loader

Сигнали, които сочат, че автомобилът ви се нуждае от спешен ремонт

Автомобилите са неизменна част от нашият всекидневен живот, който е изпълнен с множество задължения. Те са ни необходими за абсолютно всичко, особено ако живеем в голям град, където стигането от точка А до точка Б отнема много повече време от обичайното.

Само защото сте всекидневен шофьор не означава непременно, че винаги ще разбирате какво се случва с превозното средство. Понякога обаче е важно да знаете отличителните знаци, които подсказват, че нещо не е по реда си.

Притежаването и следователно поддържането на автомобил не е никак евтино, така че в никакъв случай не бива да пренебрегвате тези признаци. Когато нещо се обърка е препоръчително веднага да бъде отстранено, тъй като в противен случай отлагането винаги довежда до по-големи проблеми, които по принцип са изключително скъпи за ремонт.

Ако искате да избегнете този сценарий е от съществено значение да се грижите за автомобила веднъж щом забележите, че нещо не е наред. Именно поради тази причина ние ще се опитаме да ви разясним сигналите, които сочат, че превозното средство се нуждае от ремонт.

По този начин вие ще бъдете подготвени предварително за всичко, като заедно с това е възможно да спестите малко средства.


Как да разпознаем, че автомобилът не работи по обичайният начин ?

Вашият автомобил трябва да бъде обслужван редовно в съответствие с указанията на производителят, които обикновено са под формата на определен период от време или изминат пробег. Независимо от това, когато този момент настъпи трябва сериозно да обърнете внимание на превозното средство.

Съществуват определени странности, които в никакъв случай не бива да игнорирате, докато сте на път. В повечето случаи те са сериозни индикатори, подсказващи неизправности за които не сте били предварително наясно, след като сте закупували автомобила, ако разбира се той е втора ръка.

По принцип те са три вида и ние ще ви предоставим по-конкретна информация относно тях, за да бъдете напълно наясно с всичко.

Видове симптоми

Първият и най-забележим симптом е светването на лампичката на така нареченият – Check engine.  Всички превозни средства, както и вашето имат в себе си компютър, който отговаря за мониторинга на всички системи. Когато нещо се обърка при тях въпросният компютър изпраща сигнали, които активират така плашещата за всеки ‚‘‘ чек светлина ‚‘‘.

Тя обикновено се изобразява на централното табло, за да бъде лесно забелязана. Нейната позиция може да бъде различна и това до главна степен зависи от модела и марката на автомобила. Но въпреки това в повечето случаи тя няма как да ви убегне от погледа.

Съвременните модерни превозни средства са много точни в това да предвидят, кога е следващото ви посещение в сервиза. Това се извършва благодарение на техните иновативни системи за сигурност. Ако на таблото пред вас се появи въпросната светлина за проверка в жълт цвят, незабавно закарайте автомобила при вашият доверен автомонтьор.

Важно е да отбележим, че новите коли разполагат и със специална сервизна светлина, която служи за напомняне на шофьора за редовните профилактики и консумативи необходими за поддръжката. Тя е под формата на гаечен ключ и не трябва да ви притеснява, но не я пренебрегвайте за дълго.

Вторият често срещан знак е, когато станете свидетели на рядко срещани звуци, които се усещат само и единствено по време на движение. Разбира се този шум не бива да бъде объркван с този, който се появява при шофиране върху лоша настилка или с нискокачествени гуми.


Обикновено сигналите могат да бъдат под няколко форми и да се появят от следните източници :                                                                                                                      

  • Неравномерна работа на двигателя
  • Стържещи и тропащи звуци от всички страни
  • Скърцане при натискане на спирачката
  • Хрущене от скоростната кутия

При наличие на гореспоменатите фактори ви съветваме да обърнете оптимални грижи на превозното средство. Продължителната употреба без отстраняването им може да бъде опасно, както за вас, така и за другите участници в движението.

И съответно третата индикация, която отново е от съществено значение се свързва с появата на пушек или изменения в управлението на превозното средство.

Пушекът обикновено може да бъде два вида черен или бял. В зависимост от неговият цвят той може да предвещава различни проблеми. Най-обичайното му място, където можете да го срещнете е от двигателният сектор или ауспуха.

Ако видите дим, идващ от предния капак това вероятно означава, че колата ви е прегряла прекалено много. В случай че това е така, трябва незабавно да преустановите шофирането си, тъй като прегряването може да причини много скъпоструващи щети.

Имайки в предвид средната възраст на най-често притежаваните автомобили е напълно нормално да виждате пушек от ауспуха. В този случай не се притеснявайте, но никога не пренебрегвайте прекомерните количества бял дим. Това може да означава, че изпитвате сериозна неизправност, като изтичане на охлаждаща течност или напукан блок на двигателя.

Също така при условие, че неравностите на пътя са се превърнали в проблем за вашият автомобил и заедно с това чувате странни удари, идващи от арката на колелата, ви съветваме да реагирате навреме и да проверите какво се случва.

Тези симптоми могат да бъдат сигнали за неизбежни проблеми с окачването. То е основен фактор, който допринася за комфорт и стабилност по време на управление. Неговото отстраняване е нужно да се осъществява веднъж щом проблема бъде установен, тъй като със сигурност ще допринесе за по-дълбоки усложнения.


Задължителни самостоятелни проверки преди да отидем на автосервиз

За нещастие не сте успели да се спасите от неизбежното и съответно с течение на времето вашият автомобил проявява някои от споменатите неестествени сигнали, предвещаващи посещението на автосервиз. Преди да пристъпите към това обаче е редно да се вслушате в нашият съвет.

Никой не обича да посещава сервизите за превозни средства. Причината за това е, защото винаги отивате с даден проблем, който разбира се бива отстраняван, но за сметка на това осъзнавате, че имате и други засегнати неща. Това от своя страна допринася за неочаквани разходи, които не сте били предвидили първоначално.

Това неприятно положение се избягва по един доста хитър начин. Преди да се отпратите към автосервиза е редно да отделите време за някои самостоятелни проверки по автомобила. Те трябва да се превърнат в редовен навик, тъй като ви уверяваме, че в дългосрочен план ще успеете да спестите повече отколкото сте очаквали.


Масло и филтри

Двигателното масло или това на трансмисията при автоматичните кутии поддържа всичко в оптимален ред. Без него тези важни компоненти няма как да функционират правилно и съответно ще бъдат уязвими към повреда.

Редовната му проверка е от съществено значение и трябва да се прави от всеки автомобилен собственик. Маслото на двигателят се проверява посредством измервателната пръчка, разполагаща се до него. За целта е нужно да я издърпате и да проследите нивото на което се намира. Ако е под означението на минимума задължително доливате течност.

При автоматичните кутии е малко по-различно, тъй като повечето автомобили нямат такъв тип измервателен уред. Начинът по който можете да проверите нивото е като използвате менюто във вашият бордови компютър. За повече информация относно това, разгледайте указанията на производителят.

Филтрите трябва задължително да се сменят при всяка подмяна на маслото. Тяхното запушване може да допринесе за повишен разход, а това е лошо, както за вас, така и за превозното средство. Процесът е лесен за осъществяване и е възможно да спестите повече, ако го извършите самостоятелно.


Спирачни апарати

Спирачките са последното нещо, което бихте искали да приемате, като даденост, тъй като те отговарят за вашата безопасност. Не чакайте онзи писклив звук, който спирачните накладки издават, когато остаряват или са вече износени.

Преди да тръгнете на път винаги може да проверите тяхното състояние. Това се реализира по два начина, които са изключително елементарни и не отнемат много време.

При първият метод свалете гумата и огледайте внимателно тяхната повърхност. Износванията са лесно забележими, така че със сигурност ще се справите. При вторият метод, който всъщност е и най-предпочитаният е нужно да направите тестов опит при бавно движение. По този начин ще проверите капацитетът им на реакция.


Екстериорните светлини

Неработещите светлини могат да представляват потенциална опасност. Не забравяйте редовно да ги проверявате, тъй като те са жизненоважни, защото уведомяват другите водачи за вашите намерения.

Обикновено те са следните няколко вида :

  • Мигачи
  • Спирачни светлини
  • Задни светлини
  • Фарове
  • Светлини за мъгла

Въпреки че има вероятност по-лесно да забележите фар, който вече е извън строя, може да не обърнете внимание на изгоряла спирачна или задна светлина. В случай че автомобила ви не разполага със система, която предупреждава за това е редно да ги проверявате от време на време.


Как да се справим сами с дребните неизправности по автомобила ?

Неизправностите по превозното ви средство са може би едни от най-кошмарните неща, които могат да ви се случат преди да тръгнете на път за работа или по ежедневни задачи из града. Когато това се случи не изпадайте в паника, тъй като всяко нещо има свое решение.

В голям процент от случаите тези проблеми могат да бъдат дребни, така че не се разколебавайте предварително. С течение на времето всеки притежател на тези машини рано или късно научава, че може да спести доста, ако се заеме самостоятелно с някои от тези ремонти.

Не всеки е авто експерт, но въпреки това съществуват редица поправки, които почти всеки може да извърши лесно и бързо с минимални разходи.


Те са следните няколко вида :

  • Източване и подменяне на двигателното масло, както и редовните филтри
  • Подновяване на износените предни чистачки
  • Смяна на повредена гума
  • Разглобяване и инсталиране на спирачни накладки
  • Смяна на запалителните свещи
  • Инсталиране на нов акумулатор

Всяка една от тях е подробно описана в ръководството на съответният автомобил. Ако случайно не го притежавате може да обмислите неговото закупуване. То е изключително полезно и практично, защото производителите са се постарали да засегнат абсолютно всичко в него, за да бъдете сигурни и спокойни.


Кога незабавно да се отправим към надежден автосервиз ?

Представете си, че пътувате безгрижно по магистралата. Откритият път е освежаващ, а изминатите километри прелитат неусетно. Изведнъж обаче пред вас светва предупредителната чек светлина, но това е може би грешка. В крайна сметка ще се изключи самостоятелно нали  ?

След това спирачките започват да скърцат притеснително, но въпреки това те не са чак толкова зле, щом радиото може да ги прикрие. Заедно с това забелязвате, че волана не се върти толкова лесно, но това е защото пътя със сигурност е неравен.

Тогава изведнъж се озовавате от страни на пътя с вдигнат капак и аварийни светлини. Малките проблеми, които изглеждаха незначителни всъщност са се превърнали в скъп и неудобен ремонт, който зачертава вашата така приятна усмивка.


Ключът към превъзмогването на тези нежелателни моменти е винаги и задължително да обръщате внимание на дребните неща. В случай, че те са лесно поправими е редно да ги отстраните самостоятелно. Но когато те са свързани с по-сложни елементи ви съветваме веднага да посетите надежден автосервиз.

Там ще получите нужните грижи за автомобила и ще бъдете сигурни, че той няма да ви предаде при следващото пътуване. Основната причина да направите това е, защото не всеки е квалифициран монтьор и е по-добре да оставите тази работа на професионалистите от колкото да повредите нещата още повече.