loader

Кои са най-добрите зарядни за батерии за кола?

На всеки може да се случи да забрави фаровете включени и батерията на колата да се изтощи/разреди.

А случи ли се това, колкото и да се опитвате да стартирате автомобила си, няма да успеете, докато не заредите автомобилната батерия.

За да не се окажете с изтощен акумулатор точно когато бързате за среща или имате друга неотложна работа, не е зле да обмислите покупката на зарядно за батерии.

Зарядните за батерии улесняват живота

Източник снимка: nag.bg


AnchorКакво представляват тези устройства?

Както е видно от името им, това са устройства, чиито основни функции са да ви помогнат да заредите батерията на колата си и да поддържате оптималния ѝ заряд, ако не използвате превозното средство постоянно.


AnchorКакви видове са налични?

Към момента се предлагат основно два типа зарядни устройства за автомобилни батерии: стандартни и интелигентни.


AnchorСтандартни (ръчни)

Стандартните зарядни устройства са ръчни, имат традиционен стил, прост интерфейс и ограничени допълнителни функции. Въпреки това са доста рентабилна опция и могат да ви свършат отлична работа в случай на нужда.


AnchorИнтелигентни (автоматични)

Този вид устройства са по-модерни в технологично отношение и могат да се ползват както за зареждане на батерията, така и за поддържащо зареждане.

Те идват с допълнителни функционалности като автоматично откриване на най-бързия режим на зареждане, превключване към по-бавно зареждане, когато батерията е почти пълна и други.

Интелигентните преносими зарядни спасяват на пътя

Източник снимка: nag.bg


AnchorКакво да вземете под внимание при избор на най-доброто зарядно устройство?


AnchorТип на акумулаторната батерия

Преди да закупите устройството трябва да сте сигурни, че е подходящо за вида акумулаторна батерия на вашето превозно средство.

Информацията за типа батерия се намира на етикета ѝ или в спецификациите на уебсайта на производителя.


AnchorРазмер на батерията

Това не означава да определите физическите ѝ размери, а колко ампер часа е (Ah).

Това е важно, тъй като ако знаете какъв е номиналният ампераж на батерията можете да определите дали зарядното устройство ще е в състояние да достави ток за зареждане и за колко време ще може да зареди акумулатора.

Информацията на капацитета на акумулаторната батерия се намира отново на етикета.

Ако не я откривате там, можете да погледнете на продуктовата страница на производителя или да потърсите консултация с някой от служителите от магазина, от който смятате да направите покупката.


AnchorЖелан резултат

Помислете внимателно за какво ще използвате зарядното устройство най-често

Например, ако ви трябва зарядно, за да поддържате нивото на заряд на батерията на кола или мотоциклет, които използвате рядко, тогава едно зарядно с бавно зареждане ще ви свърши работа.

Ако искате да имате под ръка устройство, с което да зареждате бързо батерията, когато се изтощи, тогава ще ви трябва по-бързо и мощно зарядно.

Избирайте зарядното според типа и капацитета на акумулатора

Източник снимка: nag.bg


AnchorДопълнителни функции

Въпреки, че допълнителните функции не са задължителни, те могат много улеснят задачата ви.

Някой акумулаторни зарядни например разполагат с допълнителни функции за свързване, така че можете да свържете към зарядното вашия смартфон или безжичен  високоговорител, докато други модели разполагат с вградено радио или музикален плейър.


Други допълнителни и много полезни функции са:

  • Опция за бързо зареждане - тази функция е доста полезна в случай, че батерията ви се изтощи на отдалечено място и трябва бързо да я заредите, за да се приберете.
  • Цифров дисплей или LED индикатор - Те показват както състоянието на устройството, така и нивото на зареждане на батерията.
  • Хидроизолация - Благодарение на външното покритие зарядното устройство е устойчиво на атмосферни влияния и може да се ползва на открито.

Имате ли възможност, спирайте се на зарядни устройства с допълнителни функции

Източник снимка: nag.bg


AnchorНашите най-добри предложения

Сред огромното разнообразие от зарядни устройства за автомобилни батерии, които се предлагат успяхме да подготвим една съвсем кратка класация на зарядните, които според нас притежават добри характеристики и се предлагат на достъпни цени.


AnchorNOCO Genius10 Smart Charger

Компактното зарядно на NOCO - Genius10 предлага страхотна стойност за парите си.

То е достатъчно интелигентно, за да следи температурата на въздуха и да регулира автоматично скоростта на зареждане на батерията, за да избегне влошаване на качествата ѝ и съкращаването на живота ѝ.

Моделът разполага с широка гама от режими, интуитивни функционалности и е с много високо качество.


AnchorSchumacher SC128

Schumacher SC128 предлага висока мощност и удобна маневреност.

Устройството може да зарежда автомобилна акумулаторна батерия на бавен режим (с 2 - 12 ампера мощност), така и да осигури 30 ампера и повече за бързо зареждане.

Въпреки мощността, която предлага, това интелигентно автоматично устройство е изключително удобно за домашна употреба, с което можете както да зареждате напълно изтощени батерии, така и да го използвате за поддръжка на акумулаторни батерии.

Зарядното разполага и със защита срещу обратна полярност, което не му позволява да функционира, ако скобите са прикрепени към грешните клеми на акумулатора.


AnchorOptima Digital 400

Това е автоматично зарядно устройство за батерии на превозни средства, което разполага с контролер за зареждане.

Това означава, че щом батерията се зареди, устройството ще се изключи, така че можете да го използвате и през нощта, без да се притеснявате, че ще повредите акумулатора си.

Освен това Optima Digital 400 е в състояние да локализира и “връща” към живот напълно изтощени батерии, както по този начин спестява доста пари на собствениците на автомобили.

Моделът е лесен за ползване, разполага с LCD екран, който позволява проследяване на процеса на зареждане и най-важното - съвместим е повечето видове батерии (от стандартните оловно-киселинни, до AGM и 12 волтовите батерии с дълбок цикъл).


AnchorRing Automotive RSC806 Smart Battery Charger

Конфигуриран с интелигентна технология, Ring Automotive RSC806 не само възстановява батерията и я зарежда бързо и без проблем, но и разполага с режим за зареждане в студено време.

Може да се каже, че това е едно от най-добрите бюджетни зарядни за батерии, които в момента се предлагат на пазара.


AnchorNOCO Genius1

Към момента този модел зарядно за автомобилни батерии е най-продавано. Това, което го прави толкова популярно е неговата гъвкавост.

NOCO Genius1 работи с всички видове батерии, включително литиево-йонни, AGM, батерии с дълбок цикъл, както и с 6 и 12 волтови типове.

Устройството зарежда и поддържа батериите с функция за бавно зареждане, което ги поддържа заредени дори и ако дълго време не са използвани.


AnchorКак да използвате зарядното устройство?

Ако батерията е свързана към автомобила :

  • Изключете двигателя на превозното средство и разкачете акумулатора.
  • Свържете + клемата (червения кабел) на зарядното към + клемата на батерията.
  • Свържете - клемата (черния кабел) на зарядното към - клемата на батерията.
  • Включете зарядното.

Преди да включите зарядното се уверете, че сте изключили акумулатора

Източник снимка: nag.bg

Ако батерията е извадена от автомобила :

  • Свържете + клемата на акумулатора към + клемата на зарядното устройство (червения кабел).
  • Свържете - клемата на батерията към - клемата на зарядното (черния кабел).
  • Включете зарядното.

Зарядните устройства удължават живота на батерията

Източник снимка: nag.bg