loader

Кои са най-достъпните автомобили за поддръжка?

Покупката на автомобил е инвестиция в дългосрочен план и трябва да бъде обмислена много внимателно. Това означава да погледнете отвъд цената, на която можете да я закупите и да обърнете внимание колко ще ви струва поддръжката през следващите няколко години (обслужване, ремонт, цена на части, застраховки, разход на гориво и т. н., и т. н).

Защото в крайна сметка ние всички искаме да караме автомобили, които да запазят стойността си колкото се може по-дълго време и поддръжката им да не ни съсипва финансово.

Кои са най-достъпните автомобили за поддръжка?

TOYOTA COROLLA (2013)

Производител: Тойота Мотор

Годишен разход за поддръжка: 341 $

Според почти всички авторитетни издания за автомобили, TOYOTA COROLLA е сред най-продаваните автомобили в света от момента, в който е слязла от поточните линии на най-голямата автомобилна корпорация в Япония - „Тойота Мотор”. COROLLA е предпочитана от потребителите, поради две основни причини - сравнително ниската цена на автомобила (TOYOTA COROLLA от 2013 г. може да бъде закупена за по-малко от 7,000 $) и изключително ниските разходи за поддръжка, които могат да бъдат по-малко от 200 - 300 $ на година.

Собствениците на TOYOTA COROLLA не сменят автомобила, защото се разваля често, а просто защото го карат прекалено дълго време.


HONDA ACCORD (2016)

Производител: Honda Motor Company

Годишен разход за поддръжка: 351 $

Honda Accord е още един от достъпните за поддръжка японски автомобили, който се радва на много добри оценки както от потребителите, така и от специализираните в поддръжка и ремонт европейски и американски компании.

Моделът Honda Accord от 2016 г. може да бъде закупен на цена от 14,000 $, което си е изключително изгодно, особено ако търсите надеждна, здрава и сигурна кола с нисък годишен разход за поддръжка.

Honda Accord се предлага с 2.4 - литров двигател I - 4, който произвежда 185 - НР. Accord има малко по-луксозен вид в сравнение с конкурентите си и е изключително стабилна, сигурна и безопасна.

TOYOTA CAMRY (2015)

Производител: Тойота Мотор

Годишен разход за поддръжка: 381 $

TOYOTA CAMRY е малко по-скъпичка в сравнение с предходните модели, които ви представихме и средната цена за употребявана CAMRY е около 15,000 $. За сметка на това обаче авторитетни издания като Usnews.com дават на модела 4,5 звезди по отношение на надеждността, безопасността и общите разходи за поддръжка.

CAMRY не само изглежда добре, но и впечатлява, когато става въпрос за изпълнение. Моделът се предлага с 2.5 - литров двигател, който произвежда 178 - НР. Това е напълно достатъчно, освен ако не замисляте да участвате в автомобилни състезания.

HONDA CR - V (2016)

Производител: Honda Motor Company

Годишен разход за поддръжка: 385 $

Honda CR - V е определена от Motor1 като един от най-надеждните модели автомобили, произвеждани някога. Цената на употребяван модел е около 17,000 $, а разходите за поддръжка на година не надхвърлят дори 400 $. Honda CR - V от 2016 се предлага с 2.4 - литров L - 4 двигател със 185 к.с

Навярно ви е направило впечатление как се подрежда класацията „Кои са най-достъпните автомобили за поддръжка” и сте забелязали, че автомобилите от азиатските производители държат първенството. Това е така, тъй като повечето европейски и американски производители през последните 20 и повече години залагат на производството на все по-луксозни модели. Това означава повече екстри и комфорт от една страна, но от друга страна - по- високи цени на автомобилите, повече време за ремонт, по-високи разходи за поддръжка и съответно по-високи цени на авточастите.

Повечето луксозни немски и американски автомобили са с доста скъпа поддръжка, а това е нещо, което не всеки може да си позволи. Според експертите, ако годишната поддръжка на един автомобил надхвърли повече от 800 $, то този автомобил не може да се нарече достъпен или икономически изгоден.

От друга страна, азиатските производители залагат на надеждността на автомобилите, които предлагат. Автомобилни гиганти като Хонда, Тойота, Нисан, Хюндай предлагат не толкова луксозни, но на приемливи цени модели с ниски разходи за ремонт и поддръжка.

TOYOTA AVALON (2015)

Производител: Тойота Мотор

Годишен разход за поддръжка: 388 $

Тойота Авалон може да не е толкова популярен като COROLLA или CAMRY, но е един от най-достъпните за поддръжка автомобили. Авалон е пуснат за пръв на пазара през 1994 г. и е най-големият седан на TOYOTA. Автомобилът се предлага основно в САЩ, Канада и Южна Корея.

Цената на TOYOTA AVALON към момента е около 16,000 $ и за тази цена получавате надежден автомобил с 3.5 - литров V6 двигател и 6 - степенна автоматична скоростна кутия.

TOYOTA TACOMA (2015)

Производител: Тойота Мотор

Годишен разход за поддръжка: 398 $

TOYOTA TACOMA е един от най-надеждните пикапи произвеждани някога, което го прави и един от най-достъпните за поддръжка автомобили. У нас този модел не е много популярен, въпреки че през последните години и в България могат да видят пикапи или джипове TOYOTA TACOMA.

Цената на базов модел TACOMA от 2015 е около 19,900 $. Моделът е с 2.7 - литров I - 4 двигател. Според RepairPal средният годишен разход за поддръжка на TOYOTA TACOMA е 398 $.

HONDA ODYSSEY (2015)

Производител: Honda Motor Company

Годишен разход за поддръжка: 403 $

HONDA ODYSSEY се произвежда от 1994 година и оттогава насам има няколко поколения, които се радват на огромен интерес от страна на потребителите. Моделът от 2015 г. е получил няколко отличия и е с 5 - звезден рейтинг, което е рядко давано за минивани отличие.

Цената, на която може да се открие HONDA ODYSSEY 2015 към момента е около 19, 900 $. ODYSSEY е популярен модел не само заради приемливата цена, но заради надеждността, достъпната поддръжка и защото е изключително просторен, което го прави идеален автомобил за цялото семейство.

TOYOTA PRIUS 2013

Производител: Тойота Мотор

Годишен разход за поддръжка: 423 $

В класацията „Кои са най-достъпните автомобили за поддръжка” продължават да доминират основно модели на Тойота и Нисан, но няма как да ги пропуснем, тъй като азиатските производители се справят страхотно, щом стане дума за надеждност на автомобилите, които предлагат.

Затова продължаваме със следващия модел на Тойота - TOYOTA PRIUS 2013, който е най-продаваното хибридно превозно средство в света.

Моделът от 2013 получи рейтинг от 4.5 звезди от над 100 потребителски отзива. PRIUS може да не е най-мощното превозно средство, за което сте си мечтали, но за сметка на това ще ви служи доста време, без да се налага да влизате в сервиз и да подменяте части, което го прави един от най-евтините за поддръжка автомобили.

SUBARU IMPREZA (2013)

Производител: Subaru Corporation

Годишен разход за поддръжка: 427 $

SUBARU IMPREZA 2013 е пето поколение на IMPREZA и се предлага в няколко варианта - купе, хечбек, седан, пикап. Автомобилът на японската автомобилна компания Subaru Corporation към момента може да бъде закупен за по-малко от 6,000 $, а според Yourmechanic поддръжката му за една година е около 427 $.

KIA SOUL 2016

Производител: Kia Motors Corporation, която е в състава на Hyundai Motor Group

Годишен разход за поддръжка: 443 $

KIA SOUL се предлага на пазара от 2009 г. и производството ѝ продължава и днес. Освен няколкото поколения на KIA, южнокорейските производители предлагат и електрически вариант, наречен Soul EV, който е доста популярен в Северна Америка и Централна Европа.

KIA SOUL има общо 5 звезди от NCAP, което го прави един от най-надеждните и сигурни автомобили на пазара. Моделът се предлага с 1,6 - литров L - 4 двигател със 130 к. с. Цената на базов модел SOUL е 11,000 $, а разходите за поддръжка са 443 $.

NISSAN TITAN XD (2016)

Производител: Nissan Motor Co

Годишен разход за поддръжка: 463 $

Производството на NISSAN TITAN XD започва през 2003 г. специално за северноамериканския пазар. По европейските пътища се среща сравнително рядко, но тъй като класацията ни за най-достъпни като поддръжка автомобили е световна, NISSAN TITAN XD заема своето място в нея.

Версията на NISSAN TITAN XD 2016 се предлага с 5.0 - литров V8 двигател, който може да произвежда до 390 НР. Моделът е с дизелов и бензинов двигател, като бензиновият вариант ускорява от 0 до 60 за 7,4 секунди. Средната цена на поддръжката на TITAN XD е около 463 $, което е с близо 800 $ по-малко, отколкото поддръжката на култовия за американците Ram - 3500.

NISSAN PATHFINDER (2014)

Производител: Nissan Motor Co

Годишен разход за поддръжка: 483 $

Nissan Pathfinder се предлага за продажба от японската автомобилна компания от 1990 г. и толкова успешен модел, че не е слизал от производство вече 28 години. През годините преминава през няколко версии, но като цяло запазва достъпните си цени и ниските си разходи за поддръжка.

Към днешна дата цената на Nissan Pathfinder 2014 е около 13,000 $, а под капака на автомобила има 3.5 - литров V6 двигател с 260 к. с. 7 - местният Pathfinder е изключително здрав и надежден, авточастите му не са скъпи и може да работи и на газ.

VOLKSWAGEN GOLF GTI (2012)

Производител: Volkswagen Group

Годишен разход за поддръжка: 706 $

VOLKSWAGEN GOLF GTI е един от много малкото европейки автомобили, който може да се похвали с поддръжка, която не надхвърля 1000 $.

GTI е едно от най-популярните спортни превозни средства на немския производител и е в топ 5 на най-продаваните автомобили у нас. Производството на VOLKSWAGEN GOLF започва през 1974 г. и оттогава до днес са продадени над 30 милиона автомобили VOLKSWAGEN от 7 различни поколения по всички континенти на света.

А специално GOLF GTI е един от най-достъпните като цени спортни автомобили, които са произвеждали VW. Славата на GOLF GTI 2012 като достъпен за поддръжка автомобил малко се помрачава от факта, че моделът има проблеми с километража и че се налага да влиза често за ремонт, но пък проблемите му не са много тежки, а цените на частите немного високи, така че почитателите на марката продължават да му се радват и го нарежат сред най-достъпните автомобили за поддръжка.

Освен моделите, които току-що изброихме има още няколко марки и модела, които също се считат от експертите като достъпни като цени и поддръжка.

Такива са:

Chevrolet Spark Hatchback

Chevrolet Spark е един от най-приемливите като цена автомобили (14,000 $) и е с достъпни разходи за поддръжка, които не надвишават 1000 $ годишно. Моделът има много икономичен разход на гориво, висок рейтинг за безопасност и надеждност, а това са все качества, които трябва да се вземат предвид, когато се определя загубата на стойността на превозното средство.

Kia Rio

KIA RIO осигурява не само пълната безопасност, но и комфорта на пътниците и шофьора. Автомобилът предлага стилен интериор, идеален за интелигентно шофиране, който включва 7 - инчов дисплей, Apple CarPlay или Android Auto управление и още куп допълнителни екстри. Моделът се предлага на цена от 15,000 $ и разполага с 1.6 - литров 4 - цилиндров двигател.

Hyundai Accent

Като говорим за това кои са най-достъпните автомобили за поддръжка, не можем да не прибавим и Hyundai Accent към списъка. Независимо, че този модел е малко по-скъп и се предлага на цена от 16,000 $, Hyundai Accent има много ниски разходи за поддръжка, тъй като е гарантирано надежден, безопасен и с ниски разходи на гориво. Освен това този модел е оборудван с всички необходими за интелигентно шофиране екстри.

Hyundai Elantra

Неотдавнашният редизайн на Hyundai Elantra го превърна в един от най-евтините и достъпни за поддръжка автомобили на пазара. Моделът беше снабден с допълнителни функции за безопасност на водача (откриване на слепи точки, уведомяване и помощ при смяна на лентата и други). беше увеличена производителността му и Hyundai Elantra се превърна в един високотехнологичен, но евтин и надежден автомобил.

Honda HR - V

Въпреки, че Honda HR - V е по-малък по размери от своите братовчеди SUV кросоувъри, той е също толкова просторен отвътре като тях. Но не за това е в списъка на най-достъпните за поддръжка автомобили.

Това е модел, който е подходящ за всякакви терени и условия, има нисък разход на гориво, лесен е за управление и е изключително сигурен и здрав. Не се налага честа подмяна на авточасти или тежки ремонти и частите му са сравнително евтини и достъпни. Цената му от 20,000 $ не е много ниска, но не е и висока и по-голямата част от потребителите я намират за достъпна. Като прибавим и това, че автомобилът е много надежден и здрав, мислим, че мястото му сред автомобилите с най-евтина поддръжка е напълно оправдано.