loader

Признаци за паднал акумулатор, които трябва да забележите

Акумулаторната батерия играе ключова роля както за ефективната и правилна работа на автомобилния двигател, така и за цялото електрическо оборудване на автомобила.

Тя съхранява енергия, която при завъртане на ключа или натискането на старт бутона на автомобила се превръща в електрическа и позволява на двигателя да запали.

Акумулаторната батерия има много важна функция при стартирането на автомобила

Източник снимка: nag.bg

Освен това, акумулаторът прехвърля енергия към алтернатора, който поддържа с енергия цялата електрическа система на колата. Това включва климатика или климатроника, фаровете, чистачките, радиото, системата на въздушните възглавници и много други.

В случай на проблем с алтернатора, акумулаторът може да продължи да поддържа електрическата система на колата за известно време.

И накрая, но не и на последно място, в случай на внезапен пик в напрежението, акумулаторът може да поеме част от него и да защити компонентите на електрическата система на автомобила от повреда.

От всичко казано до тук и става пределно ясно колко от жизненоважните функции на вашия автомобил зависят от доброто състояние на акумулаторната батерия.

Точно затова е добре да познавате състоянието на вашия акумулатор и да реагирате адекватно относно неговата поддръжка.


AnchorСлаб акумулатор - симптоми, които ще забележите преди падането

Автомобилните акумулатори дават ясни сигнали за проблем тогава, когато батерията се разрежда или има нужда от внимание.

По-долу ще откриете всички признаци, които издават нуждата от повишено внимание и навременна реакция.


AnchorБавен старт на двигателя

Една от първите индикации за изтощен акумулатор е бавното стартиране на двигателя. Ако батерията е изтощена, тя няма да може да подаде достатъчно мощност, за да задвижи двигателя на автомобила толкова бързо, колкото обикновено се случва.

В зависимост от конкретното състояние на батерията, при опит да стартирате двигателя тя може да го завърти след няколко опита, но е възможно и да не можете да запалите изобщо.

Възможно е, разбира се, трудното стартиране да се дължи и на проблем с алтернатора или със стартера. Но истината е, че почти в 99,0% от случаите на трудно запалване основният виновник е изтощен, слаб акумулатор.


AnchorСлаби светлини

Друг основен и силно забележим признак за слаб акумулатор е по-слабата светлина фаровете, стоп светлините и вътрешното осветление на автомобила.

По-слабата светлина означава, че вашият акумулатор е на края на силите си и не може да захранва напълно електрическите компоненти на колата, включително и фаровете.


AnchorПроблем със захранването на електрониката в автомобила

Както отбелязахме малко по-горе, батерията прехвърля енергия към алтернатора, който от своя страна захранва всички електрически компоненти на автомобила.

В този ред на мисли, ако забележите, че радиото, светлините на таблото, чистачките, електрическите стъкла или друг електрически елемент не работи правилно и не както трябва, това индикация, че акумулаторната батерия на колата е изтощена или има друг сериозен проблем.


AnchorКлаксонът звучи странно

За проблеми от слаб акумулатор сигнализира и клаксонът.

Казано по друг начин, ако ви направи впечатление, че при натискането му звукът, който издава не е обичайният, вероятността батерията на автомобила ви да е отслабнала е доста голяма.


AnchorЩракащ звук при завъртане на ключа за запалване

Когато завъртате ключа или натиснете старт бутона, акумулаторът на вашата кола изпраща ток към соленоида на стартера, за да задвижи двигателя.

Ако обаче батерията е изтощена, тя не може да доставя достатъчно силен ток, поради което при завъртане на ключа чувате странен, щракащ звук.


AnchorНалага се да натиснете педала за газта, за да може автомобилът да запали

Ако акумулаторът работи добре, при стартиране на двигателя не се налага да натискате педала на газта.

В случай, че установите, че трябва да го правите, тъй като само по този начин можете да запалите колата, вероятно имате изтощена акумулаторна батерия.


AnchorМиризма на развалени яйца

Ако доловите странна, лоша миризма (на сяра или развалени яйца) е добре да вдигнете капака и да погледнете акумулатора. Тази неприятна миризма най-вероятно се дължи на изтичане на течност от батерията.

Изтичането обикновено е причинено от старост, вътрешно късо съединение или повреда на клемите или кутията на акумулатора.

В този случай единственият ви вариант е да смените батерията с нова възможно най-бързо.


AnchorКорозирали клеми на акумулатора

Една от основните причини, поради които батерията на автомобила “умира” е корозията.

Доста често се случва, след определен период на употреба, киселината, която се съдържа в оловно-киселинните акумулатори да започне да изтича през конекторите, да се втвърдява и натрупва по клемите.

Това отслабва контакта между клемите и точките на свързване, което от своя страна намалява способността на акумулатора да се зарежда през алтернатора на вашия автомобил.

Корозията по клемите се вижда с просто око и тук добрата новина е, че ако натрупването не е голямо, можете да го отстраните с помощта на четка и да удължите живота на батерията.

Позицията на акумулатора в автомобила

Източник снимка: nag.bg

Но ако корозията е засегнала и други компоненти на акумулатора е добре да посетите сервиз и ако се налага да го смените с нов.


AnchorКакво се случва при напълно паднал акумулатор?

Ако не вземете под внимание никой от гореизброените признаци за паднал акумулатор и продължите да се опитвате да запалите колата, много скоро батерията ще падне (ще се разреди) напълно.

Тогава, каквито и опити да правите, колата просто няма да запали и вие няма да стигнете там, за където сте се запътили.

Не само няма да можете да запалите, но и нито един компонент от електрическата система на автомобила няма как да работи. Казано иначе, нямате ли ефективно работещ и добре зареден акумулатор просто няма как да използвате и автомобила си.


AnchorКак да запалите кола с паднал акумулатор?

Въпреки, че е напълно възможно да се случи батерията да се разреди и изтощи и през лятото, повечето шофьори се оказват с паднал акумулатор през зимата, когато външните температури са минусови.

Ако ви се случи и на вас да осъмнете със слаб и изтощен акумулатор през зимата, първо не бива да изпадате в паника.

Казваме го, тъй като ако акумулаторът не е напълно дефектирал, а разреден и изтощен има няколко начина да запалите автомобила си.

Подаване на ток с кабели

Източник снимка: nag.bg


AnchorКласическо бутане

Първият най-вероятно ви е добре известен, тъй като се нарича “бутане”.

Тази “техника” все още се използва при старите модели автомобили и макар да е все по-рядко практикувана, ако нямате кабели за запалване под ръка може и да ви свърши работа.

Това, което трябва да направите е да помолите на помощ приятели или съседи да бутат колата, докато вие превключите скоростната кутия за секунда, натиснете съединителя и освободите ръчната спирачка.


AnchorПодаване на ток с кабели

По-добрият вариант да върнете към “живота” падналия акумулатор е използвате кабели за подаване на ток.

Такива ви съветваме винаги да държите по ръка в автомобила си, тъй като не се знае кога може да се наложи да ги използвате.

За да “възбудите” и заредите акумулатора чрез подаване на ток с кабели отново е нужно да повикате приятел, който да ви даде “ ток” от неговия акумулатор.

При подаването на тока внимавайте как свързвате кабелите към клемите, тъй като при неправилно свързване е възможно да се образуват искри. Те могат да повредят определени компоненти от електрическата система на колата.

За да не сгрешите, свържете положителния червен кабел към положителната клема на акумулатора, а другата клема на същия този кабел към положителния извод на батерията, която ви подава тока.

След това свържете една от отрицателните скоби на черния кабел към отрицателната клема на акумулатора, който ви подава електричество и прикрепете другата към отрицателната клема на вашата батерия.

Стартирайте първо двигателя на автомобила, който ви доставя енергия, а след това и вашия двигател. След като и двете коли са запалени, оставете двигателите им да работят за 10 минути.

За това време вашата батерия би трябвало да се е заредила поне минимално и да можете да потеглите.


AnchorИнструкции за правилно зареждане на изтощен акумулатор

Най-бързо, лесно и безопасно можете да извършите възстановяване на изтощен акумулатор като използвате подходящото зарядно за акумулаторни батерии.


AnchorИзключете всичко

Изключете напълно автомобила и се уверете, че всички външни и вътрешни светлини, както и всякакви други електрически компоненти са изключени.


AnchorПроверете нивото на зареждане

Използвайте уред за измерване на волтажа на батерията, за да определите правилно нивото на зареждане на акумулатора.

При напълно заредена батерия стандартното напрежение, което трябва да отчита е между 12,4 и 12,7 волта. Ако при измерването уредът отчете напрежение под 12 волта това означава, че акумулаторът е изтощен и не трябва да отлагате зареждането му.


AnchorПочистете предварително клемите

Преди да започнете зареждането е добре да огледате внимателно клемите за натрупване на корозия по тях и да я отстраните.

За да го направите, първо потърсете двата терминала на батерията, маркирани като положителен и отрицателен, отстранете капаците им и с помощта на четка отстранете натрупаната корозия.


AnchorЗадайте скорост на зареждането

Преди да свържете зарядното с акумулатора, задайте скорост на зареждането. Скоростта се изразява в ампери и обикновено започва от 2 и достига до 10 ампера.

Тук нашият съвет е, ако не ви е изключително спешно, да зададете възможно най-ниската скорост на зареждане.

Даваме този съвет, тъй като по-бавната скорост на зареждане е по-щадящо за батерията и опасността от презареждане е доста по-малка.

Зарядно за акумулатори

Източник снимка: nag.bg


AnchorСвържете зарядното към акумулаторната батерия

Внимателно свържете скобата с червения кабел на зарядното устройство към положителния полюс на акумулатора.

След това свържете скобата на черния кабел на зарядното към отрицателния полюс на батерията, включете зарядното устройство в някой от близките контакти и оставете акумулатора да се зареди напълно.


AnchorТествайте дали сте се справили

Щом зареждането приключи, отстранете зарядното от батерията и пробвайте да запалите колата. Ако успеете да стартирате двигателя от първия път, значи сте успели.

Ако това не се случи, най-вероятно трябва да закарате автомобила в сервиз, където да извършват диагностика на батерията и ако се установи, че няма как да бъде възстановена, да я смените с нова.


AnchorЧесто задавани въпроси


AnchorКакво може да причини слаб акумулатор?

Причините, които могат да доведат до изтощена акумулаторна батерия са наистина много, но най-честите виновници за това са:

  • Забравяне на включени фарове или други компоненти от електрическата система;
  • Дълъг престой на автомобила на паркинг или в гараж, без да се кара;
  • Често шофиране на много кратки разстояния;
  • Старост и др.

AnchorМоже ли автомобилът да работи със слаб акумулатор?

Да, възможно е да продължите да шофирате с изтощена батерия, но не е никак препоръчително. Акумулаторът ви ще продължи да се влошава и отслабва, докато най-накрая просто ще “умре” и тогава няма да можете да направите нищо друго, освен да го смените с нов.


AnchorВлияе ли студеното време на акумулатора?

Температурите през зимата наистина могат да влошат състоянието на батерията на автомобила и да намалят мощността ѝ. При минусови температури дори съвсем нови акумулатори могат да изгубят до 35% от мощността си.