loader

Кои са най-важните течности за автомобила

Стане ли дума за поддръжка на автомобила, сигурни сме, че спирачките, горивната система, гумите и трансмисията получават цялото ви внимание. Наистина, това са изключително важни системи, но ако не обръщате внимание на течностите, каквато и поддръжка да правите на останалите системи превозното ви средство няма да работи добре.


Снимка:nasauto.bg

Шестте основни течности, които поддържат автомобила ви в безупречно състояние


Моторно масло

То е най-важната течност за вашия автомобил, тъй като намалява триенето на металните елементи вътре в двигателя и гарантира, че всички негови компоненти ще работят ефективно и в синхрон. Освен това моторното масло предпазва движещите се части на двигателя от прегряване, корозия и замърсяване.

Как трябва да се провери нивото на маслото?

Проверката на този флуид можете да извършите много бързо и напълно сами. Необходимо е само да паркирате на равно място и да оставите мотора на автомобила да се охлади. Извадете измервателната пръчка (щека) от резервоара на маслото, избършете я чист парцал и отново я върнете на мястото ѝ.

След това отново я извадете и разгледайте внимателно разграфените чертички по пръчката, които показват какво е нивото на маслото. Ако то е ниско, трябва да долеете, но внимавайте - задължително доливайте от същото масло, с което сте в момента.

В случай, че нивото е паднало драстично е добре да потърсите сервиз, тъй като е много възможно двигателят ви да гори масло, да има вътрешни течове или друг проблем, който трябва да бъде отстранен своевременно.

И още нещо. За да изпълнява ефективно функциите си, моторното масло не само трябва да не пада под минималното ниво, но и трябва да е чисто и незамърсено.

Затова е важно при проверката на нивото да обърнете внимание на цвета и консистенцията на флуида. Ако той е мътен или ако забележите, че в течността има метални частици, трябва да я смените изцяло.

За да сте спокойни, че всичко с моторното масло е наред е добре да проверявате нивото му поне веднъж в месеца и да го сменяте на всеки 3000 или 5000 мили (5000 - 6000 км) според това дали е синтетично или минерално.


Хидравлична течност

Друга важна течност, която помага да поддържате колата си в отлично състояние е течността за сервоуправление или казано по-друг начин “хидравличната течност”.

Тя предава мощност към кормилната система и ви позволява да маневрирате с волана без проблем. Ако забележите, че волана се движи трудно е добре да проверите нивото на хидравличната течност.

Как може да проверите нивото на течността за сервоуправление?

Първо трябва да откриете резервоара на течността. Откриете ли къде се намира погледнете маркировката за нивото, която се намира на него. Ако нивото е ниско, долейте необходимото количество. Можете да го направите, като развиете капачката на резервоара, поставите фуния и наливате от течността.


Трансмисионна течност

Тази течност изпълнява същата функция като моторното масло. Задачата ѝ е да защитава и охлажда металните компоненти на трансмисията.

Как може да проверите трансмисионната течност?

Проверката на тази течност не е препоръчително да извършвате сами, а само и единствено в специализиран сервиз. И само, ако скоростната кутия не е запечатана и е възможно подобна проверка да бъде извършена.


Снимка:nasauto.bg

Спирачна течност

Всеки автомобил задължително се нуждае от спирачна течност. Казваме това, тъй като без нея вашият автомобил няма да може да спре, когато натиснете педала на спирачката. Затова е важно ако усетите, че колата ви не спира както би трябвало веднага да проверите спирачната течност и ако се налага да долеете или да я смените.

Как трябва да се провери спирачната течност?

Както всички течности и спирачната течност се съхранява в резервоар, чието местоположение трябва да откриете. След това просто трябва да погледнете до коя чертичка е нивото ѝ (отвън резервоарът е разграфен) и ако то е ниско да долеете.

Имайте обаче предвид, че спирачната система е затворена система, а това означава, че ако нивото на флуида е прекалено ниско или намалява бързо най-вероятно имате проблем със спирачките. Затова е добре да потърсите сервиз и ако се налага да смените дисковете и накладките, ако наистина са износени.

Дори и да няма проблем, за да сте спокойни, че спирачната система ще работи безупречно е добре да сменяте спирачния флуид на всеки две години.

Снимка:nasauto.bg

Охлаждащ флуид

Това е смес от вода и антифриз, която се съхранява в радиатора, за да поддържа двигателя хладен. Ако нивото на охлаждащия флуид е ниско, колата ви бързо ще прегрее.

Как може да проверите нивото на антифриза?

След като мотора на колата се охлади, отворете капака и отвийте капачката на радиатора. Ще видите ясна линия, която показва какво е нивото на флуида. Ако е малко просто долейте.

Течността трябва да се сменя на всеки две години или когато сменяте и маслото, тъй като с течение на времето губи свойствата си, а това може да доведе до намаляване ефективната работа на двигателя и съответно неговото прегряване.


Течност за чистачки

Този флуид не оказва влияние върху работата на автомобила, но е от решаващо значение за безопасността ви при шофиране. Благодарение на нея предното стъкло остава чисто и вие можете да виждате пътя пред вас.

Как да проверите нивото на течността за чистачки?

Просто вдигнете капака на МПС - то, открийте резервоара и развийте капачката. Ако нивото е ниско няма как да не го забележите. Долейте колкото е необходимо. Само не забравяйте, че през зимата трябва да долеете зимна течност за чистачки, а през лятото - лятна.