loader

Как се зарежда акумулатора на автомобила?

Ако сега ви попитаме знаете ли как да заредите батерията на колата си, уверени сме, че поне 90% от вас ще отговорят утвърдително.  Въпреки това, ние решихме да отворим тази тема, за да помогнем на останалите 10 %, които до сега не са зареждали батерия и се притесняват дали ще могат да се справят сами.

А и кой знае, може би и вие, които сте наясно кое как се прави ще откриете нещо, ще ви е от полза следващият път, когато зареждате батерията си.


Как се зарежда акумулатора на автомобила?

Истината е, че няма нищо прекалено сложно или изискващо специализирани познания в процеса на зареждането. Всеки може да се справи абсолютно сам, стига да има нужните инструменти и да спазва някой основни правила и стъпки.

Започваме с проверката

Съвсем логично и в реда на нещата е, преди всичко да проверите дали наистина батерията има нужда от зареждане или не.

По-лесно ще ви е, ако сте се оборудвали с модел акумулатор, който има вграден индикатор. Има ли такъв индикатор, просто го погледнете и ако виждате „зелена точка”, това значи, че всичко е наред и няма от какво да се притеснявате. Ако обаче не я виждате… акумулатора ви е за зареждане.

Другият начин, по който можете да направите проверката е като използвате мултицет. С него трябва да измерите и отчетете какво е напрежението в терминалите на батерията. Ако е на 100% заредена, мултицета трябва да отчита 12,6 V (може и малко повече).

(Напрежението от 12,4 V съответства на 80% от заряда, 12,2 V - 60%, 11,9 V - 40%, 11,58 V - 20%, 10,5 V - 0%.)

Подготовка за зареждане

Ако акумулаторът ви се нуждае от зареждане, първо трябва да го отстраните от превозното средство. Разбира се, можете да го заредите и без да го сваляте, но не е много препоръчително, тъй като ако не сте много наясно какво точно правите, можете да нанесете повреди по електрическата система на колата.

Затова, нашият съвет е да отстраните батерията от автомобила, преди да започнете зареждането ѝ.

Как да извадите батерията?

1.  Уверете се, че всички аксесоари и светлини (включително и вътрешното осветление) на колата са изключени.

2. Открийте акумулатора (при различните модели автомобили той може да е ситуиран на различни места).

3. Щом стигнете до батерията, първо отстранете отрицателния (заземяващия) кабел. Той винаги е черен на цвят, а освен това отгоре на батерията ще видите отрицателен знак.

4. След като махнете заземяващия кабел, направете същото и със захранващия (+) и отстранете акумулатора.

5. С отстраняването на батерията сте приключили с първия етап и преминавате към следващия, който включва…

Почистване на клемите (капачките) на акумулатора

Преди да започнете с почистването се уверете, че помещението, в което ще зареждате акумулатора е достатъчно проветриво и в него няма запалими материали (по-късно ще обясним защо). Сложете маска, предпазни и удобни за работа ръкавици и сте готови за действие.

Най-лесно ще почистите клемите от натрупания окис с телена четка или шкурка. За да сте на 100% сигурни, че сте отстранили натрупания прах и сте неутрализирали напълно киселините, почистете акумулатора с кърпа, потопена в 10% разтвор от вода и сода за хляб. След почистването забършете батерията със суха кърпа.

Щом приключите, остава само още едно нещо, преди да преминете към зареждането на акумулаторната батерия на колата…

Тъй като има разлика между обслужваемите и необслужваемите оловно - киселинни акумулатори, които най-често се използват в автомобилите, трябва да погледнете вашият акумулатор какъв тип е.

Защо?

Ако батерията ви е от обслужваем тип, трябва преди да преминете към зареждането ѝ да погледнете какво е нивото на електролита вътре в нея и ако се налага да го допълните.

Проверката и допълването стават по следния начин:

Първо отвийте капачките на обслужваемия акумулатор и проверете нивото на електролита.

Ако акумулаторът ви е в прозрачна кутия, ще видите отгоре на кутията означения (+) и (-). Ако работния флуид има нужда от доливане, нивото му ще е по-близо до „минуса”.

Ако батерията е в непрозрачна кутия, тогава най-лесно можете да измерите нивото като използвате тръбичка, която да потопите в електролита и на око да прецените дали има нужда от доливане или не.

Доливането се извършва най-лесно с уред, наречен аерометър. Ако имате такъв, просто го пълните (като пипета) и доливате течност в батерията.

Важно! Електролитът се долива единствено с дестилирана вода и в никакъв случай с вода от чешмата!

Нивото на флуид трябва да покрива всяка клетка от акумулатора (те са обикновено 6) на около 15 мм. над повърхността на плочите. Уверете се, че плочите са добре покрити и че не сте препълнили акумулатора.

Ако акумулаторът ви е капсулован, тази проверка не се извършва и можете да преминете веднага към зареждане.

Важно! Капсулованите, необслужваемите батерии в никакъв случай не бива да се отварят!

Стигнахме до същината на въпроса: „Как се зарежда акумулатора на автомобила?”

За да можете да заредите батерията на колата си, ще ви е необходимо зарядно устройство (т. нар. токоизправител). Такива се продават във всеки специализиран магазин и има различни видове. Някой от устройствата се настройват ръчно, други - автоматично и на какъв вид устройство ще се спрете ваш, личен избор.

Зареждане на акумулаторна батерия:

  • Поставете батерията на равно място.
  • Отвийте капачките и поставете щипките от зарядното на клемите на батерията

Обикновено положителният извод се закрепва към плюса, а отрицателният към минуса, но за да сте по-спокойни погледнете какво пише в упътването за употреба на зарядното.

Ако ползвате ръчно настройвано зарядно, трябва да го настроите така, че тока, който достига до акумулатора да не бъде повече от една десета от капацитета на акумулаторната батерия.


Не оставяйте без надзор за дълъг период от време батерията, докато се зарежда. Проверявайте от време на време температурата на флуида в отделните клетки и ако в някоя от клетките тя се повиши, изключете зарядното. Оставете батерията да се поохлади, след което отново включете зарядното да си върши работата.

По време на зареждането, по повърхността на флуида започват да се появяват мехурчета, но това не бива да ви притеснява, тъй като мехурчетата показват, че батерията се зарежда.

Как да разберете, че акумулаторът е напълно зареден?

Начините, по които можете да направите проверка дали е напълно заредена батерията са два - с помощта на уред или с визуален преглед. Ако имате под ръка ампермер, просто трябва да проверите напрежението и ако то е около 16 V, това означава, че акумулаторът е зареден.

Ако нямате подобен уред, трябва да наблюдавате мехурчетата, които се появяват. Колкото повече се зарежда батерията, толкова по-бързо и силно започват да се отделят мехурчетата (получава се т. нар. кипене). Започне ли това кипене, акумулатора е зареден и трябва да изключите зарядното (токоизправителя).

Важно! При отстраняването на зарядното, първо махнете минусовия контакт, след това плюсовия!

След като преустановите зареждането, оставете акумулатора отворен още няколко (най-малко 2 - 3) часа, за да може образувалият се „гърмящ газ” по време на зареждането да се разсее.

Мине ли това време ви остава само да сложите капачките и да монтирате отново батерията на мястото ѝ.

За колко време се зарежда акумулатора на автомобила?

Този въпрос най-вероятно ви вълнува живо, особено ако сте чували различни мнения по въпроса. Истината обаче е, че никой не може да ви каже с абсолютна точност за колко време ще заредите батерията си, тъй като времето за зареждане се влияе от много фактори.

Зависи колко е била разредена, зависи на какъв ампераж ще я включите да се зарежда, каква е степента на сулфатизация и т. н., и т. н.

Мерки за безопасност

Тъй като зареждането е вид химичен процес, при който се отделят взривоопасни вещества, трябва да бъдете много внимателни и да следвате правилата за безопасност, които включват:

  • Да зареждате акумулатора в добре проветриви и напълно сухи помещения;
  • Да не използвате запалителни материали, открит огън или инструменти, които могат да предизвикат искри в близост до акумулатора;
  • Да не оставяте без надзор батерията, когато е в процес на зареждане.

Грешки, които не бива да допускате при зареждане на акумулатора на автомобила

Въпреки, че на теория всички знаят как се зарежда акумулаторна батерия, практиката показва, че дори и най-опитните шофьори допускат грешки, които могат да намалят драстично живота на акумулатора.


Ако не искате и вие да грешите, ето какво не бива да правите:

  1. Никога не зареждайте батерията, ако плочите не са покрити с достатъчно електролит.
  2. Не доливайте чешмяна вода в никакъв случай. Знаем, че има някой „специалисти”, които твърдят, че няма никакъв проблем да се използва и чешмяна вода, но истината е, че добавите ли такава вода в акумулатора, вие предизвиквате неговото саморазреждане.
  3. Не чакайте батерията да се разреди на максимум, за да я заредите. Така съкращавате драстично живота на акумулатора си.
  4. Винаги махайте първо заземяващия кабел, когато сваляте акумулатора от колата.
  5. Не зареждайте акумулатора при високи нива на ток.
  6. Не зареждайте, ако батерията е замръзнала или ако температурата е над 45 градуса по Целзий.
  7. Не слагайте капачките веднага след като приключи зареждането. Ако го направите, това може да причини експлозия в акумулатора, тъй като взривните газове, които са се натрупали в него няма да имат време да се разсеят.
  8. Ако акумулаторът ви е от капсулован тип, не се опитвайте да го отваряте. Той ненапразно е капсулован и се нарича необслужваем.