loader

Как се сменя тампон на скоростна кутия?

Тампоните на скоростната (предавателната) кутия имат за основна задача да ѝ осигуряват стабилност и да обират и намаляват вибрациите, които се произвеждат от работата на двигателя.

В зависимост от дизайна на автомобила и тампоните могат да бъдат в различен дизайн, но като цяло тези консумативи имат проста структура, състояща се обикновено от две метални части, между които има поставен материал (най-често гума), устойчив на износване.

Тези да ги наречем крепежни елементи се монтират за скоростната кутия и рамата на колата и са изложени както на много големи натоварвания, така и на различни атмосферни влияния, затова и след време се износват и амортизират и се налага да бъдат сменени своевременно.


Кога се сменят тампоните на трансмисията?

Производителите определят около 100 000 км. експлоатационен живот на тампоните, но истината е, че за това колко време ще са наистина ефективни влияят много фактори. По време на експлоатацията, тампоните както вече отбелязахме поемат много големи натоварвания, изложени са на различни температурни влияния и всичко това оказва крайно негативно влияние върху тяхната ефективност.

С течение на времето металът започва да се драска, появяват се микропукнатини, а уплътнението губи своята еластичност, къса се и това налага смяната на тампоните на скоростната кутия.


Подлежат ли на ремонт тампоните?

Краткият отговор е „Не”. Веднъж дефектирали, тампоните на предавателната кутия трябва да бъдат свалени и подменени с нови. Но нека това не ви плаши, тъй като тези консумативи се предлагат на сравнително ниски цени (в зависимост от модела на автомобила за който са предназначени), а смяната им е доста лесна и бърза.

Симптоми, които показват, че тампоните трябва да се сменят?

Добрата новина е, че ако се появи проблем с тези консумативи, това веднага се усеща. Едни от най-ясните индикации, че е време да погледнете състоянието на тампоните на скоростната кутия са:

  • ако при шофиране или спиране започнете да чувате странните шумове като скърцане, щракане или удари в предната част на автомобила;
  • ако при шофиране по неравен терен усещате удари в предницата или ако внезапно скоростния ви лост започне да се държи по нетипичен начин, когато се опитате да смените скоростите;
  • ако вибрациите в купето се усилят и вече не ви е никак комфортно по време на пътуване.


Как да проверите състоянието на тампоните на скоростната кутия?

Първото, което можете да сторите е да огледате тампоните визуално. За целта трябва да вдигнете колата на крик или подемник и да огледате тампоните за напуквания, разкъсвания или втвърдявания на гумата.

Проверката на крепежните болтове също няма да е излишна. (Ако проблемът са болтовете ще разберете по провисналата скоростна кутия).

Не е зле и да се опитате да размърдате тампона на ръка. Понякога, при външния оглед всичко може да изглежда наред, но ако се опитате да го размърдате с ръка и усетите, че нещо във вътрешността на тампона се движи, това е индикация, че трябва да го смените.


Как се сменя тампон на скоростна кутия?

Процесът по смяна на тези консумативи не е сложен и ако имате някакви познания в тази област ще се справите прекрасно и сами. Все пак сме длъжни да ви посъветваме, ако не сте много наясно какво точно правите да се обърнете към сервиз.

В случай, че се пробвате като монтьори у дома, първото, което трябва да сторите е да закупите точния модел тампони. Това е много важно, тъй като различните марки и модели автомобили имат тампони с различен дизайн и не всеки модел ще е подходящ за вашето превозно средство.

Ако не можете сами да изберете модела и дизайна на тампоните, които ви трябват, посъветвайте се с механици или се обърнете към експертите в магазина, към който сте се обърнали за покупка на тези консумативи.

Щом се сдобиете с необходимия тампон, трябва да си подготвите работно място и да намерите начин, по който да повдигнете на удобна за работа височина автомобила и да си подготвите необходимия набор инструменти (ще откриете какви са те в ръководството на автомобила). Ще ви трябват и предпазни стойки за скоростната кутия и двигателя и сте готови да преминете към смяната на консуматива.


Основни стъпки при смяна на тампон на скоростна кутия

1. Вдигнете автомобила на подемник, крик или канал. (Ако ползвате канал, трябва да повдигнете още малко колелата, като им подложите сигурни и стабилни опори.

2. Поставете опорите на двигателя и скоростната кутия, за да облекчите тежестта им и да не паднат, когато свалите тампоните.

3. Открийте дефектния тампон, разгледайте внимателно състоянието на болтовете и ако са прекалено замърсени или ръждясали ги напръскайте с препарат и ги оставете за няколко минутки с препарата. След това се опитайте да отвиете болтовете, като използвате подходящ инструмент.

4. С помощта на тресчотка и ключ извадете осите, която държат маншона, а след това извадете и целия маншон.

5. Почистете добре мястото, където се е намирал маншона, за да отстраните всички нечистотии, които са се натрупали там.

6. Поставете новия маншон по обратния ред. Поставяйте болтовете един по един и се уверете, че са затегнати стабилно. Внимавайте да не „усучете” или пренавиете болтовете на тампона, защото това ще ви причини доста проблеми и може да се наложи да сменяте отново консуматива едва няколко седмици, след като сте извършили първата смяна.

7. Ако всичко е наред свалете колата от подемника или крика и тествайте. Направете няколко обиколки из квартала. Ако сте сменили маншоните правилно няма да чувате нито странни шумове, нито ще усещате вибрации.


Защо тампонът е толкова важен за работата на автомобила?

На пръв поглед тампоните изглеждат съвсем невзрачни консумативи, които не изпълняват кой знае каква роля в работата на автомобила. Ако обаче тях ги няма или са износени и тръгнете на път сигурни сме, че ще промените мнението си много бързо.

Ще го направите, защото без тампони, които да поддържат скоростната кутия, тя няма как да се закрепи стабилно и това ще ви затрудни изключително много, когато шофирате. Освен това, няма ли ги тези консумативи ще усещате силно, ясно и доста неприятно всички вибрации, които произлизат от двигателя докато работи.

Истината е, че тампоните за скоростна кутия са точно толкова важни, колкото и тампоните за двигателя и без тях превозното ви средство просто няма да работи както трябва.

Благодарение на тяхната ефективна работа и скоростната кутия може да работи нормално, а знаете, че трансмисията е един от най-важните елементи в автомобила.


Как да откриете тампоните, които са ви необходими?

В който и магазин за авточасти да влезете ще откриете разнообразие от тампони за съединителна кутия, а това може да е доста объркващо, особено ако за пръв път търсите да закупите подобни консумативи.

За да се справите по-бързо и лесно, просто трябва да прочетете описанието на марката автомобил, който карате и да откриете дизайна на тампона, който ви е нужен. Ако не откривате подобна информация е добре да се консултирате с механик, който да ви даде повече информация и съответно да ви посъветва кой модел тампони е подходящ за превозното ви средство.

След това ви остава просто да изберете магазин и да закупите тампона за съединителна кутия. Само внимавайте при покупката и не се подвеждайте по ниската цена на консумативите, която някой магазини предлагат. Нашият съвет е, когато купувате тампони или други части за автомобила си да пазарувате само от магазини, за които сте напълно сигурни, че предлагат оригинални, висококачествени консумативи с доказан произход.


Какво е скоростна кутия и какви са нейните основни функции?

Скоростната (предавателната) кутия е също толкова важна част от силовото задвижване на автомобила колкото и двигателят. Основната функция на скоростната кутия е да преобразува въртящият момент от двигателя и да го предаде на колелата на превозното средство.

Казано по друг начин, скоростната кутия е вид силов агрегат, който превръща силата на двигателя в контролиран източник на енергия. Тя действа като посредник между двигателя и колелата на автомобила и превръща високата мощност, която двигателя произвежда във въртящ момент, прехвърля го към осите на колелата, които от своя страна ги завъртат.

Мощността, която създава двигателя е висока и твърде променлива, а колелата се въртят с по-бавна скорост. Без трансмисия управлението на автомобила би било невъзможно, тъй като дори и да искате няма да можете да контролирате скоростта, нито да спрете напълно когато трябва.


Скоростната кутия е в състояние да поддържа както оборотите на вашия двигател, така и оборотите на колелата в оптимални скорости.

Към момента има няколко основни вида скоростни кутии, но само два от тях се използват активно в автомобилите - ръчна и автоматична скоростна кутия.

Ръчната скоростна кутия е най-старият вид трансмисии, който се използва активно и днес. При този вид трансмисии скоростта на двигателя се въвежда чрез входящ вал. Това означава, че изходната скорост (скоростта, която напуска скоростната кутия) е произведение на различни съотношения на предаване. Характерното на ръчните скоростни кутии е, че обикновено имат по една двойка зъбни колела за всяка скорост и тези зъбни колела се наричат скоростни предавки. Зъбните колела се задействат посредством лост за управление, който се намира от дясно на шофьора.

Автоматичните скоростни кутии по своята същност са вид автоматични превключватели. Вместо превключване на предавките с помощта на фрикционен съединител както е при ръчната трансмисия, автоматичните кутии използват смяната на мощността. Това се осъществява от специални елементи, които използват налягането на маслото (маслената помпа) за автоматично регулиране на скоростта на двигателя към избраната предавка. По този начин не се налага съединителят да бъде изключван, за да бъдат сменени предавките.

Автоматичните скоростни кутии имат електронно управление, което изключително улеснява водача, когато се налага да смени предавките.