loader

Какво е хидравличен крик - същност и видове

В много области на дейност се налага да се вдигнат и задържат товари на определена височина. Често теглото на тези товари надвишава човешкия капацитет и тогава на помощ идват хидравличните крикове.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ И КАК РАБОТЯТ ХИДРАВЛИЧНИТЕ КРИКОВЕ?

Това е вид товароподемно устройство с опростена конструкция. В най-общо линии се състои от два цилиндъра пълни с хидравлична течност, свързваща тръба, подемни лостове (бутала) и помпа.

Хидравличният крик работи на принципа на механиката на флуидите или т. нар. “Принцип на Паскал”. Казано с други думи, устройството работи  като създава налягане  премествайки хидравличната течност (маслото) през двата цилиндъра чрез буталото на помпата.

Когато буталото е изтеглено назад, всмукателния клапан се отваря и изтегля маслото в камерата на помпата. Когато се натисне напред, маслото се транспортира през изпускателния клапан в камерата на цилиндъра.

След това всмукателния клапан се затваря, което води до натрупване на налягане в камерата, което от своя страна кара буталото в камерата да се издигне и да повдигне тежкия товар или автомобила на определена височина.


Видове хидравлични крикове

Хидравлични подемници се различават както като дизайн, така и като на тип задвижване и по товароносимост.


Тип “бутилка”

Наричат се по този начин, тъй като цилиндрите им наподобяват дизайна на бутилките мляко.

Този вид хидравлични крикове стават популярни през 1900 година, когато автомобилната индустрия започва да се развива. Наричани още ръчни крикове, те осигурят удобен достъп на механика, който трябва да извърши преглед или ремонт на автомобила.

Отличителната им характеристика е, че разполагат с вертикален телескопичен прът, който директно носи тежестта на обекта при повдигнато му.

Този тип крикове се използват доста широко както автомобилните сервизи, така и от шофьорите на автомобили, тъй като са стабилни, удобни за работа и имат товароносимост от 1,5 до 20 + тона.

Способността им да вдигат тежки товари ги прави доста предпочитани и използвани при ремонта на тежки селскостопански машини, камиони и друг вид тежка техника.


“Колички” или подови крикове

Валът на подовите крикове е хоризонтален и натиска лоста (манивелата), която е свързана с повдигащия механизъм (подложка), която от своя страна повдига обекта вертикално. Този тип крикове обикновено осигуряват по-голям диапазон на вертикално повдигане от “бутилките” и се предлагат в два размера.

Относно товароносимостта им, подовите крикове могат да повдигнат и задържат товари от 4 до 20 + тона. В търговската мрежа се предлагат и мини подови крикове, които се използват както в сервизните центрове, така и в домашни условия за ремонт и преглед на автомобили.


Крикове за повдигане на специфични товари

Този вид подемници се използват основно за повдигане на специфични машини и товари, при които просветът между пода и основата им е прекалено малък, за да могат да бъдат използвани подовия крик или “бутилката”.


Хидравлични крикове за изравняване и стабилизиране

Този тип крикове обикновено са компактни, преносими и използват механичен винтов механизъм, с който повдигат товари. Най-често се използват за изравняване и стабилизиране на ремаркета, каравани и други подобни.


Ножични крикове

Това са компактни хидравлични подемници, които използват механичен винт, чието завъртане води до повдигане или спускане на комплект ножични рамена, които се разширяват или прибират в зависимост от позицията на механизма.

Ножичните крикове към момента могат да се открият в почти всеки автомобилен багажник, тъй като шофьорите ги използват, за да сменят гума на пътя, ако им се наложи.


Ratchet Jacks

Това са компактни крикове, които използват механизъм с лопатки и тресчотки за повдигане и сваляне на товари. Преди години този вид подемници са се използвали основно за смяна на гуми на пътя, но днес употребата им е силно ограничена.


ПРИ КАКВИ РЕМОНТИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ КРИКОВЕ?

Както вече споменахме, подемниците имат много широко приложение, тъй като могат да повдигат и задържат на определена височина автомобили с голямо тегло.

Обикновено в сервизните центрове професионалните хидравлични крикове се използват както за преглед на окачването и гумите на превозните средства, така и при извършване на редица ремонтни дейности по автомобила. Казано с други думи, тези подемни устройства са от изключително голяма полза за работата на механиците.

Компактните крикове са предназначени за непрофесионална употреба и голяма част от любителите механици ги използват в домашните си работилници и гаражи, когато се налага да сменят гума, спирачни дискове, амортисьори на колата и други.


Плюсове на хидравличните крикове

Те са :

  • Устройството на всички видове крикове работещи на принципа на хидравликата може да се избира според потребностите. В търговската мрежа се предлага разнообразие от модели, които се различават като дизайн, конструкция, товароносимост, предназначение и особеностите на употреба.
  • Предлагат изключително плавно повдигане и сваляне на обектите. Това се дължи на принципа на работа на подемниците и на несвиваемата течност, с която работят.
  • Предлагат висока (до 80%) ефективност и могат да се справят с товари до 100 и повече тона с прилагане на относително малка сила върху буталото на помпата.
  • Срокът на експлоатация на криковете с хидравлика е дълъг, надеждността на конструкцията е висока, а безопасността на работа - гарантирана.
  • Подемниците могат да бъдат избирани според интензитета на натоварване. В търговската мрежа се предлагат както професионални крикове от висок клас с оптимален брой цикли на работа, така и непрофесионални модели от бюджетен клас, които са предназначени за нисък интензитет на ползване и са с гарантирани минимум 104 цикъла  на работа.
  • Употребата им е много лесна. За да се работи с хидравличен крик е достатъчно ръчно да бъде управляван с лоста.


Минуси на хидравличните крикове

Те са :

  • Могат да възникнат някой трудности при регулиране височината на спускане. Това се обяснява с факта, че всеки модел механизъм може да има различен дизайн в зависимост от това кой е производителят.
  • Понякога някой работни възли се провалят. За да се избегне това трябва да се следи нивото на маслото и да се проверяват уплътненията и клапаните за наличие на течове и ако такива се открият крикът веднага трябва да бъде поправен.

В заключение

Хидравличните крикове са универсални устройства, които намират изключително широко приложение в различни сфери на дейност. Благодарение на тях можем да се справим бързо и лесно с повдигането и задържането на тежки товари.

Тези устройства са много полезни както във всеки един сервиз, в строителството, минната дейност, медицината и други, така и в бита. Те са винаги на една ръка разстояние, когато се наложи да се справим със смяна на гума или оглед на окачването на автомобила.