loader

По-скъпи ли са зимните гуми от летните?

Една немалка част от шофьорите са на мнение, че след като летните и зимните гуми изпълняват едни и същи функции, не е редно да се предлагат на различни цени.

Ако и вие сте на същото мнение и смятате, че няма разлика между летните и зимните гуми освен в цената, предлагаме ви да останете още мъничко с нас.

Зимните и летните гуми може да се различават като предназначение, структура, дизайн на протектора и смеси, от които се произвеждат.

Източник снимка: pixabay.com


Има ли разлика между летните и зимните гуми?

Истината е, че единственото общо между двата вида гуми е, че са кръгли и са единствените елементи от превозното средство, които имат пряк контакт с пътната настилка.

Всичко останало като структура, каучуковата смес, от която се произвеждат и шарките на протектора им са различни.

А са различни, защото летните и зимните гуми са проектирани да “работят” при съвършено различни условия и за да се справят трябва да притежават различни характеристики.

 

Отличителни характеристики на летните и зимните гуми

Летни гуми

Разработени са да предлагат отлично представяне основно през топлите месеци от годината.

Протекторите им са с широк и непрекъснат централен канал, който помага за поддържане стабилността при шофиране както по права линия, така и при завои. Имат и успоредни канали, които се противопоставят на аквапланинга като евакуират водата от контактната точка на гумата.

Гумите за лятото са и с по-широка контактна площ, което им позволява да “захванат” повече от пътя по време на завой и да осигурят по-голяма стабилност на МПС.

Летните гуми са с по-твърда каучукова смес и предлагат отлично сцепление при шофиране при високи температури

Източник снимка: pixabay.com

 

Що се отнася до дълбочината на протекторите, то тя е по-малка в сравнение с дълбочината на протекторите на зимните гуми. По-плитките протектори от една страна подобряват усещането за отзивчивост на волана, но от друга страна намаляват живота на гумите.

Протекторът се износва по-бързо и се налага летните гуми да бъдат по-често сменяни в сравнение със зимните гуми.

Като състав, летните гуми се произвеждат от по-твърда гумена смес, която е проектирана да предлага стабилност и отлично сцепление при температури по-високи от +7 градуса по С. Паднат ли температурите под тези градуси обаче, сместа на летните гуми бързо губи качествата си и започва да се втвърдява и напуква.

Зимни гуми

Те са специално проектирани да осигуряват превъзходно сцепление при ниски външни температури и прецизна стабилност в сняг, лед и киша.

В сравнение с летните гуми, зимните са с по-сложни шарки и с по-дълбоки канали на протектора, с които се “захващат” по-добре върху снега и гарантират стабилност и отлично сцепление при шофиране по заснежени и заледени пътища.

По-агресивния дизайн на протекторите им е допълнен и с многобройни зигзагообразни ламели, които допринасят както за още по-доброто захващане за снега, така и за отвеждането на водата и кишата от контактната точка на гумите.

Към гумената смес, от която се произвеждат зимните гуми се добавят високи стойности на силициев диоксид, което прави сместа по-мека и еластична и не ѝ позволява да изгуби качествата си при минусови температури.

Меката смес им позволява да предлагат както по-добро сцепление при шофиране при температури под +7 градуса по С, така и много по-къс спирачен път в сравнение с летните гуми.

Сместа на зимните гуми запазва еластичността и гъвкавостта си при минусови температури

Източник снимка: pixabay.com


Само за сравнение: При шофиране в зимни условия, автомобил оборудван със зимни гуми и движещ се с 80 км/ч има спирачен път от около 70 метра. При същите условия, но оборудван с летни гуми, спичаният път на автомобила над 110 метра.

Тъй като сместа на зимните гуми е по-мека и гъвкава, това им позволява да предлагат сигурност и отлично сцепление при ниски температури. Но щом температурите трайно се повишат, те губят своите характеристики, тъй като протекторът им се износва много бързо и не могат да осигурят сцеплението и стабилността, от която автомобилът има нужда през летните месеци.


Какви са факторите, които определят цената на гумите?

Една доста голяма част от водачите смятат, че разликите в цените на гумите е маркетингова стратегия, която търговците и компаниите производителки налагат.

Истината обаче е малко по-различна. Всъщност, крайната цена на гумите се определя от няколко основни фактора.

Издръжливост

Дълготрайността или издръжливостта, която предлагат гумите се явява един от най-важните фактори за определяне цената на гумите, тъй като колкото по-издържливи са те, толкова по-дълго ще са ефективни, без да се налага да бъдат сменяни.

Търговска марка

Вярвате или не, има значение дали летните или зимните гуми са произведени от популярна водеща марка или не. Казваме това, тъй като популярните производители отделят много време в разработване на различни иновативни технологии, които влагат в производството на гумите.

А това на практика означава, че продуктите, които предлагат, макар и на малко по-високи цени са с много по-добри характеристики в сравнение с гумите, предлагани от брандове, които не са толкова популярни.

Цената на гумите се определя от редица фактори, един от които е кой е производител на гумите

Източник снимка: pixabay.com

Дизайн и дълбочина на протектора

Шарките и дебелината на протектора често оказват влияние върху цената на гумите. Така например, летните гуми се предлагат на малко по-ниски цени, тъй като както споменахме малко по-горе протекторите им са малко по-тънки и се износват по-бързо.

А това означава, че се налага да сменяте летните гуми малко по-често отколкото се налага да сменяте зимните гуми, които са с по-агресивен дизайн и с по-голяма дълбочина на протектора.

Гаранция

Всички производители предлагат гаранция на своите продукти, това е факт. Но гаранциите могат да бъдат както за различен срок, така и да покриват определени видове повреди на гумите.

В този ред на мисли, гумите, които се предлагат с по-голяма гаранция обикновено са и малко по-скъпи като цена. Но това означава, че производителят е напълно сигурен в качествата на гумите, които предлага.

И на практика излиза, че покупката на гуми с по-дълга гаранция е по-изгодното решение, тъй като можете да сте спокойни, че ще използвате без проблем продуктите на този производител много по-дълго време.

Съпротивление при търкаляне и комфорт

Гумите с по-голямо съпротивление при търкаляне увеличават разхода на гориво, нивата на шум и намаляват производителността на автомобила като цяло. Освен това високото съпротивление намалява нивото на комфорт и износва гумите по-бързо, което налага техния ремонт или по-скорошната им смяна.

Поради това, с колкото по-ниско съпротивление при търкаляне са гумите толкова по-висока е и цената им.

За сметка на малко по-високата цена обаче гумите с по-ниско съпротивление при търкаляне предлагат изключително удобство и комфорт, генерират ниски нива на шум, гарантират икономия на горивото и разбира се, увеличават производителността.

Качествените гуми се отличават с дълга гаранция,  ниско съпротивление на търкаляне и по-дълбоки протектори

Източник снимка: pixabay.com


И така, по-скъпи ли са наистина зимните от летните гуми?

Ако сравнявате цените на летните и зимните гуми, без да се вълнувате от техните характеристики, тогава наистина ще забележите, че има малка разлика в цената. Зимните гуми са с около  10 - 15%  по-скъпи в сравнение с летните.

Но ако се фокусирате не само върху цената, а отделите малко време да се запознаете с характеристиките им, тогава ще осъзнаете, че всъщност разликата е в цената е несъществена.

За сметка на малко по-високата цена ще “обуете” превозното си средство с дълготрайни, устойчиви на износване и предлагащи отлично сцепление и стабилност при шофиране при зимни условия гуми.

Цената на зимните гуми е малко по-висока, но за сметка на това гумите предлагат по-дълъг пробег и висока издръжливост

Източник снимка: pixabay.com

 

В заключение

Ако искате да оборудвате автомобила си с наистина качествени и дълготрайни гуми, цената не бива да е водещ фактор при търсенето ви.

По-важното е сте запознати с характеристиките на гумите и да сте спрете на марка и модел, който е подходящ за сезона. Това означава, че не бива да правите грешката в опит да спестите някой лев да се опитвате да карате с летни гуми през зимата или със зимни гуми през лятото.

Както и сами разбрахте, двата гуми се различават както по структура, така и по каучукови смеси и дизайн и дебелина на протектора. И най-важното - проектирани са да “работят” при различни външни температури.