loader

Признаци на проблеми със запалителните свещи

При проблем със стартирането на двигателя голяма част от шофьорите обявяват акумулаторната батерия за единствен и основен виновник. Проблемът може да се крие наистина в акумулатора, но това не е единствената възможност за трудното или невъзможно стартиране. Нашите наблюдения показват, че в доста голям процент от случаите проблемът се крие в износените или не навреме сменените запалителни свещи.


Признаци, които показват, че има проблем със запалителните свещи

Двигателят има груб празен ход

Когато двигателят работи на празен ход, обикновено произвежда около 1000 оборота в минута и звукът, който излъчва е плавен и приятен за ухото. Ако обаче запалителните свещи не работят както трябва, тогава звукът става груб и трептящ, а вибрациите в автомобила се увеличават.

Проблем със стартирането

Както отбелязахме в самото начало, при проблем със стартирането е възможно батерията да е изтощена или горивото да е малко. Но има вероятност и свещите да са за смяна. Когато запалителните свещи са лоши или износени, те не могат да произведат искрата, необходима за плавното стартиране на двигателя.

Повишен разход на гориво

Ако ви направи впечатление, че разходът на гориво се е увеличил, вероятността да имате износени запалителни свещи е голяма. Разходът на гориво може да се увеличи с до 30% и то само защото свещите не функционират правилно и не могат да осъществят пълно изгаряне.

Липса на ускорение

Ако автомобилът ускорява бавно или не иска да ускорява или пък усещате, че сякаш “дърпа”, това също е признак, че е време да погледнете състоянието на свещите.


Защо запалителните свещи се провалят?

Тези елементи от запалителната система на автомобила работят при много тежки и неблагоприятни условия като високи налягания и температури. Освен това са изложени на химическия ефект на горивата, а искрата, която създават достига до 18 - 20 волта, което води до прегряване и прегаряне на компонентите им. Като прибавим и стила на шофиране и условията на работа на автомобила, става ясно, че запалителните свещи няма как да не се износят с течение на времето.


Кога трябва да се сменят свещите?

Въпреки голямото си разнообразие запалителните свещи се делят условно на конвенционални и дълготрайни. В ръководството на превозното средство производителите посочват кои са препоръчителните интервали за смяна на запалителните свещи. Обикновено, когато става дума за конвенционални свещи се препоръчва тяхната замяна да става на всеки 30 000 - 50 000 мили. За свещите с удължен живот (платинени, иридиеви и т. н.) препоръката е смяната да се извършва на всеки 60 000 - 100 000 мили в зависимост от вида на автомобила и двигателя.

Разбира се, винаги може да се наложи да се извърши смяна на свещите доста по-рано от предвиденото, ако се установи, че има проблем с тях.


Как се сменят запалителни свещи?

Смяната на свещите може да бъде извършена както в сервиз, така и в домашни условия. Единствено от самите вас и от познанията ви зависи на кой вариант ще се спрете. Ако сте уверени в техническите си познания и имате необходимите умения, можете съвсем спокойно да смените запалителните свещи, следвайки стъпките, които сега ще ви покажем.

Предварителна подготовка

  • Разгледайте ръководството на автомобила и купете свещите, които производителите препоръчват. Ако не откривате нужната ви информация, консултирайте се с познат механик или със служител в магазина за авточасти.
  • Осигурете си инструментите за смяната. Те са базови и включват: гаечен ключ за свещ или тресчотка, динамометричен ключ, чисти парцали или четка за почистване.

Смяната на свещите се извършва в следната последователност:

●Открийте къде се намират свещите

Когато вдигнете капака на колата ще видите 4 или 8 проводника (кабела), които водят до различни точки на двигателя. Проследете проводниците, които ще ви заведат до свещите.

Ако двигателят е 4 - цилиндров, свещите най-вероятно ще са разположени отгоре или встрани на двигателя. Ако е е 6 - цилиндров, тогава местоположението им е възможно да е по-различно.

●Изключете двигателя и изключете батерията

Винаги, когато работите по колата трябва да се сигурни, че сте махнали кабела на батерията и двигателя на колата е изключен и напълно студен.

●Извадете първата свещ

Възможно е да извадите всички свещи наведнъж, но тогава задължително трябва да ги номерирате и да запомните коя след коя свещ сте извадили, за да не сбъркате последователността при поставянето на новите запалителни свещи.

За да ви е по-лесно, нашият съвет е да ги вадите една по една. Изведете първата свещ, като издърпате внимателно щекера на проводника от двигателя. Дръпнете внимателно и го оставете на страна, за да не ви пречи да работите. Вземете тресчотка за свещи и я използвайте, за да извадите свещта.

 ●Почистете мястото

Преди да поставите новата свещ, с чист парцал почистете добре мястото около гнездото на свещта.

●Проверете пролуката и ако се налага я коригирайте

Съвременните запалителни свещи идват от производителя с подходящата празнина, но е добре все пак да проверите, за да сте спокойни. Затова, преди да поставите новата свещ измерете пролуката и ако празнината между електродите е твърде голяма или твърде малка я коригирайте. Измерването можете да направите с габарит за разстояния, а корекцията се извършва като огънете леко електрода и бавно регулирате разстоянието.


●Поставете новата свещ

Поставянето на новата свещ става, като вземете отново ключа за свещи или тресчотка с удължител, поставите свещта в гнездото и затегнете добре. Не натягайте много. Свещта просто трябва да е завита добре, а не прекалено.

●Сложете отново кабела

Помните кабела, който сложихте настрани, за да не ви пречи, нали? Сега, след като сте сменили свещта го сложете отново.

●Повторете стъпките с останалите свещи

Справите ли се със свалянето на първата свещ, можете да се справите и с останалите. Просто трябва да следвате стъпките една по една.

●Стартирайте двигателя

След като смените всички свещи, включете и стартирайте двигателя, за да се уверите, че свещите са поставени правилно и функционират перфектно.

Ако не сте сигурни, че ще успеете да се справите или ако запалителните свещи на вашия автомобил са на труднодостъпно място, тогава можете да потърсите услугите на сервиз. Смяната на запалителни свещи в сервиз не е прекалено скъпа услуга, а вие ще си спестите и времето, и нервите.

Все пак е добре да знаете, че крайната цена на смяната зависи както от вида на свещите, така и от конструкцията на двигателя. Например, ако двигателя ви е стандартен 4 - цилиндров, смяната на свещите е сравнително лесна задача. Ако е с V6 двигател обаче, за да се достигне до свещите трябва първо да бъде свален всмукателния колектор, а това увеличава труда и съответно цената на смяната на запалителните свещи.


Въпроси, на които шофьорите обикновено търсят отговори

Необходимо ли е всички свещи да бъдат сменени заедно?

Да, добре е всички свещи да бъдат сменени едновременно. Само така можете да сте сигурни, че всички запалителни свещи са наред и функционират правилно.

Трябва ли едновременно със свещите да бъдат сменени и кабелите (проводниците) им?

Не е задължително, но всички специалисти препоръчват да бъдат сменени и кабелите заедно със свещите. Ако вашият автомобил има подобни кабели (не всички автомобили имат такива), те с времето се напукват, стават чупливи и тъкмо затова е добре да бъдат сменени.


Могат ли да се почистват свещите?

По-старите модели запалителни свещи могат да бъдат почиствани. Новите свещи са с удължен живот и след като той приключи се заменят с нови.

Добре ли е запалителните свещи да бъдат сменени по-рано от предвиденото като предпазна мярка?

Зависи от пробега, от начина и условията на шофиране. Ако при регулярния преглед всичко ви изглежда добре и ако не забелязвате някой от симптомите, които изброихме малко по-горе, тогава няма защо да сменяте свещите по-рано от предвиденото.