loader

Кои са най-често срещаните повреди при автомобилите Ауди ?

Много запалени шофьори си поставят за житейска цел някога през живота си да притежават така желаната марка – Audi. Луксозното превозно средство може да се похвали с много неща, които я изправят на челните позиции в този бранш.

Немската компания се отличава от всяка друга на света, тъй като техните автомобили са повече от перфектни в съчетаването на стил, сигурност и производителност в едно. Тези специални характеристики печелят сърцата на редица шофьори търсещи тръпка и лукс.

Дори сред хората, които никога не са карали - Audi, марката е известна със своята елегантност, която се забелязва, както вътре, така и отвън. Външната им страна е изключително феноменална, благодарение на консервативният дизайн, който има широка привлекателност, но въпреки това не изглежда никак старомоден.

Същото това великолепие може да наблюдавате и във вътрешността на купето. Интериорите им често се състоят от кожени седалки с фини тапицерии. Те придават ненадминат комфорт, грациозност и множество функции за избор, които придават още повече внушението за надмощие.


Какво да направя преди да си купя автомобил Audi ?

Наскоро сте забелязали, че индивидуален представител на любимата ви марка предстои да бъде продаван и вие нямате търпение да вземете офертата и да се качите зад волана. Преди да сключите сделката обаче трябва да проверите всичко по нея.

Растящите цени на новосъздадените модели тласнаха голяма част от клиентите към пазара на употребяваните автомобили. С разнообразието от налични модели и лекотата на финансиране повечето купувачи започнаха да предпочитат този метод. Разбира се той крие, както плюсове, така и минуси.

Най-голямото препятствие, през което можете да преминете, когато закупувате автомобил е борбата със самият вас или по-скоро страхът да не бъдете измамени. За да се предпазите напълно от това е редно абсолютно винаги да преглеждате внимателно целият автомобил, така че да се подсигурите, че всичко е в оптимално състояние.

Преди да достигнете до там е необходимо да оцените две основни точки :

  • Изборът на модел
  • Проверка на източникът за закупуване

Съществуват огромен брой модели, които Audi лансира от своето създаване. Трябва да решите кой точно отговаря на вашите нужди и желания. Използването на фиксиран бюджет е най-добрият инструмент, който може да ви помогне в този случай.

След като оцените и откриете точният модел, трябва да се подсигурите, че източникът за закупуване е доверен и съответно не представлява измама. По принцип имате две възможности – от собственик или автокъща.

И при двете е възможно да попаднете на страхотен екземпляр, но е важно винаги да се подсигурите. За тази цел ще ви представим кратки указания, които са свързани с проверката на нещата от първа необходимост. С тях целим да ви помогнем, за да бъдете уверени при закупуването на вашето първо Audi.

Проверете екстериора

Външността на превозното средство може да говори много за цялостното му състояние. Много търговци на употребявани автомобили пребоядисват панелите на каросерията, за да прикрият драскотини или повреди. Най-ефикасният начин да разберете дали колата пред вас е пребоядисвана е, като отворите всичко и започнете да оглеждате внимателно за несъответствия по боята.

Веднъж щом сте приключили с това и разберете, че всичко е наред идва ред на светлините. Първо разгледайте дали са в добро състояние предните фарове и тези за мъглата и следователно дали работят правилно.

След това може да се уверете, че крушките са ксенонови. Причината за това е, защото те са стандартно оборудване за всички модели на Audi. Все пак не бихте желали да закупувате нещо, което не разполага със задължителните си екстри.

Когато приключите с тях се преместете отзад, за да разгледате задните светлини. По тях не трябва да присъстват никакви пукнатини или драскотини. Те са от съществено значение, тъй като без тях ще представлявате потенциална опасност за другите участници в движението.


Ревизирайте двигателя

Това е най-важният елемент, който за нищо на света не бива да бъде пренебрегван. Като цяло не е нужно действително да го проверявате, но е препоръчително да разгледате най-съществените неща.

Винаги започвайте първо с двигателното масло. Изисквайте от собственика на автомобила да ви предостави разписка с точна дата на неговата смяна. Ако той не разполага с такава ви съветваме да бъдете придружавани от автомобилен специалист по време на огледа. Заедно ще можете да откриете някои потенциални неизправности.

Другият елемент по важност е да проверите състоянието на останалите течности.

Проверете:

  • течността на кормилното управление
  • охлаждащата течност
  • спирачната течност

Всички те трябва да бъдат в последователните цветове – зелен, розов/лилав, млечно бял.

Колкото и незначителни да изглеждат, тези течности са съществени за поддръжката на двигателният сектор при Audi. Ако откриете дори и най-малкото несъответствие при тях определено ви препоръчваме да пребегнете към друг избор. Щом собственикът не се е погрижил за най-лесните компоненти, какво остава да бъде състоянието на по-значителните консумативи


Интериорът е от значение

Обикновено тук се разполагат всички технологии от последен вид при моделите на Audi, а и все пак вие ще се намирате точно тук, когато шофирате вашата кола мечта.

Прегледайте седалките и тапицериите за всякакви повреди. В зависимост от употребата им и годините на автомобила е възможно собственикът да ги е подменил за нови. Ако ситуацията не е такава обмислете сериозно вашето решение, тъй като протритата и захабена външност говори много.

Следващото нещо, което е нужно да направите е да тествате абсолютно всички вградени екстри за модела. Немският луксозен гигант е доста добре познат с внедряването на всякакви видове джаджи и технологии в своите превъзходни превозни средства.

Те са изключително много, но ние ще изброим най-често уврежданите :

  • Седалки с отопляне и обдухване
  • Двузонова/четиризонова климатична система
  • Амбиентно осветление
  • Автономно управление
  • Мултифункционален волан
  • Вграден Bluetooth
  • Мултимедия
  • Различни асистенти по време на шофиране ( Lane Assist, Pre Sense, Stop&Go, Traffic jam assist, Night vision и много други)

И разбира се в края на краищата е нужно да изведете превозното средство за едно кратко каране. По този начин ще може да определите как се движи то и най-вече дали отговаря на вашите очаквания и нужни.


Кои резервни части се налагат да бъдат сменяни най-често ?

Всеки модел превозно средство независимо от марката притежава някои характерни слаби черти, които няма как да бъдат избегнати. В това число поставяме и Audi, тъй като не всичко може да бъде вечно и безпроблемно.

Всеки масов производител има своите недостатъци, но това не означава да ги пренебрегваме. Да някои имат по-досадни забележки, като честа корозия или течове в купето, но реално погледнато автомобилите са тук, за да ни вършат работа. Няма как да ги запазите в отличното заводско състояние.

Въпреки това обаче, ако сте предварително запознати с тези забележки е напълно възможно да ги хванете в крачка. По този начин със сигурност ще спестите доста главоболия и дебели сметки за ремонт.

Най-честите проблеми на Audi са свързани със следните елементи :

  • Течове на масло
  • Засечки в двигателя
  • Замърсена климатична система
  • Неизправен катализатор

Характеристика

При двигателят на повечето модели от немската марка е често срещано прекомерното изгаряне на голямо количество масло. Това е така, защото те са известни със своите течове от капака на клапаните и уплътненията. Тези течове могат да представляват сериозен проблем, тъй като вероятността за пожар и повреда по електрониката е висока.

В крайна сметка маслото ще разяде електрическите конектори и контролните модули. Колкото по-дълго остане незабелязан този проблем, толкова по-лоши и скъпи ще бъдат щетите причинени от него. Освен това ниското количество масло може да повреди значително компонентите вътре в самият двигател.

Друг широко срещан теч се забелязва от ауспухът. Причината за това е, че Audi имат гъвкава връзка в него, която се намира точно между изпускателните системи и катализаторите. С времето тя се износва и съответно поврежда. Симптомът който подсказва, че наближава времето за нейната смяна е по-дълбокият звук при подаване на газ.

Реално този плътен звук придава още по-внушителен вид на колата, но крайният резултат може да бъде прекалено солен за вашите предпочитания. Това е така, защото течовете в тази част причиняват проблеми с катализатора, датчиците за вредни емисии или самият двигател.

Има две разпорстранени неизправности, които могат да предизвикат затруднения в  двигателя и съответно да активират, така нареченият – Check Engine. Те са свързани със засечките, които се случват в него. По принцип прекъсванията могат да бъдат изолирани до един цилиндър, но понякога е възможно да възникнат и в повече от един.

Ако случаят е такъв то вашето Audi със сигурност има проблем със запалителната бобина. В миналото компанията са изтегляли доста автомобили, за да отстранят и подобрят безплатно именно този компонент.

Независимо от това в случай, че чек светлината светне, но същевременно с това знаете, че не изпитвате проблем с производителността, проблема може да е свързан с емисиите. Голяма част от двигателите на марката страдат от течове в системата за рециклиране на вредните газове.

Съществуват редица причини, които могат да допринесат за тази ситуация. В най-лошият сценарий каталитичния преобразувател няма да работи правилно и автомобила ще спре да почиства отработените газове.


Скъпа ли е поддръжката и колко честа може да бъде ?

Въпреки всички неволи немският производител е един от най-предпочитаните автомобилни марки на световно равнище. Твърдението се одобрява от редица експерти и задълбочени изследвания. Все пак техният впечатляващ дизайн, превъзходни интериорни облицовки, както и ненадмината технология няма как да не впечатлят ентусиастите.

Веднъж щом настъпи момента в който се чувствате готови и желаете да преминете към премиум марката трябва да бъдете запознати относно редовната поддръжка, периода за осъществяването и най-вече нейната цена. Последното е практически трудно за определяне, тъй като всяка част разполага с индивидуална цена и годност на експлоатация. 

Като цяло немската компания е известна с производството на широка гама от висококачествени, класни и надеждни превозни средства. Ако техните компоненти са били винаги обгрижвани на време то бъдете сигурни, че няма да се налага да ги сменяте често.

Когато сте избрали вашият модел и следователно вече сте горд собственик е нужно да следвате съветите на производителя по отношение на така въпросната поддръжка. Те препоръчват два варианта за действие, които в никакъв случай не пренебрегвайте.

При условие че годишно пътувате по-малко от 15 000 км., задължително направете едно пълно обслужване на всички редовни консумативи в рамките на 12 месеца. И обратно за шофьорите, които покриват или дори правят повече от предназначените километри е важно да извършат профилактика поне два пъти.