loader

Как се сменя течност за чистачки?

Течността, която се използва, за да се почистват на стъклата на автомобила по време на движение се нарича течност за чистачки.


Видове препарати за чистачки

Основните видове течности, предназначени за почистване на автомобилните стъкла са два: лятна и зимна течност.


Лятна течност

Този вид течност е специално разработена за безпроблемно отстраняване на полепнали по предното стъкло органични замърсявания като насекоми, кал, прах, изпражнения на птици и други.

Характеристики:

  • Съдържа повърхностно активни вещества.
  • Не съдържа алкохол.
  • Разгражда протеина в телата на насекомите, което спомага за безпроблемното почистване.
  • Отстранява успешно кал, мръсотия, масло, прах и други замърсявания.
  • По-пенообразуваща е от зимната течност. По-голямото пенообразуване помага за по-доброто почистване от органични замърсявания през лятото.
  • Предназначена е за почистване на автомобилните стъкла при по-високи температури и замръзва, ако температурата на въздуха падне под 0.

Зимна течност

Този препарат за почистване на автостъкла е предназначен за работа при минусови температури (до  - 80 С). За разлика от лятната течност, която е съставена основно от почистващи препарати, във формулата на зимния препарат основата е алкохолът. Видовете алкохол, които могат да се съдържат в зимните течности за чистачки са: етилен, изопропилов алкохол или в по-редки случаи - моноетилен гликол.

Тъй като критичните температури, при които протичат процеси като кристализация (замръзване) на различни алкохоли са различни, зимната течност се квалифицира според вида алкохол и концентрацията му, която производителят е използвал.


Характеристики:

  • Висока издръжливост при минусови температури
  • Много добри почистващи свойства
  • По-голяма токсичност в сравнение с лятната течност

Освен основните видове препарати за почистване на автомобилни предни стъкла има и още един вид, който набира сериозна популярност и у нас. Този вид е всесезонен и както става ясно от наименованието му, може да се ползва през цялата година (през всички сезони).

Колко често се сменя течността за чистачки?

Производителите не посочват точни параметри за смяна на течността. Но предвид факта, че лятната и зимната течност имат различно предназначение, наложената практика е течността да бъде сменяна според сезона.


Как се сменя течност за почистване на автостъкла?

Смяната на препарата за почистване на автомобилното стъкло може да бъде извършена в домашни условия, дори и от хора, които никога до този момент не са го правили.  Стъпките при смяната на течността не изискват използването на специализирани инструменти, нито познания по автомеханика.

Ако искате да смените течността на чистачките сами, следвайте стъпките, които ще ви покажем точно сега:

  • Осигурете си течност - изборът от препарат за чистачки е наистина огромен, затова трябва предварително да сте наясно от каква течност имате нужда (лятна или зимна), от каква марка да е и най-вече -  дали искате концентрат или готов разтвор. Ако за пръв път сменяте течността, нашият съвет е да се спрете на готов разтвор, за да сте спокойни, че течността е в правилните пропорции. Ако искате все пак да пробвате с концентрат, трябва да приготвите предварително разтвор с пропорциите, посочени от производителя
  • Паркирайте автомобила на равна повърхност - преди да започнете смяната на течността паркирайте колата на равна повърхност и облечете удобни за работа работни дрехи, за да не се изцапате
  • Вдигнете капака на колата и открийте резервоара за течността - обикновено резервоара представлява бял, полупрозрачен контейнер, върху който има голяма бяла или в друг цвят капачка, върху която има символ с изображение на предно стъкло и вода
  • Отвийте капачката и сменете течността - след като отстраните капачката от резервоара, поставете фуния на отвора и просто напълнете с новата течност за чистачки. При наливането внимавайте да не препълните резервоара. Следете нивото на течността и щом то достигне до обозначената линия на пълнене, спрете.
  • Сложете капачката на място и почистете - след като напълните резервоара, поставете капачката и почистете с чиста кърпа около мястото. Затворете капака на автомобила.
  • Тествайте - последното нещо, което трябва да направите е да пробвате как новата течност почиства стъклото.

Разбира се, ако не ви се занимава с подобни дейности, винаги можете да се обърнете към сервиз, където ще проверят нивото на течността и ще я сменят вместо вас.


Въпроси, които вълнуват голяма част от българските шофьори


Защо да не ползвам лятна течност и през зимата?

Колкото и ефективна да е лятната течност за почистване на предното стъкло през топлите месеци, когато температурите паднат под 0, тя замръзва. А това може да причини повреда в резервоара, да запуши дюзите на впръскването, да напука или скъса маркучи и т. н., и т. н.

И това не е най-лошото. Използването на лятна течност за чистачки през зимата може да е и опасно, тъй като течността може да замръзне по стъклото и вместо да почисти добре, да намали още повече видимостта.


Мога ли да смеся лятна течност с антифриз, за да не замръзва?

Да се смеси антифриз с течност за чистачки не е никак препоръчително. Антифризът съдържа добавки със съвсем други свойства, които могат да причинят немалки щети. Могат например да повредят помпата на резервоара, да запушат дюзите за впръскване и да “замажат” стъклото така, че да не можете да видите нищо.


Защо през лятото да не ползвам само вода, вместо да слагам лятна течност?

Според някой “спецове”, не е нужно през лятото да се ползва специален препарат за чистачки, а само вода. Ако и вие сте чували подобни изказвания, не се изкушавайте да прилагате тази “съвети”.

Истината е, че единственото нещо, което не бива да правите е да използвате вода вместо специален препарат за чистачки. Това е правило без изключения.

Защо?

За разлика от течността, преназначена за чистачки, във водата се съдържат частици, микроелементи и дори бактерии, които спомагат за натрупване на котлен камък и съответно до запушване на дюзите за впръскване. Освен това водата, колкото и изненадващо да ви се струва не може да почисти предното стъкло от полепнали по него буболечки, прах и мръсотия. Дори и с най-добрите чистачки, почистването с вода само ще размаже замърсяването по стъклото и вие няма да можете да видите пътя пред себе си.


Мога ли да ползвам зимна течност през лятото?

Точно както не е добра идея да използвате лятна течност през студеното време, така не е препоръчително да използвате зимен препарат течност в летните жеги.

Защо?

Зимната течност има друго предназначение и във формулата ѝ не се съдържат препарати, които могат да почистят ефективно от замърсявания, характерни за лятото (буболечки, кал, прах, изпражнения от птици и т. н.)


Мога ли при смяната да ползвам течност от марка, различна от досегашната ?

Да. Не е задължително да използвате само една марка лятна или зимна течност за чистачки. Единственото, което трябва да не забравяте да вземете под внимание е какъв вид течност купувате. С други думи, важното е да закупите правилната течност, а марката може и да е различна от марката, която сте ползвали предния път.


Как да съм сигурен в качеството и свойствата на течността за чистачки?

Купувайте препаратите единствено от магазини за продажба на авточасти и консумативи, в които имате доверие. При възможност, избирайте продукти и препарати от популярни марки. Така ще сте спокойни, че течността, която ще закупите е с високо качество и има всички задължителни сертификати.

Мога ли да използвам само чистачките, ако нямам препарат в резервоара?


Никой не може да ви спре, но да ползвате чистачките, която нямате достатъчно течност не е препоръчително. Ако оставите резервоара дълго време без течност, всички елементи на почистваща система ще дефектират един по един.

Резервоарът ще корозира, дюзите ще се запушат, с маркучите ще започнат да се напукват. Освен това, пускането на чистачките да работят без препарат натоварва помпата, а и без течност, която да почисти стъклото, чистачките само ще го зацапат и ще намалят видимостта ви.