loader

Поддръжка на акумулатора през зимата

Поддръжката на акумулаторната батерия е нещо, за което голяма част от шофьорите се сещат, едва когато в някоя студена зимна сутрин, бързайки за работа просто не могат да стартират автомобила си.

Ако не искате да се окажете на мястото на тази част от шофьорите и искате да избегнете проблемите с акумулатора през зимата, ето какво съветват експертите от Nas Auto.


Отделете време за подготовка преди началото на студеното време

За да предпазите акумулатора от излишно натоварване и да го подготвите добре преди падането на температурите има няколко неща, които можете да направите.

А именно:

  • Обърнете специално внимание на свещите. Ако сте изминали със запалителните свещи повече от 10 - 15 хиляди километра ги извадете и ги заменете с нови.
  • Уверете се, че кабелите и крепежните елементи на батерията са в добро състояние. Проверете и връзките, за да се уверите, че са чисти и стегнати. Ако не са, почистете ги добре от нагар, корозия и други замърсявания.
  • Проверете за хлабина между някой от компонентите и ако откриете такава я регулирайте. Обърнете внимание и дали батерията е добре закрепена към тавата и ако не е я закрепете, за да намалите вибрациите.
  • Проверете електрическата система на автомобила, включително и алтернатора.
  • Проверете акумулатора с волтметър, за да се уверите, че е в добро състояние и винаги го поддържайте напълно зареден през зимата.


Поддръжка на акумулаторната батерия през зимата

Предварителната подготовка ще ви е от полза, но тя не е достатъчна, за да предпазите батерията на автомобила си от изтощение. За щастие, има няколко основни стъпки по поддръжката на акумулатора, спазването на които може да ви е от голяма полза.


Източник снимка: unsplash.com

Паркирайте в гараж или покрит паркинг

Наясно сме, че не всеки има възможност да използва гараж, но ако имате такъв, винаги паркирайте колата на топло в гаража и не я оставяйте на алеята пред дома си.

Ако нямате собствен гараж, можете да заемете паркомясто на някой от близките закрити гаражи, където да оставяте колата си поне през зимата.

Не карайте само на кратки разстояния

За да поддържате акумулатора в добро състояние през зимата е добре да карате колата си на по-дълги разстояния (поне 10 км) няколко пъти седмично. Казваме това, тъй като, когато шофирате на по-дълги разстояния алтернаторът работи за зареждане на батерията, попълвайки мощността, която ѝ е била необходима за стартиране на двигателя.

Ако използвате колата си само, за да отидете до близкия супермаркет, вие всъщност съкращавате живота на акумулатора си, тъй като той не може да се зареди напълно. В този случай, за да поддържате батерията трябва да използвате зарядно за акумулатори винаги, след като се върнете от краткото си пътуване.

Загрявайте, преди да завъртите ключа на стартера

Когато навън температурите са минусови, маслото в двигателя се сгъстява и при стартиране на МПС на акумулатора му е необходима много по-голяма енергия, за да може да задвижи двигателя и да потеглите.

За да облекчите работата му, преди да завъртите стартера включете и изключете фаровете няколко пъти. По този начин ще помогнете на електролита в акумулатора да се затопли.


Проверявайте редовно батерията

Тя е жизненоважен компонент на автомобила, затова трябва да се отнасяте с нея с много грижа и внимание. Редовните проверки на нейното състояние и ниво на зареждане са изключително важни, затова никога не ги пренебрегвайте.


Източник снимка: unsplash.com

Погрижете се акумулаторът винаги да е зареден на максимум

Най-големи проблеми можете да си докарате, ако оставите батерията на автомобила си разредена. Не я ли заредите веднага, можете да бъдете сигурни, че на следващата сутрин ще ви е много трудно, да не кажем невъзможно да запалите.

За да не се случва това, винаги проверявайте нивото на заряд и когато се налага използвайте зарядно устройство за зареждане на акумулатора.

Поддържайте пълен резервоар

Когато температурите (особено сутрешните) са доста под нулата, в горивната помпа и във филтъра на карбуратора често се образуват ледени кристалчета, които пречат на нормалния път на горивото.

Освен това, когато резервоарът не е пълен, по стените му се образува конденз и в горивото попада вода. Всичко това пречи на акумулатора да изпълни задачата си ефективно и да стартира двигателя на колата бързо и без проблеми.

Това е и причината, поради която ви съветваме да поддържате резервоара винаги пълен на максимум, особено през зимата. Препоръчваме ви също така през зимния период да добавяте към горивото метанол, който има свойството да абсорбира водата. (100 - ина грама на всеки 10 литра бензин са напълно достатъчни).


Заключение

Нека да обобщим в следните няколко точки :

  • Правете по-дълги пътувания с автомобила от поне 15 - 20 км поне няколко пъти седмично, за да поддържате акумулатора здрав и зареден.
  • Ако не карате редовно или карате на къси разстояния, презареждайте акумулаторната батерия на всеки 4 - 6 седмици, за да я поддържате в оптимално състояние.
  • Ако не карате автомобила през зимата, извадете батерията и я съхранявайте на сухо и топло място. Оптималната температура на помещението, в което е добре да я съхранявате е около 15 градуса по С.
  • Ако акумулатора, който ползвате е незапечатан е препоръчително да проверявате нивото на електролита поне веднъж месечно.
  • Проверявайте изрядността на компонентите на запалителната система на колата поне веднъж месечно и се поставяйте да поддържате винаги пълен резервоара с гориво.