loader

Колко време може да се кара автомобила с износени накладки ?

Днешно време всеки един шофьор знае за какво точно служат спирачките в неговият личен автомобил – за забавяне на скоростта и безопасно спиране на място. При възникването на спешни ситуации, спирачките са средството чрез което правим моментално спиране, като предотвратяваме евентуални застрашаващи инциденти.

Следователно поради този главен факт тяхното значение е от изключителна важност. Ефективната спирачна система в никакъв случай не може да бъде пренебрегвана. Като цяло механизма при автомобилите се състои от спирачен диск, апарат и чифт накладки на всяко колело.

Накладките, които са основен компонент са монтирани в спирачния апарат с триещ се материал. Когато педала бъде натиснат, хидравличната течност в системата кара всяка накладка да се притиска към въртящият се диск. Това води до триене, което забавя или спира вашата кола.

Замислете се колко пъти това действие се извършва на дневна, месечна или годишна база. Именно поради това не е изненадващо тези авточасти да се износват и да се нуждаят от редовна подмяна.  Ето защо днес  сме тук, за да ви ви запознаем по детайлно относно целия процес.

 

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ДА ШОФИРАТЕ С ИЗНОСЕНИ НАКЛАДКИ ?

Важно умение, което трябва да се усвои от всеки водач е способността за самостоятелно разпознаване, когато дадена част се нуждае от ремонт. Това е особено важно, щом става въпрос за спирачната система.

По отношение на безопасността, характеристиката е критична. Шофирането със спирачки, които са повредени, износени или показват признаци на повреда, може да доведе до фатални последици, както за вас, така и за вашите пътници, а и да не забравяме другите участници в движението.

В допълнение към това е напълно възможно да нанесете още повече щети върху конструкцията на колата.  В крайна сметка цялостният ремонт ще излезе по-солен от колкото сте предполагали първоначално, така че обезателно тези действия не са никак безопасни.

Макар и шофьорските ви умения да са първокласни нищо не е сигурно. Реакциите ви със сигурност ще бъдат възпрепятствани от това, че спирачният път се увеличава двойно. Въпреки, че може да сте на щрек и да забележите спешната ситуация, износената накладка няма да ви позволи да реагирате подобаващо.

Износени накладки

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ МОТИВИ ЗА ИЗЧАКВАНЕ НА СМЯНАТА ?

По принцип спирачните накладки трябва да се обслужват в определен период, като той варира след изминаването на 20 000 – 40 000 км., въпреки че точният диапазон се определя главно от навиците ви. С други думи това означава колко често управлявате автомобила.

По една или друга причина обаче някои хора игнорират признаците, подсказващи за неизправност и решават да продължават с всекидневните си задачи. Тези мотиви трудно могат да се обяснят, тъй като те са повече от безотговорни. Все пак става въпрос за сигурността на всички, така че своеволието е крайно неприемливо.

 В най-лошият случай, както казахме доста пъти досега, рискувате да застрашите собственият си живот и този на автомобила. Твърде дългото чакане не е препоръчително, защото то ще доведе до следните две последици, които ще обсъдим точно сега.

 

Щети по роторите

Ако не знаете как функционира превозното средство, няма да бъде изненадващо да сте запознати с това, че целта на накладките е също така да предпазват и роторите. При задействането на системата ротора генерира триене, а накладката разпределя тази топлина, едновременно предпазвайки и спирайки автомобила.

В случай, че те се износят до по-малко от четвърт инч главният пострада ще бъде разбираемо ротора. Металните скоби на накладката ще започнат да го смилат и следователно изкривят или счупят. Наред с това топлината няма да се разпръсква правилно, което ще доведе до прегряване.

 

Щети по апаратите

Ако нещата наистина се влошат, не е изключена възможността да допринесете за повреда и при самите спирачни апарати. Това са металните пластини, които държат всички останали компоненти. Евентуалното им повреждане ще бъде скъпоструващо в зависимост от модела, който шофирате.

Реално погледнато не си заслужава да рискувате своята безопасност, като изчаквате да замените елементите в последният момент. В края на краищата това действие ще ви повлияе повече от колкото да ви помогне. Ето защо е важно да не оставяте днешната работа за утре.

 

МОЖЕМ ЛИ ДА ГИ СМЕНИМ САМИ ?

В повечето случаи самата смяна изисква да имате добро ниво на механични познания. Все пак това не е проверка на налягането в гумите или доливането на масло. Всяка грешка може и то със сигурност ще бъде доста неприятна.

Подобен ремонт е нужно да се извърши от компетентно лице, което е уверен професионалист. Не забравяйте, че спирачните накладки са критична част от спирачната система и ако са монтирани неправилно, тежките последици са неизбежни.

Затова при появата на съмнение относно неизправности ви съветваме да реагирате веднага и да се свържете с доверен техник. Така ще си спестите излишни главоболия, които биха ви навредели, както на портфейла, така и на превозното средство.

Износени дисков

Необходими инструменти и подготовка

При условие, че желаете да се запознаете, монтажа се осъществява в няколко на брой стъпки. Първото нещо, което се извършва е повдигането на шасито посредством крик и съответно развиването на гумите, както и апарата.

Когато се достигне този етап следва сглобката да бъде плъзната от ротора. Имайте предвид, че модулът все още е прикрепен към спирачната линия, а действието е нужно да се извършва бавно и прецизно. Причината за това е, защото линията е крехка и е напълно възможно да се повреди.

В зависимост от модела на вашият автомобил, накладките ще се плъзнат или изскочат. След като старите са премахнати идва ред да се поставят новите, които задължително трябва да бъдат в съответствие с препоръките от производителя. Преди да се монтират обаче е нужно да се нанесе грес навсякъде.

Веднъж щом всичко е по мястото си ще трябва да се замени сглобката на апарата. Тъй като тя също е износена не е препоръчително да се използва повторно. И в самият край единствено е необходимо да се постави обратно гумата. Този процес се повтаря на всяка една страна от вашият доверен механик.

Инструментите, които по принцип са нужни са следните няколко вида :

  • Автомобилно ръководство
  • Крик
  • Специализирани спирачни инструменти
  • Резервни консумативи
  • Спирачна грес
  • Гаечен ключ
  • Кръстат гаечен ключ

От друга страна пък, ако все още не сте открили висококачествените резервни части с които да възнаградите вашето возило, не забравяйте да се отбиете в онлайн магазинът на НасАуто.