loader

Популярни марки масло - предимства и недостатъци

Имате ли автомобил, тогава сте наясно, че за да нямате проблем с двигателя ви е необходимо подходящото моторно масло. Марките масла, които се предлагат на пазара обаче са в толкова широка гама, че понякога дори и хора с доста голям опит могат да се затруднят при избора.


Популярни марки масло - предимства и недостатъци

Маслата, които се предлагат са наистина много, затова ще се концентрираме само върху тези, които са популярни в Европа и у нас.


TOTAL

Total е една от най-известните и предпочитани марки масла в Европа, а през последните години започна да добива популярност и в САЩ. Големият интерес към маслата Total се дължи на това, че компанията ERG (част от корпорация Total) разработва и предлага висококачествени масла, щадящи околната среда и намаляващи разхода на гориво.

Маслата Total от ново поколение са разработени така, че да пестят гориво и да подобряват работата на двигателя.

Total наскоро станаха основни спонсори на състезателната серия на Международната моторна спортна асоциация, освен това от 2009 г. са спонсор на състезателния отбор на Red Bull и официален спонсор на Citroën за всеки рали шампионат от 90 - те години на миналия век до днес.

Тясното сътрудничество между маслата Total и моторните спортове се дължи на едно от най-големите предимства на тези масла - да се справят перфектно и в най-натоварените и тежки ситуации.

Total е марка, която гарантира икономията на гориво и по-добрата работа на двигателя, без значение от условията и натоварването, на което е подложен.


CASTROL

Castrol предлага масла за всякакви видове моторни превозни средства и затова никак не е случайно, че марката се нарежда в ТОП 5 на най-купуваните марки масла в световен мащаб.

Сред най-големите предимства на Castrol са, че създават страхотни масла за висок пробег, които са проектирани така, че маслото да остава по частите на двигателя по-дълго време, дори и когато моторът не е работил за продължителен период.

Най-новата технология, разработена от Castrol - MAGNATEC направи истинска революция в автомобилната индустрия. Технологията гарантира, че маслото остава точно по онези части на двигателя, които могат да му осигурят по ефективна работа.

Моторните масла Castrol са предпочитан избор на редица престижни марки автомобили като BMW, Audi, Volkswagen, Jaguar и Land Rover.


MOTUL

Френската марка масла Motul има не само над 100 години история, но е и първата марка в света, която разработва 100% синтетично масло. Марката е много популярна в целия свят, тъй като предлага широка гама от продукти - от двигателно масло до охлаждаща, спирачна и трансмисионни течности.

Продуктите на Motul се предпочитат от милиони хора по света, тъй като маслата осигуряват по-дълъг живот на двигателя.


MOBIL 1

Mobil 1 са масла, които отдавна са се превърнали в неделима част от състезателните моторни спортове. Марката е официално моторно масло на НАСКАР и е спонсор на Макларън - Хонда в състезанията от Формула 1.

Синтетичното масло Mobil 1 е едно от най-добрите масла, когато става въпрос за поддържане на нисък вискозитет при ниски температури. Преди няколко години Mobil 1 съсредоточиха усилията си върху адаптирането на масла, които да гарантират по-високата производителност на турбокомпресорните двигатели, което още повече увеличи интереса към техните продукти.


COMMA

Comma е английска марка моторни масла, която присъства на световния пазар повече от петдесет години. Comma е високо ценена марка както от частните потребители, така и много от водещите автомобили компании заради високото качество на продуктите, които предлага.

Като едни от най-големите предимства на маслата с марка Comma могат да се посочат повишаването на горивната ефективност на двигателите, удължаването на техния живот и намаляването на петролните отпадъци.


FUCHS

FUCHS е не само една от най-популярните марки масла, които се използват у нас, но е и най-популярната марка, която се използва в немската автомобилна индустрия. За да отговори на високите изисквания на своите клиенти FUCHS разработват и предлагат широка гама от висококачествени продукти като моторни масла, масла за предавки, трансмисионни течности, хидравлични течности, многофункционални масла, бързо биоразграждащи се течности и други.

В портфолиото на FUCHS е и разработката на единствената в света технология XTL, която поставя нови стандарти в производството на моторни масла. Ключовото технологично предимство на тази нова технология е, че предлага допълнителни, дългосрочни стабилни резерви от мощност.

В сравнение с конвенционалните базови масла, новата XTL технология разполага с много висок вискозитетен индекс. Това означава, че вискозитетът е много по-малко зависим от температурата и гарантира отличен потенциал на работа на двигателя както при изключително високи, така и при много ниски температурни работни условия.


Продуктите с марката FUCHS отговарят на всички международни стандарти, а продуктовата гама на марката включва моторни масла специално разработени за редица водещи автомобилни компании като Mercedes - Benz, Volkswagen Group, BMW, Porsche, Volvo, Ford, PSA, Fiat Group, GM, Renault, Jaguar и Land Rover и много други.


ELF

Маслата с марка Elf са пригодени към всички видове моторни превозни средства и притежават всички необходими спецификации за качество. Марката е един от основните партньори на голяма част от състезателните отбори от Формула 1, които избират Elf заради високото качество на продуктите, които предлага.

Партньорството на маслата Елф със състезателните тимове от Формула 1 започва пред далечната 1968 г., когато с помощта на Elf тимът на Renault успява да спечели 18 титли от световни шампионати от Формула 1. След този успех, марката успява да се наложи като официално моторно масло на Рено, Kawasaki, Alpinе и на британската мотоциклетна марка Brough Superior.

Маслата Elf са много търсени, защото гарантират перфектна работа на двигателя при екстремни условия. Елф е сред малко марки, които разработват и предлагат моторни масла за колекционерски автомобили.

От 2001 г. Elf е част от голямото семейство на Total, който е четвъртият най-голям производител и дистрибутор на масла в света.


VALVOLINE

Създателят на марката Valvoline, д - р Джон Елис е признат като изобретателя на моторното масло, затова и е напълно логично Valvoline да се нареди сред марките, които са популярни и предпочитани в цял свят.

Valvoline Premium Conventional има повече от 150 - годишна история и е едно от най-добрите конвенционални моторни масла в света.

Макар, че в началото ви обещахме да ви запознаем с популярните марки масла и с техните предимства и недостатъци, в крайна сметка се оказа, че всеки един вид масло има повече предимства, отколкото недостатъци.

Е, ако може да сметне за недостатък, че не можете да използвате всички от изброените марки висококачествени масла, тогава нека това е общият им недостатък.

Запознахме ви с някой от най-известните и търсени марки масла, но на какво трябва да обърнете внимание, когато избирате масло за автомобила си?

Когато дойде време за подмяна на маслото, първото което трябва да вземете под внимание са характеристиките на вашия автомобил и пробега му. За да разберете какви са характеристиките на автомобила, потърсете в ръководството му за препоръки от производителя. Всеки производител в ръководството си посочва най-доброто масло за марката автомобил, която произвежда.

Ако сте закупили автомобила втора ръка и не откривате ръководство, тогава потърсете в книжката на автомобила, и вижте на колко време и какво масло е поставял предишния собственик.

От пробега пък можете да разберете коя е най-подходящата формула масло за вашия автомобил - конвенционално, синтетично или полусинтетично или друго.

След като вземете предвид тези две основни неща, идва ред на избора на марката масло за вашия автомобил.


Важна ли е марката на маслото?

Отговорът е „да” и то не заради рекламата на някоя марка, а поради една много простичка причина. Когато маслото е от популярна марка, можете да сте спокойни, че преди да достигне до вас то е било тествано безброй пъти, преминало е през различни проверки и е получило необходимите сертификати за качество.

Когато избирате масло е препоръчително да обърнете внимание и на вискозитета на маслото. Защо това е толкова важно?

Маслото, което ще поставите ще бъде подложено на екстремни условия, тъй като двигателите се подлагат на високи експлоатационни скорости, високи работни температури и дълги часове работа, затова и вискозитетът му трябва да е подходящ за работата на вашия модел и марка автомобил. Освен препоръките от производителя е добре да вземете под внимание и още няколко фактора като:

  • на какви географски ширини живеете. Ако сте на място, където температурите достигат много високи стойности през лятото или пък падат много под нулата през зимата, тогава може би имате нужда от специално моторно масло;
  • какви са средните работни температури, при които работи двигателя на автомобила ви;
  • на какво натоварване е подложен двигателя.


След прегледа на всички фактори се определя и подходящия вискозитет. Най-често срещаните спецификации за бензинов двигател са 5W - 30, 5W - 20 и 0W - 20 и 15W - 40 и 5W - 40 за дизел.

Други фактори, които е препоръчително да вземете под внимание, когато избирате моторно масло са:

  • стил на шофиране - тези от вас, които страдат от т. нар. „оловно стъпало” и обичат спортните автомобили и високите скорости, могат да помислят за 100% синтетични марки масла, тъй като при по-екстремно каране двигателите са подложени на по-високи нива на стрес и се нуждаят от по-голяма защита.
  • Добавки - Добавките са частта, в която най-много се различават различните марки масла. Повечето популярните марки използват уникални комбинации от противопенители, инхибитори за корозия, антиоксиданти, средства против износване на частите на двигателя и други.

Никак не е лесно да се направи правилният избор на марка моторно масло. Затова, ако се затруднявате е добре да потърсите професионална консултация със специалисти, които могат много по-пълно и подробно да ви запознаят не само с популярните марки масла и предимствата и недостатъците им, но въз основа информацията, която ще им дадете за модела и марката на вашия автомобил да ви помогнат в избора на най-подходящата марка масло.