащия му капацитет и предпазва двигателя от прегряване.

Едва ли е нужно да казваме, че повредите по двигателя са едни от най-тежките и водят до едни от най-скъпите ремонти по камиона.


AnchorОбръщайте специално внимание на гумите

Шофирането с износени гуми може да причини много опасни ситуации на пътя като да спукате гума, да изпуснете контрола над камиона и дори да причините ПТП.

За да не се стига до там е много важно преди да се качите на камиона да се уверите, че с гумите всичко е наред.

При проверката обърнете внимание на дълбочината на протектора и се уверете, че не е нито износен, нито има плешиви места по него.

Огледайте страничните стени на гумите за издутини, напуквания или други повреди и ако забележите такива незабавно сменете гумите.

Не забравяйте да завъртате гумите регулярно, тъй като то е от съществено значение за поддържане на равномерното износване на протектора.

Освен това като завъртате гумите удължавате живота на компонентите по окачването на камиона (автомобила) и  подобрявате разхода му гориво.

И последно, но много важно нещо - проверявайте редовно налягането на гумите.

Налягането на гумите е от голямо значение

Източник снимка: unsplash.com


AnchorНе подминавайте проверката на  окачването

За правилната поддръжка на камиона е от съществено значение да проверявате визуално окачването за признаци за неравномерно износване, разкъсвания или пукнатини по въздушните пружини.

Много е важно нищо да не пречи на движението или да е в контакт с окачването.

А още по-важно е въздушните пружини да имат еднакво налягане.


AnchorЗадължително проверявайте спирачките

Някой части на спирачките като накладки, дискове и други се износват и трябва да се сменят редовно, за да сте спокойни, че ако се наложи можете да спрете бързо и напълно безопасно.

Затова е добре да извършвате регулярна проверка на състоянието на елементите на спирачната система и ако забележите някакво износване да се погрижите на тяхната навременна смяна.

Освен това не е зле да проверявате и дали накладките са износени равномерно.

Ако износването не е равномерно, това може да означава, че спирачната система на камиона не е добре балансирана и се нуждае от ремонт или настройка, за да осигури правилната спирачна ефективност на камиона.


AnchorПроверявайте въздушните филтри

Чистият въздушен филтър може значително да намали разхода на гориво и да помогне на двигателя да работи по-добре и значително по-плавно.

Ето защо е добре да извършвате редовна проверка на филтрите за въздух, да ги почиствате и когато се налага да ги сменяте.


AnchorПогрижете се за обслужването на светлините

Както и сами знаете, светлините на камиона, а и на всяко друго превозно средство са от огромно значение за безопасността на пътя.

Поради това е изключително важно да ги проверите преди път, за да се уверите, че всички светлини са налични и могат да ви осигурят светлината, от която се нуждаете, докато шофирате камиона си в тъмната част на денонощието.

Светлините се грижат за безопасността ви на пътя

Източник снимка: unsplash.com


AnchorОглеждайте регулярно и съединителя

Съединителите работят с фрикционни накладки, така че с течение на времето те могат да се износят и това да намали ефективността им.

А стане ли това, съединителят няма да успее да прехвърли мощността от двигателя към колелата и трябва да бъде сменен.

Ако все по-често чувате скърцане, усещате приплъзване или увеличени вибрации, докато шофирате камиона, по-добре е да отделите време и да огледате съединителя, тъй като вероятността някой от елементите му да се износени е много голяма.

По-добре е, ако съединителя наистина има проблем да го откриете и отстраните преди път, отколкото да се налага да търсите резервни части или нов съединител, ако камиона ви откаже някъде по пътищата.


AnchorПроверявайте редовно батерията и електрическата система

Шофирането на дълги разстояния, както и честите спирания и стартирания на камиона поставят на изпитание както цялата електрическа система на превозното средство, така и неговата акумулаторна батерия.

Затова е много добра идея да добавите проверката на батерията и електрическата система към регулярната поддръжка на камиона.

Доверявайте се на специализирани сервизи за ремонт и обслужване на камиони

Източник снимка: unsplash.com


AnchorБонус: Планирайте редовно обслужване на камиона в специализиран сервиз

Има много стъпки по поддръжката на камиона, които можете да извършите и сами, за да оптимизирате състоянието на тежкотоварното си превозно средство.

Но има неща, с които няма да можете сами да се справите, тъй като за някой проверки или смяна на резервни части се изискват специализирани познания, машини и инструменти.

Казано иначе, можете лесно да проверите нивото на течностите, налягането на гумите или светлините. Но ако нямате опит като специалист по поддръжка на камиони ще ви е трудно да проверите охладителната система, маркучите, ремъците, да смените елементи на спирачната система или съединителя.

Поради това е добре, освен поддръжката и проверката, която самите вие извършвате да потърсите сервиз за обслужване на камиони и на всеки няколко месеца да насрочвате извършването на проверки на състоянието на камиона си.