loader

Смяна на масло на автоматични скоростни кутии

Трансмисионната течност на автоматичната кутия трябва да бъде подменяна поради същите причини, поради които се сменя и маслото на двигателя: за оптимизиране работата на автомобила и за ограничаване износването на компонентите.

човек който сменя маслото на автоматична скоростна кутия

Източник снимка: pixabay.com


Колко често трябва да се извършва смяната?

Смазочните качества на маслото във вашата автоматичната скоростна кутия се влошават с времето и това е напълно логично предвид факта, че то функционира в доста натоварен режим и при много тежки и екстремни условия.

Освен това има и редица други фактори, които ускоряват процеса на влошаване на  качествата му като:

  • Шофиране в натоварен градски трафик
  • Превоз на тежки товари
  • Прекачване на ремаркета
  • Стил на шофиране и други

Смяната на маслото на автоматик е добре да се извършва на всеки 60 000 км

Източник снимка: pixabay.com

Ето защо е доста трудно да се определи един - единствен интервал от време за смяна на маслото при автоматик.

Ако все пак трябва да посочим някакви ориентировъчни интервали, то ще кажем, че почти всички производители препоръчват подмяната на трансмисионната течност да бъде извършвана в един и същи период.


Който е съответно :

  • 60 000 км за трансмисии DCT и CVT
  • 80 000 км за всички останали видове скоростни кутии за автоматик


Как да разберете, че маслото е за смяна?

Както и сами се досещате, единственият начин да разберете дали е време за смяна на маслото на трансмисията на вашия автоматик е като извършвате регулярна проверка.

Тя се извършва по същия начин, по който проверявате нивото на двигателното маслото. Ако при проверката установите, че маслото е променило цвета си и мирише на изгоряло, това означава, че е време да помислите за неговата смяна.

Регулярната проверка показва кога маслото е за смяна

Източник снимка: pixabay.com


Как се сменя трансмисионното масло на автоматик?

Смяната на масло при автоматик може да бъде извършена частично или напълно.


Частична смяна

Както и сами се досещате, при частичната смяна на трансмисионното масло, то не се отстранява напълно. Като цяло процедурата не е много сложна и можете да се справите и сами.

За да смените частично маслото просто трябва да поставите автомобила в удобна за работа позиция, да развиете пробката в картера и да оставите смазочната течност да изтече самостоятелно.

След това завивате пробката и доливате толкова масло, колкото е изтекло.

Обикновено при частична смяна се извършва подмяна само на около 30 - 40% от трансмисионната течност.


Пълна смяна

Този начин на смяна на маслото при автоматик стандартно се извършва в сервиз, тъй като процедурата изисква използване на специализирано оборудване.

Обикновено в сервизите използват машина за циклична смяна на маслото, която постепенно изтласква отработеното масло и на негово място влиза новото масло.

Процедурата се повтаря, докато маслото добие желание цвят, след като се прекратява.

Пълната смяна на маслото е добре да се извършва в сервиз

Източник снимка: pixabay.com


Можете ли сами да извършите пълна смяна на маслото на вашата скоростна кутия?

Въпреки, че не ви препоръчваме да го правите, ако имате желание, необходимите инструменти и поне базови познания е възможно да извършите самостоятелна смяна на маслото на вашата автоматична скоростна кутия.

 

Подгответе автомобила си

За да направите маслото малко по-вискозно и за да можете по-лесно да го отстраните е добре да го загреете за малко. За целта просто включете двигателя и го оставете да поработи 5 - 10 минути.

Щом сте готови поставете автомобила си на равно място, изключете двигателя и дръпнете ръчната спирачка. Уверете се, че имате свободен достъп до масления картер. Ако нямате такъв, вдигнете МПС - то  на крик, за да си го осигурите.

 

Сменете маслото в корпуса на скоростната кутия

Открийте резервоара за масло и пробката за източване, поставете под нея подходящ съд, в който ще източите течността и развийте пробката с помощта на гаечен ключ. Оставете отработеното масло да се отцеди за няколко минути.

Ако не сте убедени, че ще се справите оставете смяната на маслото на професионалистите

Източник снимка: pixabay.com

 

Източете преобразувателя

След като резервоарът е празен, трябва да си осигурите достъп до преобразувателя. Използвайте ръководството на вашия автомобил, за да откриете как са свързани скоростната кутия и двигателя. Ако са свързани с решетка, трябва да я демонтирате.

След това с помощта на пръстите си трябва да завъртите преобразувателя така, че тапата за източване да застане в удобна за работа позиция. Щом сте готови, развийте тапата и оставете маслото да се излее, а след това почистете щепселите и корпуса на преобразувателя, поставете щепселите отново.

 

Напълнете трансмисионната кутия с ново масло

Преди да започнете с пълненето на ново масло се консултирайте с ръководството на автомобила, за да сте сигурни, че сте избрали правилния тип трансмисионна течност. От ръководството също така ще узнаете и колко точно масло трябва да налеете.

Щом се уверите, че сте закупили подходящото масло за вашата автоматична скоростна кутия използвайте пластмасова фуния, за да го налеете в картера.

След като приключите завийте отново капачката и се уверете, че не сте забравили никакви компоненти по пода.

Не забравяйте заедно с маслото да смените филтъра и О - пръстена, ако се налага.

Смяната на маслото трябва да бъде извършвана много прецизно и внимателно

Източник снимка: pixabay.com


Отнесете отработеното масло в съответните центрове за рециклиране

В никакъв случай и при никакви обстоятелства не трябва да изхвърляте отработеното масло в канализацията или в почвата, тъй като то е вреден отпадък и ще замърси околната среда.

Затова, след като приключите със смяната, трябва да отнесете отработеното масло в центровете за рециклиране, където ще се погрижат за него по подходящия начин.

автоматичната кутия