loader

Какво трябва да знаем за грижата на автомобила през лятото?

През лятото вашият автомобил е подложен на екстремни температури, които могат да нанесат щети както на екстериора, така и на интериора му.

Следователно правилната му и навременна поддръжка в летните жеги е особено важна.

Грижата за автомобила през лятото е много важна

Източник снимка: pixabay.com

AnchorКак да се грижите за колата си през летните месеци?


AnchorПогрижете се за интериора на превозното средство

През летните месеци щетите, причинени от топлината засягат не само екстериора на вашия автомобил, но и пластмасовите елементи, тапицерията и гумените уплътнения на неговия интериор, което води до загуба на цвят и здравина на материала, от който са произведени.

За да избегнете тези вреди се препоръчва използването на сенник, който предпазва интериора на колата и позволява регулиране на температурата в купето, когато превозното средство е паркирано на открито за дълго време.

В допълнение към поставянето на сенник на предното стъкло можете да използвате специално разработени продукти за грижа за таблото и тапицерията.

Обикновено тези продукти са под формата на емулсия или спрей, нанасят се много бързо и лесно и предпазват пластмасовите компоненти от интериора на автомобила много ефикасно.

За меките и еластични гумени уплътнения можете да използвате вазелин, който да нанасяте периодично.

Измиването на колата от птичи изпражнения и смоли предпазва боята

Източник снимка: pixabay.com


AnchorПредпазете боята като измивате редовно автомобила

През лятото по колата почти винаги има птичи изпражнения, смола от дърветата, големи количества прах, цветен прашец и каквото още се сетите.

Всички те могат да повредят боята, но най-опасни са птичите изпражнения, тъй като в тях се съдържа азот, който е изключително корозивен, особено за съвременните автомобилни бои, които са на водна основа.

Затова, ако забележите, че по колата ви има подобни нечистотии е добре да ги отстраните по най-бързия начин.

Най-лесно можете да го направите като измиете превозното средство на ръка или на автомивка с вода. Препоръчително е след основното измиване да подсушите добре колата с чиста, суха кърпа.


AnchorПочиствайте редовно предното стъкло

Докато шофирате, по предното стъкло се “размазват” мушички, комари и всякакви други малки насекоми. Мръсното предно стъкло не само е доста дразнещо и разваля визията на автомобила, но което е и по-важно, размазаните по него насекоми затрудняват видимостта на водача.

За да се погрижите за предното стъкло е препоръчително да използвате лятна течност за измиване на стъкла на автомобили, а не продукт, който може да се използва през цялата година (4 сезона).

Съветваме ви да използвате лятна почистваща течност, тъй като тя съдържа разтворител за отстраняване на насекоми, който премахва всички упорити петна и предотвратява появата на ивици по предното стъкло.


AnchorИзбягвайте да пълните резервоара до горе

Когато зареждате колата си през лятото не трябва да се забравя, че дизелът и бензинът се разширяват при високи температури.

Следователно в горещите летни дни не е добра идея да пълните резервоара на макс, тъй като това може да доведе до преливане на горивото, което пък увеличава рисковете от пожар.

Освен това, ако резервоара прелее, горивото, което изтече може да нанесе щети по боята на колата.

Горивото се разширява през горещите месеци, затова е добре да не зареждате резервоара до горе

Източник снимка: pixabay.com


AnchorИзбягвайте да паркирате на слънце

Паркирането на открито за дълго време под палещите лъчи на жаркото лято слънце не само може да нанесе щети по боята и пластмасовите и гумените елементи на екстериора, но и да се превърне в една от основните причини за повреда на електронните компоненти в превозното средство.

За да си спестите подобни неприятности, не оставяйте колата дълго време на открити паркинги или на улицата.

Ако нямате гараж, в който да прибирате автомобила си през лятото (а и през зимата), можете да потърсите покрит паркинг на близо, в който срещу определена месечна такса да паркирате МПС - то, когато не го ползвате.


AnchorПроверявайте налягането на гумите и нивото на течностите

Уверете се, че налягането на гумите е в оптималните граници, препоръчани от производителя. Казваме го, тъй като ако гумите не са правилно напомпани се увеличава риска не само от спукване, но и се увеличават разходите за гориво.

Проверката на нивото на течностите през лятото също е от съществено значение, тъй като контролирането на нивото им помага да избегнете рисковете по преждевременно износване на двигателя и уплътнението на главата на  цилиндъра.

В този ред на мисли, препоръчваме ви да не пропускате да доливате масло на всеки изминати 2000 км или преди дълъг път.

Извършвайте редовна проверка и доливане на охлаждаща и спирачна течност. Проверката можете да направите като откриете резервоарите им и да погледнете дали течността е по средата между маркировките “min” и “max”. Ако е по средата, всичко е наред, но ако е под минимума трябва да долеете.

Проверявайте налягането на гумите

Източник снимка: pixabay.com


AnchorДопълнителни съвети и препоръки от Nas Auto


AnchorПроверете състоянието на климатика

В началото на лятото или преди да тръгнете на път задължително обърнете внимание на климатика. Проверете нивото на хладилния агент и ако се налага го допълнете, сменете филтрите и се уверете, че наистина работи добре и може да ви осигури прохлада в купето, докато шофирате в летните жеги.


AnchorПочиствайте регистрационните табели, гумите и джантите

Голяма част от шофьорите рядко обръщат внимание на чистотата на регистрационните табели и на джантите, но истината е, че през лятото и по тях полепват много прах, насекоми, кал и всякакви други нечистотии.

Затова и нашият съвет е да не пренебрегвате тази елементи от автомобила и да полагате своевременна грижа и за тях.

Можете да почистите регистрационните табели на колата си както със специални препарати, така и като използвате алтернативни методи като крем за бръснене например, с който полепналите насекоми се почистват много бързо.

Достатъчно е да почистите табелата от праха и да я намажете с крем за бръснене. Оставете крема да подейства за около 5 минути, след което го отстранете от табелата с помощта на вода и мека гъба.

За да отстраните праха и замърсяванията от гумите и джантите използвайте препарат за почистване на джанти и несъдържаща киселини пяна за гумите.


AnchorПроверете дълбочината на протектора

Както и сами знаете, от дълбочината на протектора до много голяма степен зависи дали гумите могат да ви осигурят необходимото сцепление и да дали ще могат да ви предпазят от аквапланинг, ако докато шофирате се “изсипе’ силен летен дъжд.

За да сте спокойни, че гумите ви са наред, обръщайте им внимание, преди да седнете в автомобила. Преди път ги огледайте внимателно, проверете налягането и специално проверете дълбочината на протектора.

Проверката можете извършите със специален уред или като направите теста със стотинката. Ако дълбочината на протектора е под 3 мм, нашият съвет е да помислите за смяна на гумите.


AnchorПочиствайте и дезинфекцирайте редовно купето

Сигурни сме, че много малко собственици на превозни средства се сещат не само да почистват, но и да дезинфекцират купето през лятото. Истината обаче е, че тъкмо високите летни температури са идеални за развитие на всякакви бактерии, микроби и микроорганизми, които както и сами знаете често причиняват болести, вирусни инфекции и дори алергични реакции.

Поради това нашият съвет е да почиствате редовно и добре купето с прахосмукачка и да измивате постелките и да забърсвате с мокри антибактериални кърпи  всички останали повърхности.

Не е зле и поне веднъж в месеца да оставяте колата си на грижите на автомивка за вътрешна дезинфекция и почистване.

Почиствайте и дезинфекцирайте колата както отвън, така и вътре

Източник снимка: pixabay.com


AnchorИнспектирайте състоянието на спирачките

През лятото често вали и се налага да шофирате по мокра настилка. Освен това предприемате по-дълги пътувания и да си го признаем, всички караме с малко по-висока скорост. Поради това и доброто състояние на спирачната система на колата е от изключителна важност.

За да се погрижите за безопасността си на пътя, обръщайте внимание както на степента на износване на накладките, така и на състоянието на спичаните дискове и ако чувате странни звуци или стържене на метал в метал, просто сменете накладките или дисковете.