loader

Малки ремонти от жени шофьори

В днешният модерен свят е често срещано жените да се грижат за семейният дом и финансите навлизащи в него. Все по-често обаче се наблюдава тенденцията при която те се грижат и за поддръжката на семейният автомобил. Според националните институции, повече от 65 % от клиентите в автосервизите са жени.

Да, на пръв поглед изглежда нереално, но на практика това е самата истина. Макар броят на жените, които се занимават с авторемонтите да се увеличава, много сервизи не създават благоприятна среда за тях. Други пък се възползват, предлагайки им ненужно скъпоструващи услуги за колата.

Изследванията посочват, че девет от десет жени вярват, че биват третирани по различен начин поради пола им. В крайна сметка тази дискриминация е повече от трагикомична. Ако и на вас ви е дотегнало от непрестанните пренебрегвания, не се тревожете, защото днес ще ви представим няколко ценни съвета.


Ремонтът на автомобил от жена – мисията възможна

На първо време е важно да ви уверим, че не е нужно да сте автомобилен експерт, за да се грижите са собственото си возило. Единственото нещо, което трябва да правите е да обръщате внимание на това как се движи колата и какви звуци издава.

Ако тя работи идеално без смущения или неприсъщи шумове, трябва да се усъмните, когато механика каже, че имате проблем в двигателят. Притежавайки първородна представа за нещата ще ви спести излишни главоболия, тъй като ще хванете първите крачки на измамата.

Друг полезен съвет е да следите цялата си поддръжка, включително и извършените ремонти. Всеки механик може да се възползва, казвайки ви, че се нуждаете от нов въздушен филтър. Но когато имате записки ще можете да проверите последната смяна и разумно ще се уверите, че някой се опитва да ви заблуди.

В този случай, за да се информирате повече можете да прегледате ръководството на автомобила. Там производителят подробно е описал нуждите на превозното средство. Дори да не знаете всичко, което трябва да знаете, най-малкото ще сте по-компетентни при разговор с професионалист.

Реално ще разполагате с много по-изградена представа за какво говорите и как действително стоят нещата. Не забравяйте да подпитвате и информирани въпроси, които следователно ще ви помогнат да вземете финално решение. В случай, че не сте уверени вземете с вас познат човек, който да ви вдъхне кураж.


Как да разберем лесно, че автомобилът е в неизправност?

Преди да вземете гореспоменатите хитрини за даденост е важно да се образовате и в още една сфера. Възможността за диагностицирането на малки или големи проблеми е доста важна, както вече споменахме, а това особено важи, ако сте от нежният пол.

Като цяло не е нужно да знаете как се разглобява двигателят или как работи алтернатора, но способността да поставяте моментна диагноза въз основа на звуци е добро начало. Те са доста отличителни и понякога няма как да бъдат незабелязани.

Най-забележимите, които в никакъв случай не бива да пренебрегвате са следните :

  • Невъзможност за запалване на двигателят.
  • Поддържане на твърде висока температура.
  • Светване на индикатора за масло.
  • Намаляване на работният процес на спирачките.
  • Удрящи звуци идващи от предницата на автомобила.
  • Силна вибрация по време на движение.
  • Невъзможност за задържане на права линия при шофиране.

По принцип би било хубаво да мислим, че всеки монтьор е честен и етичен. За съжаление това не е никак така и потребителите често страдат, харчейки много повече от необходимото. Не осъзнаването на този проблем ви изправя пред огромен капан, чиито изход зависи само и единствено от вас.

В края на краищата не бъдете от онези жени, разчитащи изцяло на мъжете. Вие сте независима и това е в сила, дори щом става въпрос и за личният ви автомобил. Няма по-хубаво чувство на света от това да знаете, че и сами може да се справите в дадена ситуация.


Проблеми, с които може да се справи всяка жена на пътя

Всеки един от вас може би знае какво е чувството, когато доверената ви кола ви предаде на сред пътя. За мнозина е доста трудно да си представят живота без наличието на тази машина. По някакъв начин тя олицетворяват живота ни, но периодичните провали няма как да бъдат избягвани постоянно.

Все пак автомобилите са под огромно напрежение и е напълно нормално, някои компоненти да се износят повече от другите и следователно да се счупят. Веднъж щом това настъпи не изпадайте в паника, а се съсредоточете в търсенето то алтернативно решение.

За щастие голям процент от леките премеждия, случващи се на пътя са лесно поправими. Именно поради това сега ще ви възнаградим с едни от най-честите, за да може при евентуалното им възникване, вие да сте винаги в готовност.

 

Спукана гума

Спукването на гума се случва на всеки и изглежда винаги се случва във възможно най-неудобните моменти. Разбира се не е изключена възможността да се обадите на пътна помощ, но защо пък да не спестите излишните средства и време.

Ако не се притеснявате от изцапване, ремонтът е доста лек и лесен, така че спокойно може да се извърши от всяка дама. Автомобилите имат предварително поставена резервна гума, която може да използвате, докато не заведете повредената на специалист в сервиза. За осъществяването на процеса ще ви трябва също и подръчният крик.

Всичко, което наистина трябва да знаете е къде се поставя крика и как се премахват гайките. С малко практика ще се усъвършенствате за нула време и когато моментът настъпи ще можете да се докажете за пореден път.

Изгорял фар или стоп светлина

Друг срещан ремонт е подмяната на крушките при фара или стоповете. Целият процес е доста елементарен, особено при старите превозни средства. През повече време единствено е нужно да издърпате облицовката на колата си, за да получите достъп до панела на фаровете.


След това е нужно да я развитие с помощта на ръката си или отвертка в зависимост от модела. В случай, че не знаете каква крушка да купите, премахнете старата и я покажете в магазина за авточасти. Веднъж щом сте получили новата трябва да я завиете в същото положение в което е била.

При стоп светлините ситуацията е малко по-различна. Тук вече в зависимост от модела може би ще трябва намесата на специалист, тъй като ще трябва да разглобявате и други елементи от каросерията. Въпреки това работата отново се основава на завива и отвиване.


Изтъркани чистачки

Напълно е нормално след година или две чистачките на предното стъкло да не работят така добре, както преди. Тук отново ремонтът е по-лесен, отколкото изглежда. Всичко, което трябва да направите е да намерите точният размер според ръководството.

Реално вие подменяте самото перо на чистачката. Това е меката част, която избутва капките вода и други отломки от прозореца при обилен валеж.  Тя се държи на щракващ механизъм, който е лесно свалим. Обратният монтаж се осъществява по същият начин.

Посещение на близкия сервиз – последна опция

Автомобилната индустрия е доминирана от мъжете. Да, възможно е да има и няколко жени механици, но има голяма вероятност да влезете в автосервиз, който е изцяло управляван от мъже. Не позволявайте на факта, че сте жена да ви смекчи самочувствието. Накарайте ги да мислят, че сте в час с нещата.

Освен това направете и цялостно проучване относно цените преди да се съгласите на отправената оферта. В някои случаи е възможно да чуете няколко ценови разписа за една и съща услуга, така че внимавайте.

Като цяло сервизът трябва да бъде последната ви опция. Ако можете да се справите с неволята в домашни условия, възползвайте се максимално, защото така ще спестите, както средства, така и излишно главоболие.