loader

Сравнение между дизелови и бензинови автомобили


Една от най-популярните дискусии в средите на автомобилистите е тази за това кой тип двигател е по-добър - бензинов или дизелов. Всеки, който планира покупка на нов автомобил, се изправя пред въпроса за типа двигател.

Според някои от общоприетите схващания дизеловият двигател се характеризира с по-голямо ниво на шум и произвеждат повече вибрации и черен дим в сравнение с бензиновите. Но тези недостатъци постепенно се премахват благодарение на подобренията по технологията на  дизеловите двигатели.


История на двигателите с вътрешно горене

Бензиновите и дизеловите двигатели са едни от най-популярните двигатели с вътрешно горене. При тях докато се движи към двигателя горивото влиза в контакт с въздуха. Първият двигател води началото си от 1876 г. когато Николаус Ото проектира първия четиритактов бензинов двигател, който се запалва с искра, като изобретателят работи повече от десетилетие над този проект.


Двайсет години по-късно след откритието на Николаус друг откривател на име Рудолф Дизел прави опит да използва растително масло като гориво за двигатели с друга конструкция. Така благодарение на него се появяват и първите дизелови двигатели (наричани и двигатели с компресионно запалване).

При двигателя с искрово запалване има постоянен и контролиран процес на възпламеняване на горивото примесено с въздух във всеки отделен цилиндър на двигателя. Потокът от гориво-въздушна смес в цилиндрите на двигателя се контролира с помощта на клапани. От тези клапани зависи точно кога и с каква продължителност до двигателя ще достига въздух или гориво.

Доста дълго дизеловите двигатели са се считали просто като алтернатива на бензиновите. Първоначално основното им приложение било за целите на промишлеността. Използвали са се главно за задвижване на машини в производствената сфера, селскостопански машини, електростанции, кораби.

Дизелови двигатели се монтират на леки автомобили за първи път през 1930 г., но тяхната популярност нараства значително през 1970 г. , когато има покачване в цените на горивата. През този период се въвеждат и различни подобрения по дизеловите двигатели.

В резултат дизеловият двигател става все по-търсена опция за гориво и привлича интереса на световни марки за леки автомобили от ниския и средния клас. Само за няколко години дизеловият двигател измества бензиновия при камионите.

Впоследствие дизеловият двигател претърпява още значителни промени, от които въвеждането на турбокомпресор и електронни системи за управление на двигателя, а след което и появата на турбодизеловия двигател, чиято популярност бележи ръст през последните 20 години.

 

Какви са основните разликите между дизел и бензин?

Тук ще направим продобно сравнение на между характерните особености на бензиновия двигател и  тези на дизеловия.


Начин на работа

Главната разлика между работата на дизеловия и тази на бензиновия двигател се базира на начина на запалване на горивото. При бензиновия двигател имаме компресиране на въздуха и горивото и гориво-въздушната смес се възпламенява от запалителната свещ

При дизеловия двигател гориво-въздушната смес не се запалва от искра, тъй като няма запалителна свещ. При него се наблюдава  екстремно компресиране на въздуха и дизеловото гориво, което произвежда топлина.

Тоест буталото на двигателя се задейства от енергията до такава степен, че то само по себе си е достатъчно да доведе до сгъстяване на въздуха и маслото, без да има нужда от искра от запалителна свещ.


Мощност на двигателя

 Както знаем мощността на един двигател се измерва на базата на конските сили и въртящия момент. Повече конски сили означават по-голяма мощност.

С въртящия момент се измерва усукващата сила на двигателя върху задвижването. Но комбинацията от малък въртящ момент и много конски сили при един автомобил не спомага за постигането на голяма скорост. Поради тази причина дизеловият двигател е добър вариант, тъй като той осигурява голям въртящ момент.


Общ разход и цена

По своята консистенция дизелът наподобява сироп, докато бензинът e с по-водниста консистенция. Една от основните разлики между двата вида гориво е, че дизелът има повече енергия на единица тегло в сравнение с бензина.

Друга разлика е, че цената на дизела е по-висока от тази на бензина. Но този недостатък се компенсира от факта, че дизелът съдържа повече енергия, при което от него може да се използва по-малко количество гориво в сравнение с бензина за същия пробег.


Предимства и недостатъци на дизеловите двигатели

Дизеловите двигатели се нуждаят с между 20 до 30%  по-малко разход на гориво, като в същото време осигуряват същата мощност, която бензинов двигател със същия обем осигурява.

За икономичността на дизеловия двигател е показателен фактът, че има съвсем малка разлика между горивния разход по време на бързо градско каране и този при бавно и спокойно шофиране из града.

Дизеловите двигатели също така се характеризират с надеждност и дълъг живот на конструкцията. Здравината на конструкцията им се дължи на факта, че тя е изработена от висококачествени материали, с цел да издържи на екстремното компресиране на въздуха.

Друга характерна черта за дизеловите двигатели е по-големият въртящ момент, дори при най-ниски обороти, което от своя страна спомага автомобилът да има по-добро ускорение. По-големият въртящ момент позволява пренасянето на по-голям товар, като в същото време имаме ниски обороти. Затови дизеловите двигатели намират голямо приложение при тежкотоварните автомобили и камиони.


Дизеловият двигател предлага ефективна работа дори при неблагоприятни условия, като например валежи и висока влажност на въздуха. Той има добро представяне при дълго извънградско шофиране.

По отношение на цената дизеловият двигател е по-скъпа опция спрямо бензиновия. Но пък този негов недостатък се компенсира от факта, че при работата си дизеловият двигател постига по-икономичен разход на гориво.

Също така при дизеловият двигател има по-малко количество на отделяните в атмосферата вредни емисии.

Турбодизеловият двигател има опростен начин на работа.Той се състои от въртяща се турбина, която се захранва от ротор, през който преминават изгорелите газове от двигателя.

Турбината на този двигател е снабдена с лопатки, които сгъстяват въздуха, докато тя се върти. Благодарение на този процес в цилиндъра може да се помести повече въздух, вследствие на което се образува по-голяма енергия при запалването на горивната смес.

Именно благодарение на технологията на турбодизела системата на дизеловия двигател успява да настигне по мощност бензиновия, както и да постигне в същото време по-голям въртящ момент.

При дизеловите автотмобили освен това има и опция за зареждане с биодизел. Характерно за този тип гориво е, че той не се произвежда от петролни източници, а например от употребявано растително масло или олио. Това съответно повишава нивото на екологичност на биодизела като гориво.


Предимства и недостатъци на бензиновите двигатели

Конструкцията на бензиновия двигател се характеризира с доказано високо ниво на надеждност. При бензиновите двигатели с класическа конструкция, които не са с добавени турбокомпресори, се постига по-висока мощност в сравнение с дизеловите двигатели. И за да имат високата им мощност, не се налага поставянето на определени технологични екстри.

Друго основно предимство на бензиновия двигател е, че при него няма нужда от монтаж на  допълнително оборудване, което да повиши цената му. Той има сравнително леко тегло в сравнение с това на дизеловия двигател, което и допринася за по-доброто представяне на автомобила при движение. 

Автомобилите с бензинови двигатели имат добро представяне предимно при шофиране на къси разстояния в градска среда. Също така те са с по-ниска покупна цена в сравнение с автомобилите с дизелови двигатели.

Друго предимство на бензиновия двигател е, че има много конски сили и затова и откриваме бензинови двигатели при повечето спортни автомобили. Той осигурява също и по-лесно запалване при ниски зимни температури.

Един от недостатъците на бензиновия двигател е, че има по-малка икономичност в сравнение с дизеловия. Например при извънградско шофиране средният разход на този тип двигател е 8 литра, а при по-интензивно градско шофиране горивният разход може да нарастне два пъти.


Дизел или бензин, кое да изберем?

Дизелов  или бензинов двигател - може би няма правилен отговор на този въпрос, тъй като и двата вида двигатели имат своите плюсове и минуси. Изборът на автомобил с бензинов или дизелов двигател трябва да бъде въпрос на лично предпочитание относно мощност, ускорение, общо представяне на автомобила на пътя, разход на гориво, цена и екологичност.