loader

Какво трябва да присъства в комплекта с инструменти на колата?

Като че ли най-накрая свикнахме да носим в колата задължителните аптечка и пожарогасител. Купуваме ги от една страна защото знаем, че те могат да ни спасят живота, но и защото знаем, че са задължителни и при една проверка ще си отнесем глоба от органите на КАТ.

Какво става обаче с инструментите, които трябва да са ни по ръка в колата?

За тях доста често забравяме и когато ни се наложи (а това неминуемо се случва) се оказва, че имаме една или две поръждясали вече отвертки и гаечни ключове, които не могат да ни свършат никаква работа.

За да не останете изненадващо на пътя, без инструменти и без никакъв шанс да си помогнете сами, ето какво трябва да присъства в комплекта с инструменти на всяка кола.


Крик

Този инструмент е задължителен за всеки автомобил и дори никак да не се справяте с ремонтните дейности, нека крикът присъства в колата ви, та ако не вие, то някой добър самарянин, който спре да ви помогне да може да го използва по предназначение.

За какво ви е необходим крик?

Практически този инструмент е много полезен за всички ремонтни дейности по ходовата част на автомобила. Крик ще ви е необходим, ако ви се наложи да източите маслото на картера, да поправите проблем в скоростната кутия, да закрепите ауспуха, да смените гума и за още куп други дейности.

Какъв крик да закупите?

Обикновено в комплектите с инструменти за кола има винтови крикове, но тъй като те са доста слабички и неудобни, ние ви съветваме да потърсите и закупите хидравличен крик. Хидравлични крикове се продават в почти всеки магазин, цената им не е висока, а работата, която вършат е страхотна.


Стойки

Стойките доста често се предлагат в комплект с хидравличните крикове, но ако при покупката на крика се окаже, че няма стойки към него, купете си.

Защо са ви необходими стойки?

Те осигуряват по-голяма стабилност на колата, когато я вдигнете на крика и ще можете да работите по-спокойно. Въпреки, че стойките не са задължителни, ние ви ги препоръчаме, тъй като са наистина от голяма помощ, когато повдигнете колата на крик.


Гедоре с инсрументи

Този инструмент също задължително трябва да присъства в комплекта инструменти за колата.

Защо ви е необходимо гедоре?

Вътре има инструменти, които се използват за завиване на всякакви видове гайки по колата - от гайките на двигателя, до болтовете на гумите. Когато завивате с точния номер избягвате деформацията на гайките, пренавиването им или скъсването им.

Ключовете са калибрирани в сертифицирани лаборатории и можете да сте спокойни, че ще завиете болтовете или гайки без никакви проблеми и без опасност да ги деформирате.


Звездогаечни ключове

Комплект звездогаечни ключове е задължително да присъства в колата ви, защото без тях трудно ще успеете да ремонтирате каквото и да е по автомобила си. Тези ключове обикновено се продават в комплект, мултифункционални са и ако не закупите от най-евтините комплекти, на практика можете спокойно да ги завещаете на поколенията и децата и внуците ви да ги ползват дълго след като вас ви няма. Така че инвестицията в качествен комплект звездогаечни ключове си струва напълно.


Скоби за пристягане и уплътняване

Добре е в комплекта с инструменти за колата да присъстват поне два вида скоби - с голям и малък диаметър. Никога не се знае кога ще се наложи да пристегнете гумените тръби, които свързват радиатора с водната риза на двигателя или кога ще се наложи да се справите с някой маркуч или гумен въздухопровод.

Какво представляват скобите?

Най-общо казано, това са малки ленти от стомана, които се стягат с помощта на зъбен механизъм.


Комплект отвертки

Отвертките са винаги от полза, затова и нашият съвет е да прибавите в комплекта с инструменти за кола един пълен комплект качествени отвертки. Ако не ви се дават пари за цял комплект, тогава задължително си купете поне една обикновена, една кръстата и една тип „еврейска звезда”.


Крачна помпа

Може и да не ви се вярва, но понякога крачната помпа може да ви избави от доста неприятности и да стигнете поне до най-близката бензиностанция, за да възстановите налягането на някоя от гумите.


Кабели за запалване

Кабелите се предлагат в пълен комплект и също могат да ви спестят големи неприятности.

Защо са ви необходими кабели за запалване?

Често се случва, особено през студените месеци колата да пали трудно, особено ако акумулаторът е изтощен. Ако имате кабели за запалване, можете лесно да възбудите акумулатора и да запалите без проблем.

Затова и кабелите се нареждат сред нещата, които трябва да присъстват в комплекта с инструменти за колата.


Фенерче

Едно добро фенерче винаги ще ви е от полза в колата. Освен, че ще ви помогне, ако се налага да ремонтирате колата на пътя, фенерчето ще ви е от полза и ако искате да осветите нещо, ако сте в гората, на палатка или на някое друго място нощем.


Дълго рамо

Този инструмент ще ви послужи, за да развиете някой болт или гайка, които се намират на труднодостъпни места или за които се изисква да използвате по-груба сила.

Можете и без този инструмент, но ако той присъства в комплекта с инструменти ще се справите много по-бързо и лесно с развиването на трудни за развиване болтове и гайки.


Лопата за сняг

Лопатата за сняг е често подценяван инструмент особено в черноморските области от страната, където снеговалежите не са много чести и снежна покривка се натрупва много рядко. Лопатата обаче е задължителна, особено през зимата, защото никога не се знае дали няма да осъмнете някоя сутрин, а колата ви да е затрупана под снега.

Освен тези основни инструменти, които трябва да присъстват в комплекта за кола е добре да прибавите още макетен нож, ролка тиксо, чук, отвертка за измерване на електрическото захранване, пробна лампа, малко резервни бушони и крушки, видии, болтчета, гайки.


Кутия за прибиране на инструментите

Щом съберете всички необходими инструменти, все някъде ще трябва да ги държите така, че да не ви пречат в автомобила. За целта можете да си купите една хубава кутия за инструменти и да ги приберете там. Така винаги, когато ви се наложи да използвате някой инструмент ще можете бързо и лесно да го откриете и да започнете ремонта.


Електрическа лебедка и въже за изтегляне

Не са задължителни, но никога не се знае кога ще закъсате на пътя или кога ще се наложи да помогнете на колега изпаднал в беда. Затова е добре да разгледате предложенията на магазините и да се снабдите с електрическа лебедка, която да сложите при инструментите в колата.

Лебедките са на малко по-високи цени, но спокойствието ви на пътя цена няма, така че обмислете идеята за покупката и на този инструмент. Повярвайте, инвестицията си струва напълно.

Ако все пак не ви се дават пари за електрическа лебедка, то задължително си осигурете въже за теглене и никога не го вадете от колата.