loader

Марки акумулатори - предимства и недостатъци

Колкото и добра поддръжка да извършвате на вашия акумулатор, той има живот максимум 3-4 години. Мине ли това време се налага да го замените с нов.

И тук най-вероятно срещате най-големите трудности, тъй като марките, които се предлагат в търговската мрежа са изключително много. За да направим търсенето ви малко по-лесно ще се опитаме да направим един бърз преглед на популярните марки акумулатори, които се продават най-много у нас.


Марки акумулатори - предимства и недостатъци


BOSCH

Едва ли някой ще се изненада, че първото място в класацията се заема от акумулаторите на Bosch.

Германският производител произвежда батерии за почти всички марки и модели автомобили, което улеснява изключително много търсенето на потребителите. Батериите Bosch не се нуждаят от поддръжка през целия си експлоатационен живот, освен това, всички модели на марката са оборудвани и с двойна защита срещу пожар.

И това не е всичко! Един от основните приоритети на Bosch при проектирането на акумулаторите е да се гарантира, че не губят производителността си дори при много ниски температури.

Акумулаторите Bosch са сред най-добрите батерии, които се предлагат на пазара, независимо дали става дума за бензинов или дизелов двигател. Продължителността на живота на батериите от тази марка както вече споменахме е значителна и не изискват голяма поддръжка, за разлика от повечето останалите марки батерии, при които се налага поне веднъж месечно да се проверява нивото на електролита.

Технологията, на която Bosch разчита е Bosch Silver - иновативна японска система, която осигурява стартирането на автомобила дори при много ниски температури или ако автомобилът е бил спрян от движение за много дълъг период от време.

Акумулаторните батерии Бош се отличават още с намалена степен на саморазряд и с възстановяване след презареждане. Продължителността на живота на батериите е с до 20% по-голяма от повечето от останалите марки, които се предлагат на пазара.

Всички модели акумулатори на Бош са с високо качество и се предлагат с удобни за пренасяне дръжки.

Марката предлага както батерии от средния ценови клас, така и акумулатори от висок клас с технология AGM. Без значение какъв е капацитетът, цената или мощността на продуктите на Бош, всеки един е проектиран да бъде максимално практичен.

Като недостатък на тази марка можем да посочим малко по-високата цена.

FIAMM

FIAMM е италиански бранд, който произвежда висококачествени акумулаторни батерии. Продуктите на FIAMM се доближават като технически характеристики и качества до Bosch. Продуктите на FIAMM позволяват на автомобила да стартира без проблеми при всякакви метрологични условия, което е изключително важно особено за хората, които живеят при по-студен климат.

Задържането на заряда на батериите е значително, дори при големи студове или ако автомобилът не е бил пален дълго време.

Недостатък: по-високата цена

Като си говорим за марки акумулатори и техните предимства и недостатъци, не можем да не отдадем нужното внимание на EXIDE - една от най-добрите и популярни у нас акумулаторни батерии.

EXIDE

EXIDE е марка, която разполага с голямо разнообразие от модели на акумулаторни батерии. Брандът черпи вдъхновение от производителите на автомобили, стремейки се да отговори на техните изисквания. EXIDE е първата марка, която въведе батерията Старт/Стоп през 2004 г. и оттогава насам е сред лидерите при въвеждането на нови технологии при разработката на акумулаторни батерии.

Акумулаторите EXIDE се представят изключително добре не само, когато са на 100% заредени, но и когато са с частичен заряд. Това означава, че имате ли акумулатор EXIDE под капака на колата си, няма от какво да се притеснявате, дори и на не е напълно зареден.

EXIDE са не само едни от най-големите производители на оловно - киселинни батерии, но и са сред малкото компании, които рециклират на 100% своите продукти. Единственото, което ги поставя малко по-долу в класацията (след FIAMM и Бош) е сравнително малката гаранция, с която предлагат продуктите си.

Гаранцията е наистина само три години, но за сметка на това батериите на EXIDE са с високо качество и на доста приятни цени, което ги прави едни от най-достъпните акумулатори на пазара.

VARTA

Едва ли някой не знае или поне не е чувал за VARTA. Компанията е от дълги години на пазара и е сред най-големите (и популярни) производителки на висококачествени акумулаторни батерии. У нас батериите за автомобили VARTA са на висока почит и има защо.

Произведени в Германия, автомобилните акумулатори VARTA са проектирани така, че да могат да осигурят подходящото ниво на енергия и дълголетие на продукта.

Технологията Power Frame на тази марка гарантира висока концентрация на мощност, а решетката, която е монтирана в батериите е много по-здрава и устойчива на корозия в сравнение с доста от останалите марки батерии.

Батериите Варта са оборудвани със специален гъбен филтър пламогасител, който елиминира риска от пожар.

Акумулаторите VARTA са сред най-предпочитаните от почитателите на офроуда, тъй като продуктите на немската компания предоставят не само по-голям поток от мощност, но и допълнителна начална мощност.

Тази марка акумулатори стартират двигателя при - 30 градуса, а експлоатационният им живот е от 5 до 7 години.

Към изброените току-що плюсове на VARTA можем да прибавим голямата гаранция, бързото зареждане и приятния и удобен дизайн.

Недостатък… по-високата цена на продуктите.

BANNER


През последните десетина, че и повече години акумулаторите BANNER намериха доста почитатели и у нас. Компанията BANNER е основана през 1937 г. в Австрия. Продуктите, които бранда предлага са с високо качество, осигуряват висока мощност и се отличават с изключителна стабилност и надеждност на работа при ниски температури.

Оловно - киселинните батерии BANNER не се нуждаят от голяма поддръжка, тъй като имат изключително нисък разход на вода. Компанията произвежда както стандартни обслужваеми и необслужваеми батерии, така и акумулатори от ново поколение като EFB и AGM.

За разлика от големите производители на акумулатори, които предоставят лицензи на други компании, BANNER имат само един завод, акумулаторите се произвеждат само и на 100% в Австрия, което гарантира високото качество на продуктите.

Компанията е ориентирана към производство на продукти, които не замърсяват околната среда, а техните батерии са 100% рециклируеми.

BANNER са едни от малкото брандове, които гарантират до 11 години експлоатационен живот на своите продукти.

Недостатъци:

  • Въпреки, че от компанията твърдят, че акумулаторите им могат да работят при много ниски температури, в райони като Русия, където зимите са много тежки, BANNER не се представят много добре. Ако обаче не карате колата си в Русия, а в България, проблеми с акумулаторите на австрийската компания няма да имате.
  • Високата цена

4MAX

Това, което можем да кажем за тази марка акумулатори е - високо качество на добра цена. Батериите 4MAX се произвеждат в Полша от компанията AUTOPARTS - компания, която за 30 - те си години работа е успяла да се нареди сред лидерите в производството на акумулатори за всички видове превозни средства.

Една от най-големите отличителни характеристики на акумулаторите 4MAX е дизайнът на плочите и уникалната формула на активната маса. Плочите са проектирани по технология Са/Са, която ги прави трайни и устойчиви на корозия и увеличава токовете на стартера.

4MAX се предлагат на много достъпни цени, което ги прави изключително популярни и у нас.

STARLINE

Чешкият бранд STARLINE предлага акумулатори от високо качество на много достъпни цени. Точно това съчетание между цена - качество прави и акумулаторите от тази марка все по-търсени и предпочитани у нас. STARLINE предлагат широка гама от батерии за леки, товарни и пътнически автомобили.

Акумулаторите на чешкия бранд имат много нисък саморазряд, не се нуждаят от поддръжка, имат дълъг експлоатационен живот и са с висока начална мощност. Гамата, предлагана от бранда покрива капацитета на най-често срещаните видове батерии от 41 до 225 Ah.

Недостатъци: STARLINE имат три години гаранция.

Въпреки, че току-що поставихме малката гаранция в графата „недостатъци” на STARLINE, ако тя не ви пречи, нашият съвет е да се доверите на този бранд, тъй като продуктите, които предлага са наистина с много добро качество… а и цената е повече от достъпна.


AGM марки акумулатори - предимства и недостатъци

Тъй като все повече потребители се интересуват от по-екологичните технологии и избират AGM акумулатори, решихме да ви запознаем накратко с най-популярните марки AGM батерии.

OPTIMA

Optima е една от най-добрите марки, ако търсите да закупите акумулатор с AGM технология. Тези батерии са изработени от чисто олово, което им позволява да провеждат електричеството много по-бързо от останалите видове батерии.

Имат висока пускова мощност, зареждат се бързо и в същото време задържат напрежението за по-дълъг период от време. OPTIMA са оборудвани и с технология SpiralCell, която осигурява по-добра стабилност и предпазва плочите на акумулатора от вибрациите.

VARTA SILVER DINAMIC AGM


Тази линия батерии на VARTA е произведена специално за автомобили със Старт/Стоп системи за стартиране на двигателя. VARTA SILVER DINAMIC AGM подава не само приличен стартов ток, но и го прави дълго и продължително. Както всички останали акумулатори от продуктовата гама на Варта и този модел се отличава с изключително добри технически характеристики, перфектен студен старт и бавно разреждане.

Не можем да посочим друг недостатък, освен малко по-високата цена на продукта.

DieHard Advanced 34 R AGM

„Златните” батерии DieHard Advanced 34 R AGM са предназначени за превозни средства, които често се движат по неравни пътища и са подложени на по-високи вибрации. Благодарение на оптимизираните си отрицателни и положителни плочи и с технологията AGM, батериите DieHard осигуряват максимална защита срещу вибрации.

Компанията, производителка твърди, че заедно с 20 пъти по-голямата защита на батериите се осигурява и 2 пъти по-дълъг живот. Дизайнът на акумулаторите предпазва от разлив и утечки и осигурява сигурна защита на сложното електрическо оборудване в автомобила. Освен това DieHard Advanced 34 R AGM не се нуждае от поддръжка и практически може да се монтира във всяка позиция.

XS Power

Запечатаните AGM XS Power притежават отлични технически характеристики. Батериите обединяват голям ампераж и висока мощност, което ги прави идеални за почти всички марки и модели превозни средства. XS Power се предлагат в широка гама и предлагат отлична устойчивост на вибрации.

Недостатък: Високата цена

Представихме ви един съвсем кратък списък на марките акумулатори, които се търсят у нас, но се надяваме, че сме успели да ви помогнем поне мъничко.

Ако се нуждаете от по-подробна информация или съвет при покупката на най-подходящата марка батерия за вашия автомобил, обърнете се към служителите в специализираните магазини, които ще ви информират много по-подробно както за популярните марки акумулатори и техните предимства и недостатъци, така и за техническите характеристики, които трябва да притежава батерията, предназначена за вашия модел автомобил.