loader

Какво представлява ремонтът на ABS модул на вашия автомобил?

Модулът за управление на антиблокиращата система, по-известен като ABS модул има за задача да предотврати блокирането на колелата на автомобила, докато шофирате или спирате. Това е много важно, особено когато се наложи внезапно да натиснете спирачки, за да предотвратите ПТП.


КАК РАБОТИ ABS МОДУЛЪТ?

Когато натиснете педала на спирачката, подавате сигнал към спирачните апарати, които от своя страна принуждават накладките да се захванат към спирачните ротори. Те от своя страна принуждават колелата на автомобила да забавят и да спрат.

Ако обаче силата, която прилагате, за да накарате автомобила рязко да спре надвишава наличното сцепление между пътната настилка и гумите, вместо да спре, той се завърта. Това се нарича “блокиране на спирачки”. Ако това се случи, вие ще загубите контрола върху управлението на МПС и вашият спирачен път ще се увеличи значително.

Системата ABS има за задачата да ограничи приплъзването на гумите, като използва сензори за скорост на колелата, за да открие скоростта на завъртане на всяка една от гумите.

Ако една от гумите се върти по-бавно от другите, докато се опитвате да спрете автомобила, ABS модулът ще освободи спирачния апарат на конкретното колело за секунди, за да може то да си върне сцеплението. След това отново ще задейства спирачките.

Казано с други думи, ABS системата ви дава много по-добър контрол при спирането на автомобила, намалява спирачния път, предотвратява блокирането на спирачките и хидропланинга и се грижи за безопасността ви на пътя.


Индикации, които показват възможни проблеми с ABS модулът


ABS светлината на таблото светва

Това е индикатор номер 1, че имате проблем с антиблокиращата система. Хубавото е, че тъй като светлината свети на таблото, няма как да я пропуснете.

Не толкова хубавото е, че тя може да бъде задействана от различни проблеми като:

  • Ниски нива на спирачна течност - Вероятно причинени от теч в спирачната линия или от проблеми с главния цилиндър.
  • Неизправен сензор за скорост на ABS - Възможно е сензорът да е износен, електрическият съединител да е разхлабен и т. н., т. н.
  • Неизправност в модула  -  Обикновено причината се крие в появата на корозия, тъй като дори и съвсем малко корозия да има по управляващия модул, той спира да работи.
  • Износена  ABS помпа - Двигателят на помпата може да се износи, а тогава няма да може да предаде правилното спирачно налягане на колелата.
  • Проблемна крушка - Възможно е да нямате проблем с ABS модула, а само с неизправна крушка, която свети, без да има причина.

За щастие, вашият механик може лесно да разбере какъв точно е проблемът, тъй като при задействане на светлината за проблем на ABS обикновено се генерира специален код, който всички механици знаят как да разчитат.


 Спирачният педал не реагира

Ако при натискане на педала, колата не забавя както обикновено, това е ясен знак, че имате проблем. Първоначално е възможно дори да не забележите, че нещо се случва, тъй като работата на педала не спира изведнъж.

В началото ще започнете да го натискате по няколко пъти, за да се задействат спирачките и едва след време наистина ще откаже.

Ние обаче ви съветваме да не чакате този момент да дойде, а още при първите симптоми да се обърнете към доверен механик, който да установи дали проблемът е в ABS модула или в спирачната система на колата


Натискате педала на спирачката с усилие

Правилно работещият педал не изисква никакво усилие от ваша страна, когато го натискате. Просто го натискате леко и спирачките се задействат. Ако започнете да го усещате прекалено твърд и за да го натиснете трябва да приложите сила, то е напълно възможно да имате проблем с антиблокиращата система.

 

Спирачките блокират

ABS системата е специално разработена, за да предотвратява блокирането на колелата при спиране, така че, ако при рязко спиране колелата все пак блокират, това е ясна индикация, че нещо с модула не е наред.

Лошият и неизправен антиблокиращ модул може да се държи и хаотично и да заключва колелата дори и когато спирате нормално. Възможно е  и да “държи” едната гума постоянно заключена.


Скоростомерът не работи

Това се случва сравнително рядко, но все пак се случва повреда в ABS модула да се отрази на скоростомера и той или да спре да отчита скоростта, или да отчита грешно. Обикновено ако това се случи, веднага след спирането работата на скоростомера светва алармата на таблото за повреда на ABS системата.


Нашите експерти отговарят на най-често задаваните въпроси, свързани с ABS модулите

 

МОЖЕТЕ ЛИ САМИ ДА ОТСТРАНИТЕ ДЕФЕКТНИЯ МОДУЛ?

Сигурни сме, че голяма част от шофьорите се питат дали не могат да отстранят повредата или да сменят антиблокиращата система с нова, без да се налага да посещават специализиран сервиз.

Истината обаче е, че това е доста трудна задача дори и човек, който има някакъв опит в ремонта на автомобили.

Трудността идва основно оттам, че самата система се състои от няколко отделни елемента, които трябва добре да се познават.  Трябва да се познава и дизайна на подходящия за съответното превозно средство модул. И не на последното място трябва да се знае къде е местоположението му при конкретната марка и модел автомобил.

И това не е всичко. Начините на демонтаж и монтаж при различните МПС се различават. При някой от моделите се налага преди ABS модулът да бъде свален да бъдат отстранени спирачните тръби. При други модели модулът трябва да бъде заменен заедно със соленоидния блок и т. н., и т. н.

И накрая, преди модула да се монтира трябва да бъде предварително програмиран, а това е нещо, с което не всеки механик любител може да се справи.

Поради тези и още други напълно обективно причини препоръчваме при проблем с ABS модула да не се опитвате да се справите сами, а да потърсите специализирана помощ в сервиза, в който обслужвате колата си.


МОЖЕТЕ ЛИ ДА ШОФИРАТЕ БЕЗ ABS СИСТЕМА?

Всъщност, можете да шофирате без подобна система, но никак не е желателно, тъй като ако се наложи да натиснете рязко спирачките няма да сте сигурни дали колата наистина ще спре или напротив - ще удължи спирачния си път.


Възможно ли е при повреден модул акумулаторната батерия на автомобила да се изтощи?

Ако спирачките ви с ABS система са повредени, това ще доведе до постоянна работа на ABS помпата. Това означава, че батерията на автомобила бързо ще се изтощи. За да се справите с този проблем, трябва да посетите сервиз, където да установят точния проблем и ако се налага да сменят ABS модула.


КАК ДА НУЛИРАТЕ ABS МОДУЛА?

За да отстраните предупредителната светлина на таблото и да нулирате модула, първо трябва да изключите положителния кабел на батерията. След това да задържите педала на спирачката на няколко минути. Това ще нулира централния компютър на автомобила и светлината ще изгасне.

Ако това не се случи и предупредителната светлина за проблем на ABS модула продължи да свети, трябва да се обърнете към доверен механик, тъй като със сигурност имате проблем със системата.


ОТ КЪДЕ ДА ЗАКУПИТЕ ABS МОДУЛ?

Всички специализирани магазини, като нашият, предлагат модули за управление на антиблокиращи системи.

По-важното е преди покупката да знаете от какъв модел точно се нуждаете. Затова ви съветваме, преди да започнете търсенето да се запознаете с устройството на вашия модел и марка автомобил и да се информирате от какъв модул имате нужда.

Щом сте наясно, можете да потърсите модула във всички физически или онлайн магазини в страната и ще откриете това, което търсите.

А ако държите на качеството на продукта и бързината на обслужване, можете да се доверите на нашия магазин за продажба на авточасти и консумативи - Нас Ауто