loader

Каква спирачна течност да изберем за автомобила?

Имате ли някакъв вид превозно средство, няма как да не сте напълно наясно, че ако искате да гарантирате безопасността си по време на път, трябва да осигурите на спирачната система на превозното си средство възможно най-добрата спирачна течност.

Няма как да не сте наясно, че точно тази течност стои в основата на правилната работа на спирачките и от нея до много голяма степен зависи дали автомобилът ви ще успее да спре навреме, когато натиснете спирачки.


Понякога обаче, особено за шофьорите, които все още нямат много натрупан опит по поддръжката на автомобила е сложно да направят най-удачния избор на спирачна течност за модела автомобил, който притежават.

За да внесем малко повече яснота по въпроса, подготвихме и този материал, като се надяваме, че ще успеем да бъдем от полза както на новите, така и на опитните шофьори.


Какво е спирачна течност?

Тази течност спокойно може да се нарече и хидравлична течност, което на практика означава, че това е течност, която чрез своето движение подпомага работата на хидравличните системи.

Течността за спирачки е много специална, тъй като работи при много тежки работни условия и трябва да отговаря на определени условия като това да издържа на високи температури, да не предизвиква корозия, да има добър вискозитет и т. н., и т. н.


Видове течности според рейтинга на DOT

Всички спирачни течности са класифицирани според спецификациите на DOT (Department of Transportation) и тъкмо оттам трябва да започнете с избора на спирачна течност за вашия автомобил.

Според тези спецификации, видовете спирачни течности са основно четири. Някой от тях притежават сходни характеристики, други се различават тотално.

DOT 3

Този вид хидравлична спирачна течност се произвежда от полигликол. Точката ѝ на мокро кипене е около 140 градуса по Целзий, а точката на сухо кипене е 205 градуса. DOT 3 абсорбира влага в размер от 2% за приблизително една година.

Този вид спирачна течност основно се използва при автомобили с ниска производителност. (За превозни средства на повече години, за такива с барабанни спирачки и други стандартни превозни средства).

DOT 4

Този флуид също е разработен на основата на полигликол като предишния. Точката на мокро кипене на DOT 4 е 155 градуса по С, а сухата е до 230 градуса. Подобно на DOT 3, и този флуид абсорбира около 2% от влагата за около една година, но има едно основно предимство пред него, а именно по-високата точка на кипене, което го прави много подходящ за по-големи автомобили и джипове с висока производителност.

DOT 5.1

Това е последният вид спирачна течност, която е произведена от полигликоли. В сравнение с останалите два вида течности, DOT 5.1 има най-високата точка на мокро и сухо кипене (мокро - 180 градуса по С, сухо - 260 градуса по С). Също като останалите видове абсорбира около 2 % от влагата за около една година.

DOT 5.1 се използва основно за автомобили с ABS системи или за състезателни автомобили.

DOT 5

За разлика от всички останали видове спирачни течности, DOT 5 е базиран на силиконова и синтетична смес. Мократа точка на кипене на флуида е 180 градуса по С, а сухата е 260, което я прави най-добрата синтетична течност. DOT 5 е хидрофобна (не абсорбира влага) и предпазва спирачната система от появата на корозия. За съжаление тази течност не може да бъде смесвана с нито един от останалите видове, цената ѝ е няколко пъти по-висока от цената на гликоловите течности, което я прави много слабо продаваема.

Фактът, че тази течност може да бъде използвана единствено само за автомобили, при производството на които производителите изрично са я посочили за използване ограничава силно и моделите и марките автомобили, при които може да бъде прилагана. Обикновено DOT 5 се използва при съвременните високопроизводителни автомобили, при превозни средства с антиблокиращи спирачни системи и при състезателните модели автомобили.


Каква спирачна течност да изберем за автомобила?

Стигнахме и до най-важният въпрос. Истината е, че производителите посочват вида на течността, която е подходяща за модела и марката на автомобила, но не посочват точно марката, която задължително трябва да използвате.

Изборът на подходящата за вашия автомобил спирачна течност се влияе от различни фактори като колко стар е вашият автомобил, какъв е неговият размер, дали е оборудван с ABS или контрол на сцеплението, какво ви препоръчва производителя и т. н., и т. н.

И все пак, какво е добре да вземете под внимание, когато избирате спирачна течност за автомобила си.


Предназначение

Както вече споменахме, някой от видовете течности за спирачки са предназначени за ниско производителни, други за високо производителни, а трети - за спортни или военни автомобили. Затова, когато избирате работния флуид за вашия модел автомобил избирайте този, който производителите са посочили.

Компоненти на течността

Като цяло, спирачната течност се състои от 60 - 90% полигликол, от 5 до 30% лубрикант и от 2 - 3% добавки. Полигликолът е основният компонент, от който е съставена хидравличната течност, благодарение на който течността може да работи без никакви проблеми при всякакви температурни условия.

Смазочните материали (лубрикантите) се използват в спирачната течност, за да се намали съпротивлението при триене и да се подобри течното състояние на течността.

Добавките обикновено съдържат антиоксиданти и инхибитори на корозия. Присъстват в състава на спирачната течност, тъй като намаляват окислителния разпад на полигликолите, предотвратяват и намаляват скоростта на киселинно влошаване на течността и предотвратяват сгъстяването на флуида.

Суха и мокра точка на кипене

Вече обяснихме сухата и мократа точка на кипене на всички видове спирачни течности, но за да стане още по-ясно… Сухата точка на кипене означава точката на кипене на течност, която е напълно свежа (не е добавяна в спирачната система на автомобила и в нея няма никаква влага). Мократа точка означава точката на кипене на течността, която е абсорбирала определен процент влага.

Водна абсорбция

Полигликоловите спирачни течности са хигроскопични и след известно време на работа започват да абсорбират влага. Колкото повече влага попада в тях, толкова повече се влошават свойствата им и съответно ефективността им се понижава.

Затова, когато избирате работен флуид за вашия автомобил, обърнете внимание на % водна абсорбция на спирачната течност. Винаги избирайте течността, която има по-малък %, тъй като това означава, че ще може по-добре да предпази спирачната система на превозното ви средство от корозия.

Размер

Колкото и да не ви се вярва, размерът има значение. Казваме това, тъй като има доста марки спирачни течности, които се предлагат в доста малки по размери разфасовки, а това означава, че ще се наложи да закупите няколко бутилки, ако се налага да долеете или да смените изцяло спирачната течност. А това не е финансово изгодно за вас.


Популярни марки спирачни течности

Total HBF 4

Тази марка е изключително популярна у нас. Препоръчва се за хидравличните системи на всички видове превозни средства, използващи синтетични течности ниво DOT 4.

Total HBF 4 има много високи точки на сухо и мокро кипене, притежава висока устойчивост на корозия, устойчива е на абсорбция на влага и има вискозитет, който е подходящ както при минусови, така и до много високи положителни температури.

Спирачната течност Total HBF 4 се предлага в голяма, 500 мл. бутилка, а цената ѝ е повече от приемлива. Може да се смесва с всички други синтетични спирачни течности с подобно качество. Не се смесва с флуиди на база минерали и силициеви течности.


Motul е DOT 4

Тази спирачна течност е с много висока производителност и осигурява достатъчно мощност на спирачната система. Предлага се в бутилки от 500 мл., количество, което можете да използвате на няколко пъти. Продуктът е подходящ за всички видове марки и модели превозни средства.


Castrol 12614 DOT 4

Кастрол е популярна марка, която предлага висококачествени продукти. Castrol DOT 4 е течност за спирачни системи, която е произведена на базата на полигликоли. Течността предпазва от корозия, може да работи при високи температури е с богат флуиден състав. Недостатъкът на Castrol DOT 4 е, че не е много подходяща за стандартни автомобили, тъй като е по-мощна и работи най-ефективно при високопроизводителни автомобили.

Motul RBF600 DOT 4

Спирачната течност на Motul далеч надхвърля стандартите на доста от продуктите от ниво DOT 3 и DOT 4. Много са нещата, които правят тази течност за спирачни системи по-различна от останалите. Motul RBF600 DOT 4 е богат на азот, така че има по-дълъг експлоатационен живот и е по-устойчив на замърсяване. Освен това има много висока точка на кипене, както мокра, така и суха, което прави флуида идеален за състезателни и високопроизводителни автомобили. Като недостатъци на този модел и марка течност за спирачки можем да посочим по-високата цена и по-малкия размер на бутилките, в които се предлага.

Prestone AS401 - DOT 3

Като DOT 3, Prestone има по-ниска точка на кипене в сравнение с продуктите от DOT 4, но ако трябва да го сравним с продуктите от нейния клас, тази спирачна течност има много по-добри технически характеристики и е доста над минималните точки на кипене, определени от DOT. Ако вашият автомобил работи с течност DOT 3 и искате да подобрите ефективността на спирачната течност, Prestone AS401 е идеалната течност за вас.

Марките и моделите на спирачни течности, с които ви запознахме са само една много малка част от хидравличните течности, които се предлагат на пазара и вие можете да се спрете на друга марка, която ви допада като характеристика повече.

По-важното в случая е не точно коя марка ще предпочетете, когато се чудите каква марка спирачна течност да изберете за автомобила си, а дали тя притежава необходимите за ефективната си работа характеристики.

Затова ние ви съветваме, преди да се втурнете да купувате спирачна течност, първо да погледнете каква течност е препоръчал производителя на автомобила ви и след това да избирате марката и модела спирачна течност, която да закупите.