loader

Какво представлява тампона за скоростна кутия и за какво служи?

Както знаем автомобилната система е съставена от безброй много части, всяка от които има своят важен принос в това  автомобилната система да работи безпроблемно и ефективно.

Работата на повечето части на автомобилната система включва въртеливи движения, в резултат  на които се създават вибрации. Тези вибрации не само създават неприятно тресене в автомобила, но и ускоряват износването на отделните му части.


Тук на помощ идва тампонът за скоростната  кутия и двигателя, чиято основна роля е да предпазва автомобилните части от вредното въздействие на вибрациите.

Този вид компонент от автомобилната система има функцията да улавя всяка една вибрация и трептене и съответно да понижава тресенето на автомобила и да предотвратява натоварването и постепенното износване на отделните елементи на превозното средство.

Тампоните биват различни видове според своето местоположение - леви, десни, предни, задни, както и тип “лапа”.

Тампона на скоростната кутия може да се определи като уловител на вибрациите, който изолира автомобилните части от тях.

Освен основната си функция да намалява вибрациите при работа на автомобила тампонът за скоростна кутия също така има ролята да закрепва двигателя и скоростната кутия към шасито на автомобила. Благодарение на него се осигурява меко возене на автомобила.

Наличието на тампон на двигателя осигурява неговата стабилност под капака на автомобила. Той също така намалява максимално шума, който въртеливите движения на двигателя произвеждат.

Както знаем има различни видове тампони в един автомобил и основната разлика между тях е локацията им в автомобилната система.

Всъщност признаците, по които можем да разпознаем повреден тампон за скоростна кутия са същите като тези, по които можем да разпознаем и повреден тампон на двигател.


Устройство на тампона за скоростна кутия

Тампоните в автомобилната система се произвеждат основно от каучук и метал в зависимост от това какъв модел и марка е въпросният автомобил.

Както знаем двигателят и скоростната кутия са едни от най-важните авточасти, които трябва редовно да се проверяват за повреда.

Поради сложното си устройство двигателят може да повлияе на работата и на други авточасти чрез своята безпроблемна работа. Затова и тампоните на двигателя са важна конструктивна част от механизма му.

Тампонът на двигателя е изграден от две метални части, които се свързват помежду си чрез гъба.


Каква роля имат тампоните в автомобилната система?

Тампоните се явяват основни елементи на окачването на един автомобил. Те спадат към категорията еластични елементи, чиято задача е да възприемат и предават нормални (вертикално насочени) сили на реакцията на пътя, когато колелото удря неравна повърхност.

Еластичните елементи са съответно пружини и гумено-метални връзки (тампони). Общото, което свързва всички видове тампони, е ролята им в намалянето на натоварването на динамиката на дадения основен елемент.


Симптоми на износване на тампона на скоростната кутия

Както вече споменахме степента на износване на тампоните в автомобилната система зависи от различни фактори.

Що се касае основните симптоми на износване на тампона на скоростната кутия, то те са няколко:

  • Високо ниво на вибрации и голямо натоварване при задвижване и превключване на предавките.
  • Често наличие на течове в трансмисионната система.
  • Трудност при смяна на отделните скорости.
  • Натрупване на замърсявания от масло на връзката между метал и каучук в резултат от течове.
  • Високо термично натоварване (при такива случаи частите от системата, които работят при висока работна температура се пръскат със студена вода).
  • Влияние на околната среда - влага от сняг или дъжд,  пътна сол.
  • Наличие на пукнатини в гумата в резултат на износване на материала.

Симптоми  на износване на тампона на двигателя

Темпът на износване на даден тампон в автомобила зависи от различни фактори като например натовареността, топлинния поток, който протича през тампоните, химичните свойства на материалите, от които са изработени.


Кога да сменим тампона на скоростната кутия?

Навременната смяна на всеки тип тампон от автомобилната система е важна, за да се предотврати риска от повреди. В противен случай работата на двигателя е неефективна и има риск от сериозни повреди, които не са евтини за ремонт.

Не се препоръчва да се кара автомобил с повредени тампони. Отлагането на смяната на тампона  увеличава риска от повреда по някой от останалите компоненти в автомобилната система.

Един пример за повреда, която може да се случи при игнориране на симптомите на повреден тампон, е при изпускателната система. Тя може да започне да изпуска газове или пък да се получи скъсване на тампоните на двигателя при високо ниво на вибрации и трептене в системата.

Когато тампона на скоростната кутия се смени навреме, двигателя се предпазва от претоварване в резултат от множеството вибрации.

Основните най-чести признаци, които показват, че тампона на скоростната кутия е за смяна са увеличеният шум при работа на двигателя, неприятен звук идващ от купето, увеличено ниво на вибрации в автомобила без значение от скоростта на управление.

Всъщност има два начина, по които можем да разберем дали даден тампон е повреден. Единият от тях е да проверим за наличие на чукащ звук от областта на тампона.

Противно на честото предположение, които някои собственици на автомобили правят, че този звук идва от гуменото каре на карданния вал, то тампонът на скоростната кутия също е много вероятен източник на  неприятни звуци.

Освен това при износен тампон на скоростната кутия е вероятно да се усетят и вибрации при управление на автомобила. Вибрациите обикновено се предават от трансмисията към каросерията на автомобила.

Вторият начин да проверим дали тампонът на скоростната кутия е повреден е като просто го огледаме. Ако на гумата му има пукнатини, то това е сигурен признак за износване. Най-често пукнатини се появяват по ръбовете на гумата на тампона.

Тампоните на скоростната кутия, които са износени, могат да бъдат източник на чукащ звук при стартиране или изключване на двигателя. Подобен звук може да се получи също и при смяна на натоварването на двигателя.

Освен това, ако скоростната ви кутия има пробег от 80 000 до 100 000 км. , то е задължително да се направи смяна на износения тампон с нов.


Смяната на тампоните на двигателя и скоростната кутия е сравнително лесен процес, особено ако се извършва от професионален монтьор. В противен случай могат да се създадат допълнителни проблеми в автомобилната система.

Не се препоръчва да се опитвате сами да смените тампона на двигателя или скоростната кутия на вашия автомобил, ако не притежавате необходимия опит и знания.

Винаги се консултирайте със специалист, ако имате някакви съмнение за повреда  в тампона на вашия автомобил. Същото се отнася и за случаите когато откриете нетипично поведение на автомобила.

При извършване на редовни технически прегледи на автомобила най-добре може да се засече дали има повреда в тампона на скоростната кутия и каква е точно тя. По този начин може и да се установи най-точно дали тампонът се нуждае от смяна или не.

Ако сте решили да си вземете тампон за двигател, нашият съвет към вас е да вземете комплект, без значение дали е от физически или онлайн магазин. Частична смяна на тампон винаги може да се извърши, ако се налага.

Трябва обаче да знаете, че тампоните на двигателя винаги се сменят заедно, а не поотделно. Това ще гарантира ефективност за вашия автомобил, оправдана инвестиция в авточасти и коректна услуга от автосервиз.

Това е така, защото ако решите да смените само единия тампон, вероятно е другият да стане дефектен за много кратко време след подмяната и в резултат цялото натоварване и всички  вибрации ще трябва да се улавят от първия.

Навременното отстраняване на дефектирали тампони гарантира безопасно и комфортно управление на автомобила, както и предпазване от евентуални повреди по другите елементи на автомобила и попадане в аварийни ситуации.

Най-ефективният начин да си гарантирате спокойствие и да си спестите евентуални повреди по автомобила, изберете да направите смяна на тампоните на двигателя и скоростната кутия в оторизиран сервиз, където диагностиката и прегледа ще бъдат извършени от опитни професионалисти.