loader

Смяна на спирачни дискове - как?


В сравнение със спирачните накладки спирачните дискове се износват до два или три пъти по-рядко. Тяхната редовна проверка и ремонт обаче не трябва се подценява, тъй като са важен елемент от спирачната система на един автомобил.

Без значение дали автомобилът ви е нов или стар, необходимо е редовно да проверявате състоянието на своите спирачни дискове и да ги сменяте често при признаци на повреда или износване.

Висококачественият ремонт на спирачните дискове гарантира безопасността на водача и всички участници в движението.

Като важни елементи от спирачната система спирачните дискове са подложени на различни натоварвания-механични натоварвания, бързи промени в условията на шофиране, температури,  достигащи 600 °C.



КОГА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ДА СМЕНИМ СПИРАЧНИТЕ ДИСКОВЕ?

Всеки производител на спирачни накладки предлага определен пробег след който да се сменят спирачните дискове.

Този пробег е обикновено между 10 000 и 30 000 км. Тези цифри са ориентировъчни и честотата на смяна зависи от типа на спирачните накладки и до каква степен са износени.

Експертите препоръчват спирачните дискове да се сменят с нови средно на всеки 60 000 или 80 000 км.


КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ СПИРАЧНИТЕ ДИСКОВЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОДМЯНА?

Един популярен метод да се открие дали спирачните дискове се нуждаят от подмяна е следенето на километри. По-добър вариант обаче е да се проверява дебелината на спирачните накладки.

Както вероятно знаете всеки спирачен диск има определена допустима дебелина. Дебелината на спирачните дискове може да бъде от 10 до 28 мм. Но дебелината не е от решаващо значение когато става въпрос за здравината на спирачните дискове.

Темпът на износване не трябва да бъде повече от 1 мм. от всяка страна, като това се отнася за всички видове спирачни дискове без значение от дебелината.

Нивото на износване на спирачните дискове зависи главно от начина, по който се управлява автомобила. Стилът на управление включва съотношението между използването на спирачките и намаляването на скоростта на двигателя, както  и самата динамика на управлението на автомобила.

Друг фактор, който оказва влияние върху степента на износване на спирачните дискове е тяхното качество.

Има някои случаи обаче, в които може да не се вземат чисто нови спирачни дискове.  Можете да ремонтирате  старите си  спирачни дискове, ако дебелината им не се е променила, като пределът на дебелината е 2 мм.

При ремонта на стари спирачни дискове се премахват неравностите по спирачните дискове, които са причинени от старите спирачни накладки.В противен случай неравностите по спирачните дискове предизвикват вибрации във волана.

Но ремонтът на стари спирачни дискове е временно решение и се препоръчва като краен вариант.

Но опцията за поставяне на нови спирачни дискове е винаги най-добрата опция, ако искаме да си гарантираме максимална безопасност.

Ако по спирачните дискове се открият следи от корозия, то дисковете съответно подлежат на обработка, след което формата им ще се подобри и неравностите по тях ще бъдат премахнати.

Ако обаче старите ви спирачни дискове са износени, то е препоръчително да те да бъдат подновени с нови. При карането на автомобил със стари спирачни дискове могат да се усетят неприятни звуци и вибрации.

След като смените своите спирачни дискове  е препоръчително да се движите с ниска скорост и да не правите внезапни спирания. Вече след 100 км. новите спирачки ще работят с пълна ефективност.

В периода след като сте сменили спирачните дискове на вашия автомобил се препоръчва да бъдете внимателни, когато натискате спирачките.

Във функцията си спирачните накладки и дисковете са триещи се компоненти следователно те трябва да слегнат по правилен начин. Затова и през първите няколко стотин километра избягвайте да спирате внезапно.


КАКВИ СТЪПКИ ВКЛЮЧВА СМЯНАТА НА СПИРАЧНИТЕ ДИСКОВЕ?

  • Сваляне на гумите и спирачните апарати
  • Разхлабване на колелата на предния или задния мост в зависимост от това къде ще бъде смяната.
  •   Вдигане на предните или задните колела с подпора и сваляне на гумите.
  • Сваляне на спирачния апарат или спирачния барабан
  • Сваляне на накладките при дискови спирачки или сваляне на спирачните челюсти, ако имаме барабанни спирачки.
  • Почистване на главината и поставяне на новите спирачни дискове, след което следва монтиране на останалите елементи по съответния ред.


Полезни съвети при избор и експлоатация на спирачни дискове:

 

Съществуват различни видове спирачни дискове и цените им варират в зависимост от това дали са от опростен или по-сложен тип. Спирачните дискове биват:

  • вентилирани
  • невентилирани
  • надупчени
  • с прорези
  • керамични.

Невентилираните дискове от стандартен тип, които  са съвместими с най-известните модели спирачни накладки, са със сравнително евтина цена. Но те не са най-препоръчителният избор

Спирачните дискове от по-висок клас имат способността да се охлаждат по-бързо.Цената им може да надвиши 200 лв. в зависимост от производителя на спирачните дискове и от това за какъв модел автомобил са предназначени.

Степента на износване на спирачните дискове зависи основно от стила на каране на водача, тяхното ниво на качество, както и от качеството на спирачните накладки.

Препоръчва се да избирате висококачествени компоненти за спирачната система на вашия автомобил, за да удължите живота на автомобилните части и да си гарантирате спокойствие и по-малко повреди. Висококачествените спирачни дискове и накладки имат дълъг период на експлоатация.

Преди поставянето на нови спирачни дискове е необходимо първо да проверите дали спирачният апарат и главината функционират правилно. 

Когато спирачните дискове и накладки на един автомобил са с добро качество, по този начин се гарантира ефективна функция на спирачната система и кратък спирачен път.

Важно е да знаете, че при подмяна на спирачните дискове се препоръчва да се прави и подмяна и на спирачни накладки, дори и да изглеждат видимо в добро състояние. Не е хубаво да се използват стари накладки с нови спирачни дискове.

Нови спирачни дискове не трябва да се монтират при частично износени или стари спирачни накладки.

При употребата на стари накладки с нови дискове има риск старите накладки да повредят новите спирачни дискове. По този начин рискувате  вашата безопасност, така че винаги сменяйте спирачните дискове заедно със спирачните накладки.

Винаги залагайте на доверени марки, когато закупувате спирачни накладки, тъй като качеството на спирачните дискове е важно.Експертите препоръчват спирачните дискове и накладки да се вземат от един и същи производител.

Спирачните дискове и спирачните накладки от различни производители има вероятност да не работят ефективно.

Ако искате да удължите живота на вашите спирачни дискове, винаги закупувайте висок клас спирачни накладки.

При спиране на автомобила избягвайте големите локви, тъй като това може да предизвика деформации по спирачните дискове, които са нагрети.

Инвестицията във висококачествени спирачни дискове за вашия автомобил със сигурност гарантира по-голяма сигурност на пътя и по-малко на брой ремонти.

Ако вашите спирачни дискове са повредени, препоръчва се да поверите техния ремонт  и подмяна в ръцете на професионалисти. Затова е препоръчително при повреда в спирачните дискове да закарате автомобила си в специализиран автосервиз.