loader

Странни шумове при работата на автомобила

Шумовете са неизменна част от управлението на всички видове превозните средства. Бучащите протектори на гумите се влачат по рохкавия асфалт, вятърът свири докато прелита около външните огледала и пластмасовите компоненти на арматурното табло скърцат при преминаването през неравностите на пътя.

Обзалагаме се, че през голяма част от времето повечето от вас дори не обръщат внимание на тези дребни забележки или пък ги забелязват по-късно преди да загасят автомобила. Понякога обаче шумовете не са чак толкова безобидни и в тези случаи не е препоръчително да пренебрегвате появата на тропане, скърцане или виене.

Те се различават с това, че ефектът им съществено се засилва, когато шофьорът предприема специфични действия, които са характерни за осъществяването на нормално шофиране. Част от тях могат да бъдат натискането на спирачката, увеличаването на скоростта или рязкото завъртане на волана.


КАК ДА УСТАНОВИМ НА КАКВО СЕ ДЪЛЖАТ ?

Както казахме превозните средства могат да бъдат изненадващо шумни, като действително по-голямата част от звуците, които чувате са напълно нормални. Те обикновено са свързани с рева на двигателя при повишаването на оборотите или любимата песен от радиото и в голям процент от случаите хората обожават точно тях.

Не всичко обаче може да бъде винаги толкова прекрасно. Понякога е възможно нещото да бъде незначително, но това е рядкост и повечето последствия са с катастрофален завършек. Странните шумове, които колата ви обикновено не издава често са един от първите признаци, че имате проблем.

За съжаление игнорирането им няма да разреши нищо. Това което първоначално беше безобиден звук може бързо да се превърне в нещо с изключително висока сметка за ремонт. Именно поради това ви препоръчваме винаги да се доверявате на вашият механик и да не целите да пестите, тъй като изгодата винаги излиза скъпа.

Най-ефективният начин по който можете да установите причинителят е, като внимателно се заслушате при тяхната поява. Направете няколко теста на място при запален двигател и в движение с ниска скорост. Ако не можете да се справете се обърнете към специалист за професионално мнение.


КАК ДА РАЗБЕРЕМ – ДАЛИ СА ОТ ДВИГАТЕЛЯТ, КОРПУСА ИЛИ ДРУГА ЧАСТ НА АВТОМОБИЛА ?

Не е гарантирано, че те ще дойдат с предупреждение. Напълно е възможно, докато карате и всичко изглежда наред в следващият момент да чуете ужасяващ звук, който да ви накара да изтръпнете. Преди да увеличите радиото ви препоръчваме да се вслушате внимателно в тях, за да разберете техният произход.

От друга страна разбирането на някои от често срещаните шумове може предварително да ви помогне. Така ще определите вашият проблем и следователно ще прецените кога ще е най-добре да посетите специализиран техник. Това може да бъде разликата между превантивна поддръжка и скъп ремонт.

Ето затова днес ще ви представим пет действителни примера, които несъмнено ще ви окажат съдействие във всяка една ситуация. Съветваме ви да се фокусирате изцяло, тъй като тяхното значение е съществено.

Звуци под предният капак

Двигателният сектор е място, където се случват множество неща наведнъж и е присъщо за появата на редица шумотевици. Един от тях обаче е нехарактерен и това е пищящ звук с непрекъсната композиция. Вероятната причина е разхлабен или износен ангренажен ремък.


Функцията му е значима, защото задвижва следните съоръжения :

В случай, че страдате от този симптом незабавно уговорете среща в сервиз. В крайна сметка най-важното е да избегнете неговото скъсване, тъй като превозното средство няма как да функционира без него.

Звуци под шасито

Колкото и невероятно да звучи е напълно възможно да изпитвате проблем с изпускателната система. Макар да е защитена с множество метални/пластмасови кори, възможността за повреда не е изключена. Когато това се случи вие ще сте потърпевши на истинска симфония от ноти.

Притеснителното тук е, че всеки може да означава нещо различно. Чукащият звук определено подсказва, че системата е запушена, докато съскащият сигнализира за пукнатина. Реално анализирането тук е трудно за неопитният, така че намерете доверен специалист.

Друг отличителен белег за който трябва да бъдете нащрек са леките вибрации идващи отзад. Те могат да варират при различни обстоятелства или да се появяват и изчезват последователно.

Вероятните причините са доста, но най-често срещаните са следните няколко:

  • Загуба на смазка в диференциалът.
  • Сериозна повреда в сменянето на предавките от трансмисията.
  • Износване или счупване на карданите и лагерите при колелата.

Щателният преглед е единственото спасение и наред с това ви съветваме да не го отлагате, защото крайните последствия не са за предпочитане.


Звуци от спирачките

Този компонент е един от най-важните в цялата конструкция. Без него намаляването на скоростта би било невъзможно, затова е важно да следите състоянието му. Пищящият или шлифовъчен писък означава, че здравословното състояние на спирачните накладки е износено.

Подмяната е наложителна и трябва да се извърши на всяка цена. Ако това продължава дори когато не натискате педала, то проблемът може да бъде по-сериозен от колкото първоначално сте очаквали. Безопасността е първи приоритет, така че постарайте се да отделите време за обслужване.

Звуци от гумите

Тресенето е доста неприятно, нарушавайки комфортът по време на пътуване. Ниското налягане в гумите или неправилното им подравняване е най-честият причинител за неговата поява. Именно поради това е важно да се уверите, че всичко е по съответствие с препоръките на производителят.

Неправилното подравняване довежда до по-бързо износване и завишен разход на гориво. В най-лошият случай ще се наложи отново да закупувате комплект гуми, което си е доста сериозна инвестиция, ако го извършвате по няколко пъти в годината.


Допълнителни неизправности

Към тук можем да добавим три вида звуци – почукване, щракане и тиктакане. Първият тип е характерен по време на движение и обикновено се свързва с амортисьорите. Тези резервни части оказват влияние върху управлението и дори спирането, така че обърнете им внимание.

Вторият е възможно да се изпита при вземане на завой и главният виновник е шарнират, който смазва предните оси. Когато се износва, той започва да губи смазка и следователно стабилността бива нарушена. Бързата смяна е от значение, тъй като неговата неизправност довежда до цялостна повреда на окачването.

Последният и най-често пропускан признак се дължи на ниското ниво на масло. За да успеете да го установите е нужно да се заслушате. Появата на всякакви видове тиктакания от двигателят е сигнализация, че се нуждаете от смяна на маслото. По този начин ще предпазите вашите бутала, защото те зависят от смазочната течност.


КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ НАЛИЧИЕ НА ШУМОВЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕ ?

Първото и най-важно нещо е да запазите самообладание и да не изпадате в излишна паника. За да не излагате на опасност, както себе си, така и другите участници в движението е наложително да отбиете в аварийната лента и да активирате вашите предупредителни светлини.

Вслушайте се в шума и се опитайте да идентифицирате неговият първороден източник. В случай, че сте предварително запознати с изброените от нас видове то задачата ще бъде изключително лесна. В противен случай ще се наложи да се обадите на специализирана помощ, която да ви откара до най-близкият сервиз.

Никога не подценявайте ситуацията и не се излагайте на излишен риск. Според множество проучвания голям процент от пътните произшествия се дължат на неизправности за които конкретният шофьор не е имал представа, че дори съществуват. Бъдете разумни и ценете вашето здраве пред времето.


КОГА НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИМ СЕРВИЗ ?

По принцип не е изключен факта да се изкушите и да игнорирате шумовете от автомобила, които разбира се не изглеждат твърде сериозни. Въпреки че продължаването с тях е осъществимо, истината е, че малките проблеми могат лесно да се превърнат в големи.

Ако сте свидетели на неприсъщи тонове, идващи от всяка част на каросерията ще искате да се справите с тях възможно най-скоро, за да не причините сблъсък на пътя. В крайна сметка шофьорите, извършващи редовни инспекции в сервиза ще могат да установят потенциалните неудобства още преди да са се превърнали в реални проблеми.

Винаги е добра идея да бъдете инициативни. Поради това ви напътстваме да уговаряте редовни прегледи няколко пъти в годината. По този начин ще сте наясно с всичко и при нужда ще предприемете необходимите мерки. Сервизите са снабдени с всякакви уреди, така че няма за какво да се тревожите.