loader

Какво представляват спирачните маркучи ?

Автомобилите са едни от най-технологично напредналите машини създавани някога под ръката на човека. Днес почти всяко домакинство разполага с тях и ги използва предимно за извършването на ежедневни задачи из града или извън него.

Макар лесната си достъпност и безвъзмездна сигурност, появата на инциденти никак не е изключена. Пътните произшествия в повечето случаи се осъществяват поради грешка на водача или неблагоприятни природни условия. Независимо от случаят превозните средства са снабдени с универсално устройство, чиято цел е да предотвратява всичко това.

Спирачната система е причината, която кара вашата машина да намали своята скорост или да спре на място. Това става благодарение на течността разполагаща се в нея, която протича от главния цилиндър до самите спирачки чрез метални тръбички. Но за да може колелата да се движат системата трябва да има известна гъвкавост.

Тази специфична характеристика се получава точно чрез спирачните маркучи. Тези елементи са част от спирачните тръби и се намират във всяко едно превозно средство, което е снабдено с хидравлични спирачки. Тяхното значение е съществено за вашата безопасност, именно поради което ви препоръчваме да не ги пренебрегвате.

 

ЗА КАКВО СЛУЖАТ В ЦЯЛАТА В КОМПОЗИЦИЯ ?

Случва се на всеки и дори в неочаквани моменти. Понякога докато безгрижно преминавате от точка А до точка Б без предупреждение нещо изскача на пътя ви. Следователно вие трябва да спрете и то още на момента без да се замисляте, тъй като положението със сигурност ще стане критично.

Налагането на натиск върху спирачките е събитие придружено с доста драма, което насочва вниманието към спирачната система на вашият автомобил. По принцип потребителите рядко им дават нужната бдителност, освен при настъпването на спешна ситуация.

Реално погледнато те превръщат налягането от крака ви върху педала в последвала сила, която е нужна за предотвратяването на най-лошото. Без тях вие ще се намирате в сериозна беда. Спирачните маркучи играят ключова роля в работата и функционалността на цялостната система.

За разлика от старите средства за придвижване, новите имат вградени хидравлични такива. Това означава, че те разполагат с течност, съхранявана в главният цилиндър, която се транспортира към апаратите веднага щом натиснете педала. А този транспорт сами може да познаете по какъв начин се осъществява.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ВИДОВЕ ?

Качествените маркучи се срещат под производството на два различна материала – неръждаема стомана и гума. Всеки един притежава своите плюсове и минуси, но в края на деня те вършат своята работа повече от отлично.

Гумата е най-често срещана при повече автомобили на пазара, включително и високо производителните. Причината за това е, защото тяхната гъвкавост е изключителна и несравнима, като по този начин се постига подсилено спиране.

Един страничен минус при тях е, че влагата се абсорбира през страничните стени. Това води до усещането за гъба и в равносметка на това те са склонни към подуване. Този недостатък може да окаже влияние върху налягането и да се отрази отрицателно върху работата им с напредването на времето.

От друга страна пък неръждаваемите са много по-издръжливи и твърди. Меката спирачна линия е покрита с плетена мрежеста обвивка, която елиминира успешно подуването и всякакви други неизправности. Именно така те предлагат своята забележителна гъвкавост и допълнителна плътност.

КОЛКО ДЪЛЪГ Е ТЕХНИЯ ЕКСПЛОАТАЦИОНЕН ПЕРИОД ?

Традиционният гумен вид трябва да издържи до шест години в зависимост от неговото качество, но това до главна степен зависи и от количеството износване, което е претърпяла системата. Ако редовно шофирате на труден терен или при интензивен трафик има вероятност подмяната да бъде съвсем скоро.

Макар и маркучите от стомана да са проектирани да издържат много по-дълго и да надхвърлят всички останали компоненти, повредата е също неизбежна и при тях. Ето защо е от значение винаги да извършвате редовни проверки, за да сте сигурни в тяхното състояние.

В случай, че искате да проведете тест първо трябва да се уверите, че всичко е изстинало след употреба, тъй като системата е възможно да бъде прекалено нагрята за допир. С гумените маркучи първо трябва да извършите визуална проверка, като се уверите, че по тях няма мехурчета, капки, пукнатини или издутини.

При стоманените е малко по-сложно, но все пак можете да се уверите, че по тях няма признаци на изкривяване или напукване на метала. Веднага щом узнаете за потенциални или действителни повреди, незабавно посетете най-близкият сервиз или се заемете самостоятелно с ремонта, ако разбира се сте уверени.


КАК СЕ СМЕНЯТ И МОЖЕМ ЛИ САМИ ?

Забележите ли счупени елементи или пукнатини, обсипани с корозия можем за съжаление да констатираме, че посещението на сервиза е неизбежно. Специалистите препоръчват да се доверите на квалифициран механик, който да отстрани проблема. Все пак той ще може да определи причинителите и да се справи успешно с препятствията.

Ако обаче сте на път и то далеч от града, не забравяйте да се снабдите с подходящо оборудване. Така спешната ситуация няма да ви изненада и вие следователно няма да изпаднете в безизходица насред нищото.

За целта ще е нужно предварително да заредите багажника със следните инструменти:

  • Гаечни ключове
  • Нова спирачна течност
  • Нови спирачни маркучи

Веднъж щом разполагате с всичко можете да преминете към съществената част. За да откачите маркучът ще се нуждаете от гаечен ключ с тип отворен край. Поставете го върху повърхността на болта разполагащ се пред вас. След това поставете още един от другият край на съединението, за да го държите в стабилност.

Успеете ли да развитие гайката идва ред на това да преместите тръбата от пътя и да развиете допълнителната гайка, разполагаща се на края на маркуча. След като всичко е славено е нужно единствено да я приплъзнете и извадите от затягащата предпазителна скоба.

Монтирането на новият комплект е също толкова елементарно, колкото и разглобяването. Въпреки това има някои точки, за които трябва да бъдете доста внимателни. Една от тях е, че преди да поставите новите продукти е нужно да издухате въздух в тях. По този начин ще избутате частиците прах или мръсотия.

Когато достигнете етапа на монтаж поставете новата придобивка към скобите на тръбните съединения, като използвате два гаечни ключа за тази цел. В противен случай е напълно възможно да огънете скобата. Следователно маркучите няма да се движат гладко и ще се наложи да разглобите всичко, за да ги наместите правилно.

Веднага щом всичко е по мястото си идва ред да обезвъздушите спирачките. Повикайте приятел за допълнителна помощ, тъй като ще е нужно някой, който да натиска педала продължително време, докато вие проверявате как се движи течността и дали евентуално изпуска от някой край.


Заключение

В крайна сметка дотук предполагаме, че сте разбрали колко е важна функционалността на тези дребни елементи. Нещо толкова незначително всъщност отговаря за забележително важна задача. Ето защо е важно винаги да следите тяхното състояние и да реагирате адекватно, когато се налага.

Запазването на здравето и безопасността, както на вас, така и на пътниците ви е приоритет номер едно. След всичко изказано вече сте наясно, че ремонтът не е толкова сложен и дори може да се извърши от неквалифициран персонал. Единствено  е необходимо да следвате стъпки, които сме дословно описали в по-горните подточки.

Освен това е важно да добавим винаги да закупувате качествени и доказани стоки. Не позволявайте цената да ви обезкуражава, тъй като в края на краищата тя не е най-важното нещо. От друга страна, посещавайки нашата онлайн страница вие ще попаднете на изключително надеждни артикули.

На богатата ни гама може да се гласува пълно доверие, защото всеки един продукт е с доказан произход и марка. За повече информация и въпроси позвънете на посочените номера за контакт.