loader

Теч на двигателно масло - какво да направим?

Двигателят на вашия автомобил е сложен механизъм, който се състои от много компоненти, всеки от които изпълнява точно определена функция, за да може той да функционира правилно и ефективно.

Но за да могат да работят правилно елементите му, те се нуждаят от смазочна течност или казано иначе, нуждаят се от качествено и подходящо за типа двигател моторно масло.

Моторното масло е важно за работата на двигателя

Източник снимка: unsplash.com


AnchorКакви функции изпълнява маслото в двигателя?

Двигателното масло за бензинови и дизелови двигатели далеч не изпълнява една-единствена роля.

Неговите функции са комплексни и по-долу ще намерите подробно описание на всяка една от тях.


AnchorСмазване

Една от най-важните и основните роли на моторните масла е да смазват елементите на двигателя, които са в постоянно съприкосновение. По този начин се намалява триенето и минимизира ненужната загуба на мощност.

А както и вие знаете, добре смазаният двигател е по-добре защитен и изгаря горивото по-ефективно.


AnchorОхлаждане

Когато двигателят работи, триенето между неговите механични компоненти води до повишаване на температурата му.

Моторното масло има свойството да абсорбира топлината от зоните на контактната повърхност и да я транспортира до място за безопасно разпръскване като масления картер.

Моторното масло изпълнява смазочни, охлаждащи и почистващи функции

Източник снимка: pixabay.com


AnchorПочистване

Често подценявана, тази функция на маслото всъщност е изключително важна.

Казваме това, тъй като в процеса на работа на механичните компоненти на двигателя, от тях се отделят микроскопични отлагания, които остават в суспензията.

Без двигателно масло, което да ги събира, тези отлагания след време биха могли да запушат двигателя, който да намали ефективността или по-лошо - да дефектира и да се наложи да посетите сервиз за ремонт.


AnchorПредпазва от корозия

По време на изгарянето на горивото се отделя корозивна киселина, което води до образуване на корозия по някой от елементите на двигателя, а оттам и до неговата загуба на ефективност и до повишаване на отделянето на вредни емисии.

Благодарение на моторното масло с добавките срещу корозия, които се използват, този процес може да се забави и дори да се предотврати.


AnchorЗапечатва

Двигателното масло “работи” и като уплътнение на места като горивната камера.

То помага за уплътняването на буталните пръстени към стената на цилиндъра, като по този начин предотвратява замърсяването, уплътнява всички хлабавини и помага да се увеличи максимално компресията на двигателя.


AnchorПотенциални причини за теч на двигателното масло

Първото нещо, което идва да ви подскаже, че е възможно да имате някакъв проблем е, ако забележите теч на масло под колата.

Причините да тече масло от двигателя могат да са много, но основните са няколко:

  • Твърде малко масло в резервоара, което причинява повреда в структурата;

  • Отвинтена, разхлабена или износена пробка за източване на масления съд;

  • Неправилно инсталиран или износен маслен филтър;

  • Липсваща, напукана или износена капачка за маслото в двигателя.


AnchorКакво да направим, след като забележим теча?

По-големият процент от течовете на масло, както стана ясно се дължат на повредени уплътнения на двигателя, на лоши връзки или на течове от масления съд.

Затова е добре първо да проверите състоянието на основните компоненти.

За да го направите, поставете лекия автомобил на канал и проверете внимателно пробката за източване на маслото, уплътнението на капака на клапана и уплътненията на масления съд.

Ако са износени или не са поставени правилно, просто трябва да ги смените и проблемът може да бъде много бързо и лесно решен.

Течовете на масло се забелязват най-добре, ако колата се вдигне на крик

Източник снимка: unsplash.com


AnchorВъзможни подходи за спиране на теча и отстраняване на проблема

При автомобили с теч на двигателно масло може да се подходи по няколко начина в зависимост от възникналия проблем.


AnchorПроблем с капачката за пълнене на масло

Капачката, както предполагаме ви е ясно, се използва за добавяне на двигателно масло в резервоара. Тя се намира на капака на клапана. Ако капачката е разхлабена, не е поставена правилно или уплътнението ѝ е дефектирало, това води до теч на масло.

За да отстраните този проблем повдигнете колата на крик или я поставете на канал и проверете за течове около капачката. Ако забележите такива завийте правилно капачката, сменете уплътнението или гарнитурата на капака на клапаните, ако се налага.


AnchorОтстраняване на теч от масления филтър

Масленият филтър се използва за събиране и отстраняване примеси, които се отделят при процеса на горене на гориво. От него зависи налягането на моторното масло, което се доставя от маслената помпа.

Ако филтърът е силно замърсен или не сте го сменили при смяна на маслото, това също може да доведе до теч.

За да отстраните проблема трябва да огледате внимателно зоната около него за течове. Ако се окаже, че не е поставен правилно се налага да го поставите както трябва, а ако е замърсен трябва да го смените с нов.

Няколко дни след смяната е препоръчително отново да го проверите, за да се уверите, че всичко е наред.

Ако масления филтър пропуска трябва да бъде сменен

Източник снимка: unsplash.com


AnchorОтстраняване на теч на капака на клапана

Капаците на клапаните се използват за капсулиране на клапанния механизъм и контрол на течовете на масло. Този капак има уплътнение, което се намира между капака и главата на цилиндъра.

При високи температури, каквито се генерират при работата на двигателя, това уплътнение бързо се износва и напуква, а това води до появата на теч на масло.

За отстраняването на този проблем е добре да се обърнете към сервиз, тъй като проверката и смяната на уплътненията на капака на клапана е малко по-сложна.


AnchorИзтичаща пробка за източване на маслен съд

За източване на двигателното масло се използва пробка за източване. Тя се намира на резервоара за масло и има уплътнителна шайба.

Ако пробката не е поставена правилно или ако уплътнителната шайба липсва или е износена, това може да причини изтичане на масло.

За да отстраните евентуалния проблем трябва да източите цялото масло. Направите ли го, разгледайте внимателно резбите на пробката и ако са износени просто сменете пробката.

Ако тя е наред, но маслото продължава да тече, вероятността проблемът да се крие в износената уплътнителна шайба е много голям. За да я смените, както вече и сами се досещате, първо трябва да източите маслото.

При проблем с пробката или шайбата маслото трябва да се източи

Източник снимка: unsplash.com


AnchorДобавяне на специални продукти за отстраняване на течове на масло

Можете да си спестите всички тези проблеми, ако регулярно проверявате нивото и качеството на моторното масло и  използвате добавки за теч на масло от двигателя.

За да си гарантирате правилната работа на двигателя е необходимо да използвате подходящото моторно масло (минерално, полусинтетично или синтетично масло).

Важно е също така редовно да проверявате нивото на маслото и да извършвате неговата смяна в посочените от производителя срокове.

За бензинови двигатели почти всички производители препоръчват смяната на лубриканта да става на всеки 15 000 км, а за дизелови двигатели - на всеки 25 - 30 000 км.

Едновременно със процеса на смяна на маслото можете да използвате и добавки за теч на масло от двигателя.

Този вид продукти са изключително полезни, тъй като регенерират отслабените уплътнения, възвръщат мекотата и еластичността им, укрепват ги и предотвратяват появата на нови течове на масло от двигателя.


AnchorЧесто задавани въпроси


Как да разбера какво двигателно масло ми е необходимо?

В ръководството на вашия автомобил производителят ясно е посочил както какво масло е подходящо за вашия тип двигател, така и на колко време лубриканта трябва да се сменя.


AnchorМогат ли наистина добавките да предотвратят течовете на масло?

Към момента на пазара се предлага голямо разнообразие от добавки за подобряване работата на двигателите за леки автомобили, като едни от най-ефективните са тъкмо добавките за теч на масло от двигателя.


AnchorКак се използват добавките за теч на масло?

Просто трябва да добавите продукта към двигателното масло и да оставите двигателя да работи около 15 минути.