loader

Кои са най-добрите запалителни свещи?

На фона на всички останали важни компоненти, които са част от устройството на автомобила, запалителните свещи изглеждат някак невзрачни и дребни консумативи, за които не трябва да се тревожите особено много.

Истината обаче е малко по-различна и ако подцените функцията на свещите, това ще е най-голямата ви грешка, защото…

Въпреки, че изглеждат едни от най-простите компоненти, няма ли ги тях, колкото и да се опитвате няма да можете да запалите двигателя. Затова нашият съвет е никога, ама никога да не подценявате запалителните свещи и винаги да подхождате много внимателно, когато се налага да ги замените.


Важни неща, с които е добре да сте наясно, преди да се втурнете в магазина да избирате запалителни свещи

Свещите се делят няколко основни вида според:

Материала

Според материала запалителните свещи се делят на: медни, платинени, двойно платинени и иридиеви.

Медни

Този вид свещи са най-основният (евтин) вид запалителни свещи, който с малко повече търсене можете да откриете на пазара. Казваме, че най-вероятно ще ви се наложи да потърсите малко повече, тъй предлагането им не е много голямо. Ако се питате защо е така ще ви кажем, че този вид свещи се използват основни при по-старите двигатели. С други думи, имате ли автомобил с по-стар тип двигател, медните запалителни свещи ще са идеални за него, но ако колата ви е съвременна, двигателят ѝ просто няма да работи с тях.

Платинени

Платинените свещи осигуряват добра производителност и добра горивна ефективност. А най-хубавото е, че този вид свещи са не само достатъчно ефективни, но се предлагат на много по-достъпни цена в сравнение с иридиевите. Подобно на иридиевите, и платинените работят при по-ниски температури в сравнение с медните и експлоатационният им живот е двойно по-дълъг в сравнение с медните запалителни свещи.

Да го кажем така… Платинените свещи осигуряват страхотна комбинация между производителност, дълъг живот и приемлива цена.

Двойно платинени

Този вид свещи осигуряват още по-висока производителност, ефективност и дълготрайност от „просто платинените”. Бонус е, че двойно платинените имат високо качество, но се предлагат на по-ниски цени в сравнение с иридиевите.

Иридиеви

Ако търсите запалителни свещи от най-високо качество, то без никакво съмнение това са свещите с иридиева конструкция. Този вид свещи осигуряват още по-добра производителност, ефективност и експлоатационен живот и с право се нареждат на върха на класацията. Единственото, което може да помрачи малко радостта ви е високата цена, на която можете да ги закупите.

Според размера

За да сте сигурни, че купувате запалителните свещи, които ще са подходящи за вашия автомобил, то трябва да се съобразите с размера им. Тук няма да изброяваме точните размери на всички видове свещи, но имайте едно на ум, когато купувате тези консумативи и ако не сте наясно с размера, който ви трябва се консултирайте със служителите в магазина.

Според обхвата на топлината

Всички запалителни свещи имат керамични изолации, които ги предпазват от топлината на електричеството. Количеството изолация, което защитава електродите определя дали свещите са „горещи” или „студени”. Като „горещи” се определят свещите, които са по-добри изолатори, а като „студени” се класифицират тези, които могат да изведат повече топлина на върха и да понижат температурата си. Производителите обикновено обозначават температурния обхват на свещите като поставят съответните номера.


Топ 5 на най-добрите марки и модели запалителни свещи

Преди да ви представим класацията сме длъжни да направим едно важно уточнение, че това е класация, която се базира единствено на потребителското търсене на запалителни свещи и не претендира за изчерпателност.


DENSO

DENSO е японска компания, основана в град Кария през 1949 г. Продуктите, които предлага компанията са на изключително високо ниво и са популярни в цял свят заради страхотното качество и достъпните цени.

Платинената запалителна свещ DENSO PK20TT е мултифункционална свещ, която осигурява подобрена икономия на гориво, по-бърз старт и по-добро ускорение в сравнение с останалите единични платинени свещи. За по-добра изолация производителят е добавил алуминиев прах, който осигурява диелектрична якост, добра топлопроводимост и позволява на свещта да издържа на доста големи натоварвания.

Предимствата на DENSO PK20TT са:

  • технология с два върха
  • алуминиево покритие
  • подобрена икономия на гориво
  • титанов подобрен заземен електрод
  • дълъг експлоатационен живот

Минуси:

  • висока цена



Bosch Platinum IR Fusion

Основана през 1886 г., Robert Bosch GmbH или просто Bosch е многонационална компания за инженеринг и електроника със седалище близо до Щутгарт, Германия. Bosch произвеждат изключително много продукти както за бита, така и за автомобилите и съвсем логично тази марка е предпочитана, когато стане дума за запалителни свещи от много високо качество.

Едни от най-продаваните за 2019 г. запалителни свещи на Бош са Bosch Platinum IR Fusion. Зад изключителната ефективност и бързия старт на този модел свещи стоят стопяемите иридиеви електроди и централните платинени електроди. Fusion се отличава с висока устойчивост на корозия и с невероятна технология на запалване.


Предимства на Bosch Platinum IR Fusion са:

  • предварително фабрично зададена празнина, което прави инсталирането на продукта изключително лесно
  • голяма трайност
  • устойчивост на корозия

Минуси:

  • висока цена
  • не са подходящи за всички превозни средства


NGK BKR5EIX -11 Iridium IX

NGK е японска компания, която е създадена през 1936 г. в град Нагоя. Също като останалите водещи производителки, и NGK е компания, която произвежда изключително разнообразни продукти като се започне от производство на фина керамика и режещи инструменти и се стигне до автомобилни консумативи.

През последните години запалителните свещи NGK заемат предни позиции в потребителските класации и има защо. Японската компания произвежда и предлага свещи от изключително високо качество на доста приемливи цени.

Сред някой от най-популярните запалителни свещи с марката NGK са NGK BKR5E - 11 ROWER, CR9EK (стандартна запалителна свещ) и други. Безспорно обаче NGK BKR5EIX - 11 Iridium IX е един от най-популярните и търсени продукти на NGK и то напълно заслужено. Свещта е проектирана така, че е да пасва идеално на почитателите на високата производителност, осигурявайки наистина висока производителност, запалимост и подобрена реакция на дросела. Специално този модел има 0.6 мм. лазерно заварен иридиев накрайник, което гарантира висока издръжливост и постоянна стабилна искра. Тъй като е иридиева свещ, това предполага продукт с висока точка на топене, което я прави перфектен избор за двигатели с висока производителност.

Предимства:

  • изключителна добра запалимост
  • невъзможно е да се фалшифицира
  • висока устойчивост и издръжливост
  • устойчивост на корозия
  • подходяща за двигатели с висока производителност

Минуси:

  • висока цена


Champion Copper Plus

Champion е американска компания, която безспорно се нарежда сред лидерите в производството на запалителни свещи. Най-продаваният им продукт - Copper Plus се отличава с висока производителност, устойчивост на корозия и голяма надеждност.

Champion Copper Plus поддържат стабилна работна температура при всички работни условия на двигателя. Много подходящи са за по-стари модели двигатели.

Предимства:

  • ниска цена
  • много издръжливи

Минуси:

  • тъй като са медни, са подходящи основно за по-стари модели двигатели. Предлагат се и по-модерни опции, но те не са подходящи за всички превозни средства.


AcDelco Professional RAPIDFIRE

Основана през 1916 г. в Мичиган, днес AcDelco е собственост на автомобилния гигант GM. ADDelco произвежда и предлага изключително голям брой продукти като се започне от компоненти за климатизация и се стигне до батерии. Компанията се е наложила сред водещите производителки на запалителни свещи, тъй като предлага свещи на много достъпни цени.

AcDelco Professional RAPIDFIRE се нареждат сред най-купуваните от потребителите запалителни свещи, тъй като са дълготрайни, подобряват производителността и са проектирани за употреба в широка гама от по-стари модели двигатели.

Предимства:

  • дълъг живот
  • превъзходна искра
  • ниска цена

Минуси:

  • не са подходящи за съвременни двигатели

Опитахме се да ви дадем основни насоки за това кои са най-добрите запалителни свещи, но как на практика да ги изберете?


Как да изберете правилно запалителните свещи за автомобила си?

Ако досега не ви се е налагало да купувате подобни консумативи ние сме тук, за да ви помогнем, като ви дадем няколко лесни за следване съвета.

3 неща, които трябва да знаете, за да закупите точно тези свещи, които ще паснат перфектно на автомобила ви

  • Направете бърза справка с ръководството на вашия автомобил

От всичко, което казахме до тук вече сте наясно, че не всяка запалителна свещ е подходяща за всички марки и модели автомобили. Затова и първото и най-важно нещо, която трябва да направите, преди да пристъпите към избор на свещи е да погледнете:

  • годината, в която е произведен автомобила ви
  • модел
  • обем на двигателя
  • брой цилиндри
  • карбуратор или инжекцион

В документацията на превозното средство ще откриете всички тези данни, плюс типа свещи, които са подходящи за него.

  • Никога не купувайте свещи, които не отговарят на стандартите

Запалителните свещи са изключително важни консумативи и не е добра идея да пестите пари, купувайки евтини ментета. Имате ли възможност, купувайте оригинални свещи, а ако цената им е прекалено висока попитайте в магазина за свещи, които се произвеждат от компании, които имат сключен договор с компаниите производителки. Купуването на качествени запалителни свещи ще ви спести куп неприятности и значителна сума пари в дългосрочен план.

  • Ако нещо не ви е ясно - не се срамувайте да питате

Ако ви се струва невъзможно да се ориентирате в разнообразието от материали, марки и модели на свещите не бъдете срамежливи, а поискайте продавача да ви обясни и да ви помогне в избора на свещите, които са подходящи за вашия автомобил.


Въпроси, които често се задават от потребителите

Колко често трябва да се сменят запалителните свещи?

Повечето експерти съветват смяната на запалителните свещи с медна сърцевина да става на всеки изминати 30 000 мили и на всеки 100 000 мили за свещите с иридиева сърцевина. Нашият съвет е да не чакате до последния момент и ако забележите, че двигателя ви работи грубо на празен ход или автомобилът сякаш се колебае, когато му подадете газ да проверите свещите и ако се налага да ги смените.

Каква е основната причина за повреда на свещите?

Причина за повреда на запалителните свещи е замърсяване на покритието вследствие на натрупване на въглерод върху централните и заземяващите електроди. Когато в тази област се натрупа достатъчно въглерод, свещта не може да запали.