loader

Какво представляват стъклоповдигачите и как работят?

Страничните стъкла на всеки автомобил са неизменна част от превозното средство. Ние можем много лесно и плавно да ги отваряме и затваряме, както и да ги застопоряваме в желаното от нас положение.

Въпросът е как е възможно това? Благодарение на специфичен компонент се регулира нивото на стъклото, а именно с помощта на стъклоповдигачите.


Същност и приложение

Въпреки, че стъклоповдигачите спадат към второстепенните части на автомобила, определено не можем да кажем, че те не са значими за него. Напротив, тяхната функция е изключително важна.

Както вече споменахме, като компонент на превозното средство, стъклоповдигачите представляват устройство, което служи за вдигане и сваляне на прозореца, като неговата най-важна роля е да го прави плавно.

В допълнение стъклоповдигачите се грижат за това да не се пропуска въздух в превозното средство, както и да се отварят прозорците при нужда от свеж въздух. Това осигурява допълнителна безопасност, тъй като е изключително опасно отварянето на вратите по време на движение.

Стъклоповдигачите на колата могат да се разделят на няколко вида според разположението им, както и начина по, който се задвижват.

От гледна точка на разположението им можем да ги разделим на:

  • леви и десни
  • предни и задни

В зависимост от начина, по който се задвижват, те биват два основни вида:

  • механични
  • електрически

Механичният стъклоповдигач е доста просто устроен. Състои се от комплект елементи, които включват зъбни колела, ролки, жило и ръчка (манивела), с помощта на която лесно регулирате отварянето и затварянето на прозореца, както и го оставяте в положението, в което искате да е.

Вдигането на прозореца е възможно, когато манивелата се завърти по посока на часовниковата стрелка, а свалянето е в обратната посока.

Що се отнася до електрическите стъклоповдигачи, при тях принципът на работа е малко по-сложен. Те се състоят от зъбно колело или задвижващ барабан, електрическо моторче, червячна предавка и други.

Електрическите стъклоповдигачи се срещат основно при по-новите автомобили. Те се управляват с помощта на бутони в панелите на вратите. За централно управление обикновено има панел с бутони за всички електрически стъклоповдигачи, който се намира във вратата на водача.

Определено са предпочитан вариант от много шофьори, поради удобствата, които притежават.

По-новите модели сред тях могат да са оборудвани с удобни функции, като например:

  • автоматично отваряне и затваряне при еднократно натискане на превключвателя.
  • свързване на функцията на стъклоповдигача със централното заключване. По този начин при заключване на колата, всички прозорци, които са били отворени, се затварят напълно автоматично.


Начин на работа

Стъклоповдигачите работят в съответствие с няколко функционални принципа.


Кабелни стъклоповдигачи

Тази технология е една от най-използваните и често срещани. При нея барабан за навиване на кабел се движи, задвижван от електрически мотор с червячна или цилиндрична предавка.

Двата края на стоманен кабел са закрепени към този барабан, така че когато барабанът се върти, единият край е навит, а другият е свободен.

Издърпващият кабел дърпа закрепването на прозореца, което преминава в направляващата релса, нагоре и надолу с помощта на гъвкав кабел и ролка за прегъване. Краят на кабела, без изтегляне, паралелно се увива обратно върху барабана.


Двукабелни стъклоповдигачи

Този вид иновативна технология работи на същия принцип както при стандартните стъклоповдигачи. Разликата идва от това, че двукабелните са снабдени с допълнителна втора направляваща релса.


Ножична система (механизъм)

При този начин на работа прозорецът се отваря и затваря благодарение на две повдигащи рамена, разположени като ножици, които се захранват от сервомотори.

Когато ножичните рамена са затворени, прозорецът се избутва до най-високото положение, т.е. е напълно затворен. Когато тези ножици започват да се отварят, прозорецът се плъзга надолу и отваря.


Кабелна система

Този начин на работа, при който се използва кабелна система, е много по-рядко срещан. Използва се основно при задните стъкла, както и при превозни средства с промишлена цел. При него единичен кабел, който е преместен от централен мотор, задава положението на прозореца.


Възможни проблеми, които могат да възникнат

Като всяка друга част от вашия автомобил, така и при стъкловодачите могат да възникнат проблеми, които да ви причинят неудобство.

Скъсан кабел на стъклоповдигача е един от често срещаните проблеми, който може да доведе за засядане или падане на прозореца. Износените кабелни водачи или изтъркания кабел на стъклоповдигача, освен, че могат да създават проблеми при движението на прозореца, но и предизвикват необичаен шум, който се чува при вдигане и сваляне на стъклото.

Познато ви е зимата как при ниски температури прозорецът често замръзва, както е напълно затворен. При това положение, когато превключвателя на прозореца се натисне за сваляне надолу, прозореца може да се откачи от стъклоповдигача.

В този случай, при някои автомобили, може да се закрепи отново, без да има нужда от смяна. Но в други, подмяната на стъклоповдигача е наложителна.

Едни от най-често срещаните признаци за повреда на стъклоповдигача са:

  • прозорецът пада сам надолу.
  • необичаен шум на прозореца при движение нагоре и надолу.
  • прозорецът се вдига или сваля трудно, засяда и не може да се затвори докрай.
  • прозорецът се изкривява при плъзгане.

Що се отнася конкретно до електрическите стъклоповдигачи, има някои специфични признака, които показват неизправност в този компонент на превозното средство.

Такива могат да са:

  • моторът на стъклоповдигача работи, но самият прозорец засяда или изобщо не се движи.
  • стъклото се спуска надолу, но нагоре не може, освен това моторът не работи, когато задавате с бутона за вдигане на прозореца.
  • прозорецът се спуска нормално надолу, но се вдига изключително бавно.
  • стъклото се издига до горе, но след това леко се смъква само надолу.
  • при натискане на бутона за отваряне и затваряне на прозореца, нищо не се случва.
  • при натискане на бутона за вдигане и сваляне на прозореца, моторът на прозореца работи, но самото стъкло не помръдва.


Как се ремонтират?

Ремонтът и смяната на стъклоповдигача е доста специфична. Независимо дали вашата кола е с механичен или електрически стъклоповдигач, ви съветваме да не го ремонтирате сами. За целта, най-доброто, което можете да направите е да се обърнете към специализирани механици, които да се погрижат за вашата кола.

Що се отнася конкретно да електрическите стъклоповдигачи, тяхната ефективна и правилна работа е свързана с вашата безопасност. Именно затова при установена неизправност е необходимо, без да отлагате, да посетите специалист.

В повечето случаи механиците разполагат със специален инструмент за сканиране, с който могат да тестват превключвателя на прозорците, мотора и останалите електрически компоненти. Така лесно може да се идентифицира проблема.

В зависимост от проблема може да се наложи сваляне на капака на вратата, за да се провери зъбното колело, да се мръдне при нужда превключвателя, да се проверят кабелите, механизма на стъклоповдигача и други.

Според идентифицирания проблем, се преценява дали е възможно да се извърши само лек ремонт или се налага цялостна подмяна на стъклоповдигача.


Безопасност

Що се отнася до отварянето и затварянето на прозорците в колата, има някои защити, които осигуряват безопасност по време на използване. Една от най-важните функции за безопасност в системата за стъклоповдигачи е така наречената Защита срещу заклещване.

Благодарение на нея се гарантира, че нито един предмет, нито една част от тялото на човек могат да се окажат в капан между рамката на вратата и прозореца, в случай че прозорецът се затваря.

При по-базовите системи това се изпълнява механично с помощта на плъзгащ или фрикционен съединител. При електронните стъклоповдигачи, които са с удобно затваряне, нещата са малко по-различни. Те са оборудвани с по-сложна функция за безопасно използване.

В случай, че колата регистрира съпротивление по време на затваряне, движението на прозореца автоматично спира и се обръща, така че да се отвори незабавно. За осъществяването на тази функция обикновено се грижи електронен блок, който е свързан директно с двигателя и успява да открие всяко едно съпротивление при заклещен обект.


Продължителност на живот и амортизация

Продължителността на експлоатационния живот на стъклоповдигачите обикновено надхвърля две години. Всички зависи от качеството на неговите елементи, както и начина, по който се експлоатира.

Компоненти като този рядко минават профилактичен преглед и им се обръща необходимото внимание. Обикновено се стига до него тогава, когато се окаже, че има неизправност и дава признаци за повреда. В тези случаи се налага щателна диагностика от специалист, който да ви помогне в справянето с подобен проблем.