loader

Какво трябва да знаем, преди да извършим тунинг по колата си?

Когато става въпрос за различните начини, по които можете да тунинговате колата си, много опции са на ваше разположение. Но преди да се втурнете да извършвате каквито и да е промени е важно да сте наясно какво точно можете да правите и какво не.

За да ви помогнем да разберете процеса на настройка (тунинговане) и какви са стъпките, които трябва да извършите преди да започнете, сме събрали малко полезна информация.

Промените по конструкция на автомобила трябва да се извършват много внимателно

Източник снимка: pixabay.com


AnchorКакво е тунинг?

Тунинг (модификация, настройка) се нарича всяка промяна в техническите характеристики на автомобила, която е различна  от това, което е записано в регистрацията на превозното ви средство.

Следователно модификацията или настройката на колата ви може да включва почти всичко - от инсталиране на спойлери и неонови светлини до подобряване на системата на охлаждане на двигателя.


AnchorКакво не се приема за тунинг?

За тунинг не се приема единствено смяната на цвета на превозното средство и смяната двигателя с нов от същия тип, модел, мощност и марка.


AnchorФактори, които трябва да вземете под внимание преди тунинговането на автомобила


AnchorВземете решение каква модификация искате

Преди да предприемете каквото и да за промяна на спецификациите на колата трябва да помислите много внимателно какъв искате да е крайният резултат.

Дали целта на тунинговането е колата ви да изглежда по-впечатляваща на външен вид или искате да увеличите мощността на двигателя като увеличите въртящия момент?

А може би искате автомобилът ви да изглежда по-спортен тип, да развива по-висока скорост, да намалите разхода на гориво, да вози по-комфортно или да промените визията му като смените базовите фарове с тип “ангелски очи”?

Вземането на решение какви промени искате да направите ще ви помогне както да стесните кръга на търсене на подходящ тунинг сервиз, така и ще можете да обясните на специалистите какво точно очаквате от превозното си средство след приключване на процедурата.


AnchorУверете се, че колата ви е в добро състояние, преди да я тунинговате

Преди да “налеете” маса пари в покупка на елементи за тунинговане трябва да сте брутално откровени пред себе си за състоянието, в което наистина се намира колата ви.

Казваме това, тъй като дори и да поверите процедурата на най-опитния специалист, той няма да може да направи много, ако по колата ви има критични точки.


AnchorЗапознайте се със законовите процедури преди тунинговане

Последното, но много важно нещо, което трябва да направите преди да започнете с модификацията е да се запознаете със законовите процедури, през които трябва да преминете, за да можете напълно законно да тунинговате и карате автомобила си.


AnchorКакви са задължителните процедури?

Искате или не и без значение дали вече сте се запознали с актуалното състояние на превозното си средство, за да бъде спазена процедурата то трябва да премине отново през технически преглед.

За да може да се извърши обаче, преди това трябва да подадете заявление в службата на технически контрол.


Заявлението може да бъде подадено от вас или от упълномощено от вас лице и трябва да бъде придружено от:

  • Детайлно описание на промените, които искате да направите в конструкцията на превозното средство.
  • Описание на характеристиките и параметрите на промяната, сравнени с тези, които са зададени като базови за съответния модел и марка автомобил.
  • Копие от документа за регистрация на колата.

След като подадете заявлението, заедно с всички допълнителни документи (които току-що посочихме) трябва да изчакате отговора на техническата служба. Тя от своя страна има право да се съгласи, да отхвърли заявлението или да поиска допълнителна информация.

Ако сте късметлии и отговорът е положителен, от техническата служба трябва да ви изготвят и предоставят протокол, а вие от своя страна трябва да подадете ново заявление, но този път към Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.


Към заявлението си трябва да приложите следните документи:

  • Описание на измененията по конструкцията на МПС
  • Описание на МПС
  • Протокола, издаден от техническата служба
  • Копие от документа за регистрация на превозното средство
  • Документ за платена такса (размерът на таксата зависи както от вида тунинг, който искате, така и от категорията на автомобила)

След като подадете всички необходими документи към агенция “Автомобилна администрация” и ако всичко е наред, оттам в 10 - дневен срок трябва да ви издадат разрешение и можете спокойно да започнете да извършвате планираните модификации по колата си.

В случай, че от техническата служба отхвърлят заявлението ви, имате право отново да подадете документи, след като отстраните причините, поради които от службата са върнали  заявлението ви.

Видовете тунинг , които можете да направите

Източник снимка: pixabay.com


AnchorОсновни видове тунинг

Модификациите (тунинга), които могат да бъдат извършени по автомобила са изключително много и няма да ни стигне времето, за да ви запознаем с всички. Затова ще се концентрираме само върху най-често извършваните от любителите на тунинга.


AnchorТунинг на двигателя

Настройката на двигателя най-често е свързана с подобряване, разширяване или тунинг на съществуващи части на автомобила, така че да доставят повече мощност, по-добро управление и по-голям въртящ момент на двигателя.

Такива настройки например са увеличаването на обема на цилиндрите, добавяне на турбокомпресор и разбира се чип тунинга.

Като стана дума за чип тунинга трябва да отбележим, че при него производителността на двигателя се повишава чрез целенасочени промени на фабрично зададените параметри на електронната система на колата, които водят до увеличаване мощността и въртящия момент на автомобилния двигател.


AnchorТунинг на окачването

Производителите проектират окачването на своите автомобили така, че да се допадне на възможно най-широка целева група. Но разбира това не отговаря на вкусовете на всеки, което води напълно логично до желанието да се извършат някой промени по окачването.

Обикновено промените по окачването имат за цел както да подобрят управлението на автомобила, така и да подобрят външния му вид.

Процедурата може да включва както спускане на колата, за да се постигне по-спортен външен вид, така и поставяне на т. нар.”спортно окачване”, замяна на стандартните амортисьори с койловъри, lowrider настройка на окачването и много други.


AnchorТунинг на изпускателната система

Феновете на тунинга рядко пропускат да обърнат внимание на изпускателната система, когато решат да направят някакви модификации на превозното си средство.

Обикновено стандартния ауспух се заменя с модел с по-спортен вид, но в зависимост от автомобила могат да се монтират и няколко изпускателни тръби за още по-голям ефект.

Тунингът може да промени и звука на изпускателната система, а ако се сменят някой елементи е възможно да бъдат постигнати и повече конски сили.


AnchorТунинг на осветлението

Персонализирането на светлините също е доста популярно сред феновете на тунинга, особено след като LED технологията отвори нови възможности.

Автомобилните тунери постигат постигнат поразителни ефекти както със светлинния тон, така и с формата и яркостта на фаровете.

Персонализирането на светлините също е доста популярно

Източник снимка: pixabay.com


AnchorТунинг на тялото

При промяната на външния вид на автомобила (тялото, купето) почти няма граници. Някой от феновете на тунинга скриват всичко, което отвлича вниманието като надписи и лога, други добавят такива.

Доста често се променят и компоненти като радиаторните решетки, добавят се задни престилки, спойлери и т. н., и т. н.

Рядко, но се случва да се изрязват дори носещи части на каросерията, което променя размера на тялото (покривът става по-нисък, прозорците - по-малки и т. н.)


AnchorИнтериорен и аудио тунинг

Тунинга на интериора също е много разнообразен и може да включва както смяна на седалките с по-спортен тип, монтиране на спортен волан, преобразуване на 3 или 4 - точковия колан в 6 - точков, така и нещо по-малко като смяна на постелките,  добавяне масичка за напитки и други.

Що се отнася до озвучителната система, тук тунинга най-често се изразява в добавянето на специални високоговорители със субуфери за басови честоти.