loader

Какво представлява годишният технически преглед?

Според Закона за пътното движение, всички леки и товарни превозни средства, в това число ремаркета, мотоциклети, автомобили за таксиметров превоз, автобуси на градския транспорт или такива, използвани за атракционни цели, каравани и земеделски машини и други, подлежат на задължителен годишен технически преглед.


Прегледът се извършва в пунктове, които притежават лиценз от Министерството на транспорта, че могат да извършват преглед на техническата изправност на автомобилите.

Ако до сега не ви се е налагало да преминавате преглед на автомобила си, ето какво представлява годишният технически преглед.

Процедурата не е никак страшна. Просто трябва да подготвите всички необходими документи на автомобила, да се погрижите да отстраните проблемите (ако има такива), да не пропускате датата на прегледа и да сложите в портфейла си някой и друг лев.


Какви документи са ви необходими?

За да може вашето превозно средство да премине през годишен технически преглед, трябва да носите със себе си:

  • Малкия и големия талон на автомобила. Тези документи са задължителни, за да докажете, че автомобилът ви е регистриран. (Големият талон можете да го представите и като копие, но малкия талон задължително трябва да е оригинал);
  • Документ за самоличност. Трябва да представите личната си карта на проверяващите, тъй като вие сте лицето, което предоставя автомобила за преглед;
  • Документ, че сте си платили данъка МПС и валидна полица за Застраховка гражданска отговорност. Без тези два документа няма смисъл да ходите до пункта.
  • Ако автомобилът ви има монтирана газова уредба, трябва да имате стикер на задното стъкло, който да уведомява, че превозното средство се движи на газ. Освен стикер, трябва да имате и сертификат, издаден от фирмата, която ви е монтирала газовата уредба.


Кога трябва да преминете годишен технически преглед?

Ако автомобилът, който сте си купили е втора употреба, проверката се извършва веднъж годишно. В техническата документация на колата се отбелязва датата на предходния извършен преглед, затова ако сега за пръв път ще минавате преглед, просто трябва да погледнете в книжката и да отидете няколко дни преди посочената дата. (Можете да отидете и точно на датата, но като знаете бързината, с която действат проверяващите органи, идеята не е много добра).

Ако превозното средство, което сте си купили е чисто ново, тогава първия му задължителен технически преглед е на третата година след покупката, а следващият е на втората година след първия или казано по друг начин, ще трябва да се явите на втория преглед на петата година от покупката на чисто новия си автомобил.


Какво включва един технически преглед?

Важно е да знаете, че този преглед се извършва, за да гарантира вашата безопасност по време на шофиране. Затова и по време на прегледа се извършва цялостен оглед на превозното средство.

Проверяват се регистрационните номера, VIN и друга документация, която да удостовери, че автомобилът е регистриран и отговаря на изискванията.

После се извършва обстойна проверка на всички важни за безопасността автомобилни системи. Задължително се обръща внимание на:

  • спирачната система (състояние на спирачките, ръчната спирачка, ABS и т.н.);
  • кормилната уредба (кормило, серво и т. н.);
  • шаси, рама, каросерия;
  • гуми, окачване, състояние на джантите, оси, колела и т. н.
  • функциониране на светлини, габарити, аварийни, акумулатор, стопове, мигачи, електрическо оборудване и други;
  • друго оборудване (колани, скоростомер, аптечка, пожарогасител и други);
  • вредно въздействие (емисии на отработените газове, шумове, течове и други).


Какво се случва, ако по време на прегледа бъдат установени технически неизправности?

Ако техниците открият неизправности, ще ви издадат документ, според който трябва да отстраните неизправностите в 14 - дневен срок и да се явите на повторен преглед. По време на този втори преглед автомобилът ви няма да премине наново цялата процедура, а ще бъде проверено дали сте отстранили неизправностите.


Какво става, ако шофирате автомобила си, без той да е минал задължителен годишен технически преглед?

Ако пропуснете датата за прегледа и продължите да си шофирате и от КАТ ви спрат, ще ви „зарадват” с фиш с глоба в размер от 50 лв. за управление на превозно средство в неизправно състояние. Освен глобата, органите на реда могат да ви отнемат и 5 контролни точки.

Важно! От 20. 05. 2018 г. влязоха в сила нови правила за техническите прегледи. Промените са част от Закона за движение по пътищата и според тях, ако управлявате неизправно превозно средство можете да получите фиш с глоба в размер от 50 лв.(ако шофирате автомобила си с незначителни неизправности), глоба от 200 лв. (ако се установят големи неизправности) и глоба от 500 лв. (ако се установят опасни неизправности).

Ако шофирате автомобила си, без да сте минали годишен преглед и станете участник в пътно - транспортно произшествие, застрахователят ще ви откаже изплащане на застраховка.


Колко струва да преминете през годишен технически преглед?

Цените на годишните прегледи се определят от самите технически пунктове и варират от 30 до 50 лв. за леки автомобили. (Цената се калкулира от стойността на прегледа и стойността на издаваните удостоверение и стикер за извършен годишен технически преглед).

Цените за преглед за превозни средства различни от леки автомобили се определят по други параметри. Ако искате да си спестите някой лев, можете да си запишете час онлайн и да се възползвате от намаление.


Колко време трае прегледа?

В случай, че не бъдат открити големи неизправности, времето, което отнема прегледа е не повече от половин час.


Как се удостоверява, че автомобилът е минал годишен технически преглед?

Ако всичко е наред, след приключване на прегледа ще ви бъде предоставено удостоверение и техниците от пункта ще поставят на предното стъкло на автомобила ви стикер, че сте минали редовен технически преглед.


Можете ли да измамите системата и да не минете преглед?

Няма такъв шанс! Порочните практики да се плаща някаква сума и да се получава удостоверение за преминат технически преглед, без реално да бъде извършван такъв бе прекратена след поставянето на видеокамери на всички технически пунктове в страната.

Освен това, от 2018 г. според новите правила за техническите прегледи, служителите, извършващи прегледа са задължени да засичат километража на всяко превозно средство, което е преминало техническия преглед и да го въвеждат в регистъра на техническите прегледи към Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”.


Как трябва да изглежда един лицензиран пункт, който има право да извършва годишни технически прегледи?

Тъй като техническите пунктове в страната са доста, а това винаги е повод за някой да опитват да „въртят” измами, ето как трябва да изглежда един лицензиран пункт.

1. В момента, в който го посетите трябва да можете да видите поставено на видно място разрешителното, издадено от „Автомобилна администрация”, в което се казва, че този пункт може да извършва годишни технически прегледи.

2. На видно място трябва да има и посочен ценоразпис и видовете прегледи, които се извършват.

3. Пунктът трябва да има компютърна система, която да регистрира прегледите.

4. Самото помещение, в което се извършва прегледа трябва да е затворено, но да има два изхода. (От единия автомобила влиза за преглед, а от другия излиза).

Надяваме се стана ясно какво представлява годишният технически преглед и когато дойде време ще сте напълно подготвени да го преминете успешно.


Само едно последно нещо, преди да се разделим…

Не подценявайте тези прегледи в никакъв случай. От една страна те се извършват за ваша безопасност, а от друга страна, имате ли документ за валиден преглед ще си спестите много неприятности с КАТ и застрахователните компании.

За да сте напълно спокойни, че всичко с автомобила ви е наред, отделете 30 минути в годината и не пропускайте задължителните годишен преглед на автомобила си.