loader

Какво е хубаво да знаем за автоматика преди покупка?

Шофирането на автоматик си има както своите предимства, така и някой недостатъци.

Това е причината, поради която ви съветваме да се запознаете малко по-детайлно със спецификите на автоматична скоростна кутия, преди да решите дали покупката на кола с автоматични скорости е подходяща за вас или не.

Плюсове и минуси на автоматика

Източник снимка: pixabay.com

 

Какво е хубаво да знаете, преди да се спрете на кола с автоматична трансмисия?

 

Управляват се по-лесно и удобно в градски условия и в натоварен трафик

Автомобилите, оборудвани с автоматични скорости са идеалният избор за шофиране в градска среда, тъй като можете да спирате и стартирате само с натискането на един педал.

Ръчните трансмисии изискват повече работа при управление, стартиране, спиране и ускорение, което в градска среда и особено в натоварен трафик може да е не само доста досадно, но и натоварващо.

Автоматикът е по-удобен за градско шофиране

Източник снимка: pixabay.com

 

Осигуряват по-голям комфорт и свобода при управление

Много хора избират автомобилите с автоматична скоростна кутия заради комфорта и удобството на шофиране, което предлагат.

Те са наистина много по-лесни за управление, тъй като нямат педал за съединителя и е достатъчно просто да изберете D за шофиране и можете спокойно да забравите за скоростния лост, докато не се наложи да паркирате или давате назад.

Освен това предлагат по-плавно и комфортно возене, тъй като осигуряват плавен преход между предавките и пътниците в колата дори не усещат, когато това се случва.

Отличен избор са за съвсем начинаещи шофьори, както и за водачи, които не искат да се натоварват допълнително с ръчно превключване на предавките, натискане на педала на съединителя и т. н., и т. н.

Автоматичната трансмисия е много удобна за начинаещи шофьори

Източник снимка: pixabay.com

 

Харчат по-малко гориво

Автоматикът сам изчислява точния момент за смяна на предавките въз основа както на скоростта, така и на оборотите на двигателя, като по този начин позволява да се поддържа постоянно и равномерно подаване на гориво, като по този начин се пести гориво.

Важно е обаче да знаете, че не всички коли с автоматични скорости са толкова икономични.

По-ниски разходи на гориво предлагат единствено автоматичните трансмисии от най-ново поколение, които разполагат с по-ефективни технологии и успяват да изберат най-подходящата предавка, гарантирайки прецизност в управлението и по-малък разход на гориво.

 

Автоматиците струват повече

Един от основните недостатъци на автоматиците е, че се предлагат на по-висока цена в сравнение с цената, на която можете да закупите един автомобил с ръчна трансмисия.

Плюс това, поддръжката и ремонтът им са по-скъпи в сравнение с тези на колата с ръчна скоростна кутия.Цената на автомоатиците е по-висока

Източник снимка: pixabay.com

 

Мощността на двигателя им е намалена

Коли с този тип трансмисии намаляват мощността на двигателя с близо 15 - 20%. Това от една страна е добре, ако колата ще се кара от напълно начинаещ, но ако сте опитен шофьор може да се подразните по-ниската мощност.

 

Маслото трябва да се сменя по-често

Автоматиците работят със специално масло, което е с висок интензитет и издържа на високи температурни разлики.

За да сте спокойни, че е наред трябва редовно да го проверявате и да го сменяте много по-често, отколкото ако карате кола с ръчна скоростна кутия.

 

Автоматик не трябва да се бута и дърпа

Автомобилите с автоматична скоростна кутия в никакъв случай не трябва да се палят с дърпане и бутане. Ако се спрете на автоматик и се случи така, че да не можете да запалите, единственият ви изход е да потърсите специализирана помощ в сервиз.

 

Не са много подходящи за динамично каране

Класическите автоматични скоростни кутии не се справят много добре при динамично шофиране. Казано иначе, при превключване на предавките се усеща леко забавяне, което може да ви дразни, ако сте любител на този вид каране.

Колата с автоматични скорости не е много подходяща за динамично каране

Източник снимка: pixabay.com

 

При повреда на пътя може да ви спаси само Пътна помощ

Ако закъсате на пътя не можете просто да извикате приятеля си да ви дръпне до вас. Единственото, което можете да направите в случая е да повикате Пътна помощ.

Това е доста неприятно, а ще ви излезе доста скъпо да повикате Пътна помощ, но е по-добре от това да се опитате да се приберете с дърпане и да нанесете непоправима повреда на автоматичната скоростна кутия.

 

Шофирането на автоматик е малко скучно

Някой шофьори смятат, че автоматика отнема удоволствието от шофирането. Те харесват усещането да сменят предавките и да имат по-голяма физическа връзка с колата си.

Ако и вие сте свикнали да имате по-силна връзка с превозното си средство е напълно възможно шофирането на кола автоматик да ви се стори скучно.

Възможно е шофирането на автоматик да е малко скучно

Източник снимка: pixabay.com

Автоматик или ръчна трансмисия - кой е по-добрият вариант?

Истината е, че няма еднозначен отговор и изборът ви зависи изцяло от вас и как се чувствате. Затова е важно да изберете това, което е най-удобно лично за вас и за никой друг.

Но ако трябва да дадем все пак някакви насоки, тогава ще кажем, че ако шофирате основно в града или ако сте съвсем начинаещ шофьор, кола автоматик може би ще е по-подходящия избор за вас.

Ако пък обичате динамичната езда, често пътувате извън града или просто държите да усещате ритъма и пулса на колата, тогава по-добрият вариант е да се спрете на кола с класическа ръчна скоростна кутия.