loader

Топ автомобили за 2022 година с най-добър дизайн

Вече почти преполовихме 2022 - ра, а производители като Kia, Mercedes, BMW и много други продължават да ни изненадват с нови модели автомобили и става все по-трудно да се направи реална класация на най-добрите сред тях.

И все пак, сред цялото това многообразие се откроиха няколко модела, чийто дизайн и характеристики успяха да привлекат вниманието на медии, експерти и любители. Останете с нас, за да се запознаете с тях в детайлност.

Топ модели автомобили за 2022-та

Източник снимка: en.wikipedia.org

Ето кои са най-популярните модели за 2022 - ра


Ferrari Daytona SP3

Три години след дебюта на Monza SP1 и SP2 (първите автомобили, произведени под нейната поръчкова марка Icona), Ferrari представи най-мощния си луксозен спортен автомобил със среден двигател - Daytona SP3.

Подобно на Monza SP1 и SP2, това е автомобил, който има ограничено производство, предлага уникални технически характеристики и е с напълно спиращ дъха дизайн.

Първото, което прави впечатление във визията на Daytona SP3 е, че като дизайн силно доближава дизайна на състезателните автомобили от 60 - те години на миналия век.

Изчистените линии, аеродинамичната осанка, ниско разположеното предно стъкло, както огледалата, монтирани отгоре на калниците на предните колела - всичко това връща назад във времето и на човек му се иска просто да протегне ръка и да я прокара по нежните, но стилни извивки на корпуса.

Всеки детайл в дизайна на модела е премислен многократно и поставен точно на мястото си, така че спокойно може да се каже, че това е най-добрата работа на Флавио Манцони до сега.

Освен с чувствен ретро дизайн, моделът впечатлява и с изящен салон, с елементи от шасито и каросерията от въглеродни влакна, с иновативни технологии и най-вече със средно разположения си мощен атмосферен двигател F140 HC V12.

Заимстван от 812 Competizione, F140 HC V12 е с 6,5 литра работен обем, може да върти до 9500 оборота в минута и генерира неприличните 829 конски сили, всички от които отиват към задната ос чрез седемстепенен автоматик двоен съединител.

Като част от серията Icona, един от най-добрите автомобили на Ferrari,  Daytona SP3  е в ограничено издание и от него се предвижда да бъдат произведени само 559 бройки. Продажбите на модела ще започнат в края на 2022 година и ще приключат през 2024 - та.

Цената, на която се предлага автомобила е 2,5 милиона долара, но дори и да имате толкова пари няма да имате щастието да се наречете собственици на един от топ автомобилите за 2022 с най-добър дизайн, тъй като всички 599 бройки вече са продадени.


Kia EV6

Новият модел на Kia - EV6 бе отличен като “Автомобил на годината в Европа за 2022 - ра” , което е огромно признание за корейската марка.

EV6 е първият електрически автомобил на Kia разработен изцяло с новата Electric - Global Modular Platform (E - GMP) архитектура. Моделът е по-скоро семеен кросоувър, отколкото традиционен SUV и се отличава с оригинален спортен дизайн.

Мощната му, елегантна и изчистена визия, малко по-широките му “хълбоци” и леко наклоненият му покрив сякаш заявяват своето присъствие на пътя, докато извитата светлинна LED лента, която преминава от край до край в задната част го кара да изглежда като Aston Martin DBX.

За разлика от Астън - а обаче, цената на Kia EV6 започва малко над 40 000 лири.

Интериорът на “корееца” не е толкова впечатляващ колко екстериора, но за сметка на това е просторен, модерен и спретнато проектиран. Впечатление правят двата 12 - инчови екрана, които доминират на арматурното табло, както и дизайна на централната конзола, което поне по наше мнение прави интериора на EV6 доста по-добър от този на  VW ID 4.

В момента EV6 се предлага със задно задвижване с мощност 229 конски сили и във версия със задвижване на четирите колела с мощност 325 к.с. И двете версии са със 77,4 kWh батерия.

Новият модел на Kia - EV6 бе отличен като “Автомобил на годината в Европа за 2022 - ра”

Източник снимка: en.wikipedia.org


Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5 е нов, изцяло електрически компактен кросоувър с усъвършенствани технологии, футуристичен стил и гъвкав интериор. Естетиката е първото нещо, което хваща окото още щом погледнете Ioniq 5.

Линиите са смесица от ретро и футуристичен стил, взети почти изцяло от концепцията на Hyundai 45, която на свой ред е вдъхновена от Hyundai Pony Coupe от 1974 година (първата кола на корейската марка).

Ioniq 5 впечатлява с изчистени линии, минималистични структури и елегантно загатване на ретро нотки, така умело вплетени в модернистичните линии, че създават усещане за докосване на кадифе.

Предната броня на модела е с изчистена и ненатрапчива V - образна форма, фино подчертана от елегантно поставените скрити светлини. Погледната отстрани, Hyundai Ioniq 5 има страхотна аеродинамична форма, а скритите дръжки на вратите не само допълват визията ѝ, но я правят да изглежда още по-футуристично.

Интериорът на модела е малко по-консервативен от екстериора, но за сметка на това изключително модерен, просторен и минималистичен.

Таблото е много елегантно и както при Kia EV6 и тук централно място заемат двата 12 - 13 инчови екрана, разположени в едно тяло (решение, което вече сме виждали в някой от моделите на Mercedes-Benz).

Към момента един от най-добрите автомобили за 2022 - а се предлага във версии SE Standard Range, SE , SEL и Limited, като всички с изключение на SE Standard могат да бъдат със задно или със задвижване на четирите колела.

Моделът се предлага с батерии  от 58 или 72,6 kWh и с два вида “двигатели” едномоторни или двумоторни, а цените, както споменахме малко по-горе започват от 40 000 лири за базовите модели.

Hyundai Ioniq 5 е с впечатляваща визия и характеристики

Източник снимка: en.wikipedia.org


BMW iX

Електрическия SUV на BMW iX заслужено заема място сред най-добрите автомобили за 2022 - ра. Моделът впечатлява както с визия, така и с изключително стилен интериор.

Екстериорът е една от най-впечатляващите характеристики на автомобила, тъй като се различава от всичко, което досега сме виждали от дизайнерите на баварската марка.

За разлика от всички останали модели, при BMW iX липсва дългата и супер атлетична муцуна, която е заменена от масивна и доста по-къса предница.

Фаровете са тънки и хоризонтални, с Matrix LED технология, дръжките са вдлъбнати във вратите и цялата “стойка” на бавареца е аеродинамична и изглежда готова да приеме всяко предизвикателство.

Интериорът на BMW iX е малък шедьовър на естетиката и технологиите, с иновативни функции, скрити зад модерен и минималистичен стил.

BMW iX -първият електрически SUV на марката

Източник снимка: en.wikipedia.org


Към момента  BMW iX се предлага във версии - xDrive 40 и xDrive 50, като и двете версии са оборудвани с двойни двигатели. Що се отнася до батериите, и те са два вида: 74 kWh за версията 40 и 105,2 kWh за версията 50.

Цените, на които можете да закупите електрическия автомобил BMW iX  започват от 84 000 евро за xDrive 40 (базов модел) и от 103 000 евро за xDrive 50 (базов модел).