loader

Проверка на изправността на камиона преди път

Шофьорите на товарни камиони носят голяма отговорност, когато са на пътя. Те знаят, че превозното средство, което управляват е по-мощно, по-голямо, по-тежко и подценяването на неговото състояние може да застраши както техния, така и живота на другите участници в движението.

Ако и вие сте собственик на камион, но не сте сигурни кои са основните видове задължителни проверки преди път, дошли сте на точното място.


Снимки: nasauto.bg

Основни видове проверки, които се извършват на камиона преди път

Проверете за проблеми под капака

Всеки път, преди да тръгнете на път започвайте проверката, като вдигнете капака на камиона и проверите:


  • Нивата на течностите - Проверете всички течности: охлаждаща течност, масло, течността на сервоуправлението, течността за чистачки. Ако нивото на някоя от тях е ниско или ако е за смяна, добавете или сменете течността.
  • Алтернатор, водна помпа, помпа на сервото на волана - Уверете се, че са в добро състояние и работят добре.
  • Блок на двигателя - Проверете за течове, за износване или напукване. Обърнете внимание и на ремъците на вентилатора и се уверете, че не са износени.
  • Маркучи - Ако е необходимо, светнете си с фенерче и огледайте внимателно маркучите за напукване или износване.

За да извършите тази проверка не се нуждаете от специални инструменти или опит на механик, така че можете да се справите и сами. Разбира се, ако фирмата ви разполага със сервиз и техническа поддръжка, прегледът е добре да се извърши от служителите по поддръжката.


Уверете се, че камиона не е наклонен

Ако камионът е наклонен на една страна, той може да бъде много опасен, ако тръгнете с него на път. Затова е важно, след като проверите какво е положението под капака да застанете пред камиона и да го погледнете много внимателно.

Дори и съвсем леко да ви се стори наклонен, съветът ни е веднага да потърсите най-близкия сервиз, тъй като накланянето на една страна означава, че имате един от следните възможни проблеми.

Те са :

  • Спукана гума
  • Дефектирал амортисьор
  • Дефектна торсионна греда
  • Деформирани или счупени компоненти от окачването
  • Усукано шаси и други

Не се опитвайте да се справите сами, дори и да си мислите, че сте на “ти” с ремонтите, тъй като можете да увеличите проблемите, вместо да ги оправите. Най-добре потърсете сервиз и оставете ремонта на професионалистите.


Проверете състоянието и налягането на гумите

Не забравяйте, че тъкмо от състоянието на гумите до голяма степен зависят безопасността и комфорта ви на пътуване.

Затова преди да тръгнете на път огледайте всяка една от гумите на камиона за плешиви места, дълбочина на протектора, напуквания (нацепвания) на страничните стени, появата на “балони” и други. Забележите ли нещо подобно, не тръгвайте на път. Вместо това потърсете сервиз за гуми и сменете старите гуми с нови.

Поддържането на правилното налягане на гумите също е изключително важно не само за автомобилите, но и за техните по-големи братя - камионите. За да сте спокойни, че налягането на гумите на вашия камион е колкото трябва, е добре да имате в кабината манометър, с който бързо и лесно можете да го проверите преди път.


Снимки: nasauto.bg

Проверете работата на спирачките

Спирачките са жизненоважни за производителността и най-вече за безопасността на камиона на пътя. Без значение дали ще ги използвате рутинно или при спешни случаи, работещите спирачки буквално могат да спасят живота ви и този на останалите участници в движението.

Ето защо никога не бива да пропускате проверката на спирачната система на колата. Много е важно да обърнете внимание както на роторите и накладките, така и на цялата спирачна система.

Проверката можете да извършите и сами, но ако искате да сте напълно спокойни, че всичко е наред, съветваме ви да се обърнете към сервиз, където разполагат с необходимата техника, за да извършат прецизна проверка и ако се налага да подменят някой от компонентите на спирачната система.


Уверете се, че системата за закрепване на ремаркето е в изправност

Проверката на прикачната система на камиона е често подценявана дори и от професионалистите, но истината, че тя е изключително важна. Защото, ако тя е дефектирала, когато тръгнете на път ремаркето може да се отдели или обърне и да причини ПТП. Затова винаги преди път, проверявайте прикачната система, за да сте сигурни, че е наред.

За проверката не е необходимо да търсите специализиран сервиз. Достатъчно е само да направите задълбочен визуален анализ на състоянието на заключващия щифт.


Проверете състоянието на акумулаторната батерия и запалителните свещи

Няма нищо по-неприятно от това батерията да откаже да работи точно когато бързате да спазите сроковете за доставка.

За да не се случва това, преди път не забравяйте да проверявате заряда на батерията и ако се налага да я заредите. За проверката не се нуждаете от специални инструменти, а само от уред за измерване като мултицет.

Що се отнася до свещите, добре е винаги да имате поне един комплект в резерва, така че ако нещо се случи по време на пътуването ви да ги смените.